Suntem pe punctul de a asista la poate cea mai mare revoluție de la cea industrială încoace. Am putea avea șoferi de taxi care sunt înlocuiți, șoferi de camion sau muncitori în fabrici.

World Economic Forum vorbește despre cum putem să diminuăm din efectele negative ale înlocuirii joburilor.

A patra revoluție industrială

Klaus Schwab, fondator al World Economic Forum, crede că suntem în a patra revoluție industrială. El spune că trebuie să ne pregătim pentru o perioadă foarte complicată. Deși AI creează oportunități economice, în primă fază persoanele a căror joburi vor fi înlocuite vor fi o forță care va protesta și inegalitățile sociale vor fi mai accentuate. Astfel, soluția e să fii pregătit să înveți mereu noi skill-uri. Cei care nu vor fi în stare să se adapteze, vor fi dați la o parte și vom avea o categoria socială nouă: asistați social din cauza inteligenței artificiale.

AI va înlocui joburi repetitive

Inițial se spunea că jumătate din joburile din Statele Unite vor fi înlocuite de AI, dar nu e chiar așa. De fapt, inteligența artificială va înlocui în primă fază responsabilități repetitive ale angajaților, nu tot jobul lor. Practic, AI ne va ajuta să ne facem munca mai rapid, dar nu ne va înlocui cu totul. Multe joburi vor fi transformate din unele repetitive în unele cu spirit critic și creativ.

Joburile cu skill-uri medii vor fi afectate

9% din joburi pot fi automatizate imediat, arată studiile. Primul gând e să crezi că joburile care au nevoie de skill-uri minore vor fi înlocuite, dar va avea mai mult sens înlocuirea celor medii, pentru că inteligența artificială va fi scumpă. Economic, va fi mai bine să ai angajați necalificați și plătiți cu puțin, decât să investești în inteligență artificială. Astfel, angajații cu skill-uri medii vor fi înlocuiți și vor fi nevoiți ori să se supraspecializeze, ori să accepte joburi mai slabe, care, dată fiind inflația de candidați, vor avea salarii mai mici. Avantajul va fi pentru cei care au studii și competențe înalte. Vor fi puțini, vor fi căutați și vor fi mult mai bine plătiți.

Poți citi și alte previziuni despre viitorul muncii pe weforum.org.