Sunrise și Salt nu văd niciun motiv pentru a pune la îndoială cooperarea cu Huawei. «Atitudinea noastră față de Huawei a rămas neschimbată», spune purtătorul de cuvânt Sunrise, Rolf Ziebold. Nu există planuri de înlocuire a partenerului ca furnizor pentru noua rețea mobilă 5G.

Salt confirmă de asemenea că «deocamdată dorește continuarea cooperării cu Huawei», după cum explică purtătorul de cuvânt al companiei, Elvira Bruggmann. Compania urmărește în extinderea 5G o strategie bazată pe doi furnizori, relatează aceasta. Huawei s-a alăturat partenerului inițial, Nokia, în martie, pas explicat de experții din industrie prin decalarea tehnologică a corporației finlandeze în domeniul 5G.

Porțile anglo-saxone închise

Totuși, decizia guvernului britanic de a exclude Huawei din dezvoltarea noii rețele de telecomunicații mobile în țară va crește probabil presiunea asupra celor două companii de telecomunicații elvețiene pentru a-și revizui decizia. Cel mai mare furnizor de rețele de comunicații electronice din China este clasificat drept risc de securitate, în primul rând de SUA: Potrivit temerilor, China ar putea intra în posesia unor informații extrem de sensibile prin intermediul rețelei 5G, care va transmite în viitor cantități uriașe de date.

Odată cu distanțarea publică a britanicilor față de Huawei, s-au închis și porțile anglo-saxone. Cu puțin timp în urmă, SUA, Canada, Australia și Noua Zeelandă au decis, de asemenea, excluderea Huawei din domeniul 5G. Cele cinci țări în cauză aparțin de rețeaua de spionaj Five Eyes, prin care fac schimb de informații secrete.

Dacă Huawei va fi exclus și în Germania, ultima piesă de șah, Elveția ar putea întâmpina dificultăți în a-și menține poziția.

Celelalte țări europene vor intra acum în centrul atenției. După Marea britanie, în Germania urmează o decizie. Deutsche Telekom și sucursala germană a firmei britanice Vodafone, se bazează pe tehnologia Huawei. Acesta este principalul motiv pentru care guvernul de la Berlin a refuzat până acum să cedeze.

«Scenarii alternative»

Potrivit Elvirei Bruggmann, Salt, ar lua în considerare renunțarea la cooperarea cu chinezii doar dacă „și Elveția ar exclude Huawei”. După cum a subliniat și purtătoarea de cuvânt, livrările Huawei s-au limitat la acele componentele de rețea care au oferit acces utilizatorilor la rețea. Asta înseamnă că funcționarea și accesul la rețea propriu-zisă se realizează exclusiv prin Salt.

Situația este una diferită la Sunrise, unde parteneriatul cu Huawei este mai profund și mai extins. Purtătorul de cuvânt al companiei, Rolf Ziebhold, spune: „Securitatea rețelei Sunrise este garantată.”. Cu toate acestea, spune Ziebold, „realizăm evaluări de risc în cazul tuturor furnizorilor și dispunem de scenarii alternative ”.