Competiția «On the fast track to futureproof» a fost organizată și dezvoltată sub umbrela strategiei de inovare a Skanska, unul dintre cei mai mari dezvoltatori de clădiri de birouri la nivel global, împreună cu Proptech România, prima platformă românească de inovație dedicată domeniului real estate.
18 echipe locale și internaționale finaliste au avut posibilitatea de a concura în cele 6 categorii ale competiției, care s-au axat pe teme specifice industriei de office.
Provocările adresate de echipele Skanska și Proptech România celor înscriși în competiție au fost acelea de a identifica și gândi soluții și platforme digitale care să aducă valoare adăugată clădirilor de birouri, precum trasabilitatea prin digitalizare în toate etapele esențiale din viața unei clădiri, de la proiectare, până la construcție și operare, automatizarea taskurilor repetitive, folosind inteligența artificială, găsirea unor soluții inteligente de identificare a trăsăturilor comportamentale ale rezidenților clădirilor de birouri, educație și implicare activă în viața comunității și eficientizarea procesului de închiriere.
Echipa locală INDATAWETRUST a obținut cel mai mare punctaj din partea juriului și a fost desemnată câștigătoarea competiției. Premiul financiar a fost de 3.500 de euro.
INDATAWETRUST a creat o platformă menită să crească gradul de satisfacție al celor care lucrează în clădirile de birouri și de a le asigura o experiență lipsită de efort în timpul unei zile de lucru.
Locul 2 a fost câștigat de echipa Quantum, formată din 4 liceeni în vârstă de 16 ani de la Liceul Internațional de Informatică București. Aceștia au dezvoltat o soluție pentru automatizarea fluxului de documente din Skanska. Ei au obținut 2.500 de euro.
Pe locul 3 s-a clasat echipa Bright Spaces, care a dezvoltat o soluție personalizată de tehnologizare a procesului de ofertare a spațiilor de birouri. Premiul financiar a fost de 1.500 de euro.
Pe lângă cei trei mari câștigători ai competiției, s-au remarcat și companiile Fortech din Cluj-Napoca, câștigătoare a categoriei community engagment cu soluția Andocate, PaperBit din Timișoara, câștigătoarea categoriei RPA/AI, VegaComp din București, liderul categoriei digital twin, dar și Carbon Heroes, o echipă din Finlanda care a răspuns provocării de a realiza o platformă educațională pentru calcularea amprentei de carbon. Echipa Carbon Heroes a primit și o mențiune specială din partea juriului ca fiind cel mai promițător viitor partener Skanska.
Toate soluțiile prezentate în cadrul competiției, inclusiv cele care nu s-au clasat între primele trei, urmează să treacă printr-un proces minuțios de analiză. Echipa Skanska va estima potențialul de dezvoltare a ideilor care sunt în faza de concept și potențialul de implementare pentru soluțiile la cheie, conturând astfel planul de acțiune sub umbrela strategiei de inovație Skanska.
„A fost o muncă de creație foarte intensă, s-a lucrat contra-cronometru, de dimineața devreme până noaptea târziu, iar atmosfera creată a dus la o efervescență și o chimie reală între echipe, mentori și ambasadorii provocărilor. Mixul de adrenalină, energie și implicare din partea participanților a avut rezultate spectaculoase. Soluțiile propuse sunt funcționale, sunt disruptive, sunt creative, motive pentru care au fost și foarte greu de jurizat. Hackathonul s-a încheiat, însă partea frumoasă a dezvoltarii propunerilor abia acum începe”, a declarat Aurelia Luca, Managing Director Skanska Romania