Foto - AI Canva / start-up.ro

Garanțiile EIB au o valoare totală de 98 milioane de euro și sunt acordate către trei bănci din România, care pot astfel să susțină marile companii din România, dar și companii de dimensiuni medii și municipalități cu o populație până la 100.000 de locuitori să demareze investiții pentru acțiuni climatice și transformare digitală.

Garanțiile permit băncilor partenere să ofere condiții de finanțare mai favorabile, pentru un volum de credite noi de până la 750 milioane de euro.

BCR și BEI

Banca Comercială Română (BCR) și Banca Europeană de Investiții (BEI) au semnat un acord pentru implementarea garanției de portofoliu PNRR, prin care BCR va acorda credite de până la 200 milioane de euro companiilor cu peste 500 de angajați.

Prin BCR, companiile vor putea accesa credite în valoare de până la 25 milioane EURO (sau echivalent în lei), garantate în proporție de maxim 80% de către BEI, pentru proiecte de investiții și pentru susținerea capitalului de lucru necesar implementării acestora.

Proiecte eligibile pentru finanțare BCR cu garanție parțială BEI:

  • Proiecte de infrastructura - care vizează dezvoltarea și modernizarea infrastructurii de transport, energie, apa și canalizare, precum și a infrastructurii digitale;
  • Proiecte de mediu și sustenabilitate - prin investiții în energie regenerabilă, eficiență energetică, proiecte ecologice și alte inițiative care contribuie la protecția mediului;
  • Proiecte de digitalizare și inovare - prin susținerea proiectelor de automatizare, digitalizare și inovatie tehnologică în diverse sectoare economice;
  • Proiecte de educație și sănătate – prin dezvoltarea de infrastructură educațională și sanitară, precum și pentru alte inițiative în domeniul social

„Prioritatea BCR este să susțină și să finanțeze investițiile în proiecte transformaționale pentru România, care vizează modernizarea și dezvoltarea infrastructurii, dar și reziliența economiei. Ne bucurăm să fim parteneri în acest acord cu Banca Europeană de Investiții, care contribuie la susținerea reformelor și investițiilor structurale. Vorbim despre proiecte de impact în dezvoltarea durabilă și stabilitatea economică a României pe termen lung, care susțin echilibrarea dezvoltării regionale și oferă acces echitabil la oportunități economice”, a declarat Bogdan Cernescu, Managing Director, Head of Corporate Banking BCR.

Acordul pentru garanția de portofoliu se adaugă unei contribuții totale de 1,4 miliarde de euro pe care BEI o are în implementarea proiectelor PNRR în România. Până în prezent, sprijinul acordat de BEI prin PNRR a fost pentru cofinanțarea a două autostrăzi - A3 și A7 - în țară.

Raiffeisen și BEI

Banca Europeană de Investiții (BEI) a semnat un nou acord de garantare cu Raiffeisen Bank în cadrul Fondului de Redresare și Reziliență. Acordul permite Raiffeisen Bank România să mobilizeze 250 milioane EUR pentru finanțarea unor proiecte de investiții de dimensiuni medii-mari, cu precădere în domeniile de acțiune climatică și digitalizare.

”Acest nou acord marchează un moment important în parteneriatul nostru de lungă durată cu Banca Europeană de Investiții. În cei aproape 15 ani de parteneriat, am canalizat cu succes peste 1 miliard euro în proiecte care îmbunătățesc accesul la finanțare pentru IMM-uri, consolidându-le reziliența, sporindu-le competitivitatea și sprijinindu-le în drumul lor către un viitor

sustenabil. Corporațiile de dimensiuni mari joacă un rol important în antrenarea și multiplicarea investițiilor în economie prin intermediul legăturilor strânse cu întreprinderile mici și mijlocii cu care interacționează de-a lungul lanțurilor de valoare, iar prin acest nou acord cu BEI ne propunem să facilităm investiții esențiale pentru competitivitatea și sustenabilitatea economiei românești, cu accent special pe acțiuni climatice și dezvoltare digitală” – Alina Rus, Vicepreședinte & CFO, Raiffeisen Bank România.

UniCredit și BEI

UniCredit Bank și BEI au semnat un acord de garantare în cadrul Programului Național de Redresare și Reziliență care permite băncii să finanțeze întreprinderile mari din România (cu peste 500 de angajați la nivel de grup), precum și municipalitățile mici (cu o populație de până în 100.000 locuitori), pentru a susține investiții în acțiune climatică și transformare digitală.

“Misiunea asumată de UniCredit este să susțină comunitățile să crească, ceea ce și facem prin acest acord semnat cu Banca Europeană de Investiții prin care companiile românești și municipalitățile mici primesc un acces sporit la credite ce beneficiază de sprijinul instrumentelor financiare de garantare. Astfel, proiecte care au în vedere tranziția către energia verde, creșterea eficientei energetice, procese de producție care respectă mediul, digitalizare sau transport sustenabil, au șansa să fie realizate și să îmbunătățească calitatea vieții în comunitățile noastre. Concret, companiile mari și municipalitățile mici care accesează noua facilitate cu procent de garantare de până la 80%, beneficiază de o reducere importantă de dobândă în funcție de caracteristicile împrumutului, în condițiile unui comision de garantare de 0%”, a spus Raluca Popescu, Vicepreședinte Executiv al Diviziei Corporate si Investment Banking din cadrul UniCredit Bank.