Fie că vorbim de platforme de tip marketplace de servicii sau startup-uri care schimbă educația, nu contează de fapt cine a fondat acea companie, atât timp cât primește șanse egale și are competențe. Cu toate acestea, este în continuare dificil să fii fondatoare în Europa, mai ales că investitorii sunt în mare parte bărbați.

Dar lucrurile se schimbă treptat. Și se vor mai schimba. Acum vrem să facem o listă scurtă de 5 startup-uri tech fondate de femei pe care trebuie să le urmărești. Nu e o listă definitivă, nu e un clasament și e făcută pe baza materialelor pe care le-am scris în 2022 pe start-up.ro.

Glow2Go

În vara lui 2020, Daniela Padurariu și Raluca Enache, două studente la The Entrepreneurship Academy, anunțau lansarea Glow2Go, o platformă de servicii de înfrumusețare la domiciliu.

Glow2Go este prima platformă de servicii de înfrumusețare la domiciliu din țară. Prin intermediul acesteia, clienții se pot programa oricând la servicii de manichiură, pedichiură, masaj sau make-up la ei acasă.

În prezent, platforma deservește zona București-Ilfov și reunește peste 30 de experți care se deplasează la domiciliul clientelor cu toate instrumentele și materialele necesare. Procesul de programare pe platformă este facil și intuitiv.

Platforma include servicii de coafor, cosmetică, machiaj, manichiură, pedichiură, masaj și frizerie.

Salarium

Salarium se adresează companiilor care doresc să aibă mai multă grijă de angajații lor, oferindu-le un plus de autonomie și control asupra finanțelor proprii. De asemenea, Salarium este un beneficiu real în cadrul companiilor, simplificând procesele clasice de acordare a avansurilor salariale

Salarium, prima platformă de plată instantă a avansurilor salariale din România, susține retenția de personal, performanța și motivația angajaților și ajută la creșterea și dezvoltarea brand-ului de angajator. Salarium simplifică procesul de acordare a avansurilor salariale și degrevează echipa de salarizare de efortul suplimentar. De asemenea, Salarium acoperă costul avansurilor până la ziua de salariu, astfel nemaifiind impactat fluxul financiar al companiei.și susținând eforturile de plată a acestora.

Salarium se adresează tuturor companiilor din piață, indiferent de numărul de angajați sau industrie. Implementarea soluției Salarium în cadrul companiilor este facilă datorită colaborării cu departamentele de salarizare și a integrării cu operatorii de software de payroll.

CEO și cofondator al Salarium este Alina Ștefan, un antreprenor cu experiența în România.

Medinav

Folosind inteligența artificială, MediNav eficientizează timpul pe care medicii îl petrec pentru a scrie rapoarte și fișe de evaluare ale pacienților. Prin intermediul soluției AI, medicul dictează rezultatele evaluărilor, iar MediNav extrage datele relevante și le introduce structurat în raport.

Asistentul MediNav funcționează pe laptop, tabletă sau smartphone fără să fie necesar un microfon dedicat.

Cofondatoare a MediNav este Adina Wanda Fiat, care ocupă și rolul de CEO. Anterior ea a lucrat în domeniul IT în zona de inteligență artificială. A condus mai multe companii, precum Ars Analitica și Maze58 și a absolvit Copenhagen Business School în 2011 cu un master în Știință, Advanced Economics și Finanțe.

Crave

Crave este un startup fondat de antreprenoarea Cori Grămescu. Cori Grămescu este un nume ușor de asociat cu un stil de viață sănătos, acel lifestyle care înglobează sport + nutriție = love. Cori a luat cei 16 ani de experiență și cei 35.000 de clienți care i-au trecut prin mână și și-a dat seama că nutriția poate fi scalabilă.

Crave este un startup fondat în 2022 de Cori Grămescu, fondatoarea LadyFit Gym. Crave pune la dispoziția utilizatorilor opțiuni personalizate de planuri alimentare.

”Crave si Yummdiet reprezintă două aplicații ale algoritmului proprietar de generare de meniuri personalizate. Când am creat algoritmul, știam că doresc să ofer o soluție clară, facilă și prietenoasă milioanelor de oameni care renunță la dietele clasice de slăbire și care pierd an de an lupta cu kilogramele în plus și își șubrezesc sănătatea în acest proces”, ne explică Cori Grămescu.

Kinderpedia

Evelina Necula este cofondatoare și chief marketing officer Kinderpedia, o soluție digitală completă de comunicare și management pentru școli și grădinițe, construită în România și recunoscută în plan internațional pentru inovație și impact social.

Evelina, cu experiență de marketing în domenii precum imobiliare, construcții și ospitalitate, a ales calea antreprenoriatului din 2012, iar în 2014 a lansat Kinderpedia.

De atunci, platforma fondată și de Evelina a devenit una dintre cele mai apreciate soluții digitale pentru comunicarea și management-ul în instituții școlare, disponibilă în 17 țări de pe 4 continente, însumând peste 200.000 de utilizatori.