Îmi era foame, dar mai ales somn. Mi se închideau ochii și nu mai puteam sta in acel copac până la venirea dimineții. Am văzut tufișurile și mi-am dat seama că in tabără culcușurile sunt făcute din asemenea crengi. Am studiat terenul, din nou, și am decis să cobor din copac. Nu părea că mai sunt în pericol. Am rupt o creangă din tufiș și am asezat-o pe o piatră lată, aflată la o înălțime de vreo doi metri față de pământ. Ar fi trebuit să fiu în siguranță. Am adus și alte crengi și am făcut culcușul, apoi am adormit, rupt de oboseală.
Nu este vreo experiență din tabără, ci un moment ce mi-a stârnit o bucurie neașteptată în jocul Ancestors: The Humankind Odyssey. Nevoia m-a făcut să descopăr cum să creez ceva simplu, dar primordial supraviețuirii mele. Acest titlu este creat studioul independent francez Panache, fondat de către Patrice Désilets, creatorul primelor trei titluri din seria Assassin’s Creed.
Acest nou joc seamănă cu seria celebră a Ubisoft, însă are o cu totul altă abordare decât Assassin’s Creed. Ancestors te pune în pielea unui clan de primate (poți schimba personajul pe care-l controlezi cum vrei tu), iar principalul tău scop este să înveți, să evoluezi, să parcurgi drumul istoriei.
Astfel, începi să descoperi plante, fructe, animale sălbatice și așa mai departe. Ca să supraviețuiești trebuie să mănânci, să bei apă și să dormi, dar și să te ferești de pericolele din junglă.
Tu cum ai evolua dacă te-ai întoarce în urmă cu 10 milioane de ani?
Jocul nu are o poveste, nu te ține de mână și-ți explică doar ceea ce ai nevoie să știi, apoi te lasă de capul tău. În rest, înveți jocul, la fel de inocent cum și primatele, pe care le controlezi, descoperă noi surse de hrană și animale periculoase. Cu fiecare plantă descoperită, consumată și utilizată, neuronii primatei evoluează și astfel ai acces la noi funcții.
De exemplu, cu cât mergi mai mult în două picioare, cu atât ți se îmbunătățește abilitatea de a merge astfel. Cu cât analizezi mai multe plante, cu atât ești mai priceput în a descoperi dacă un fruct e stricat.
Dacă îți folosești foarte des simțul auzului vei putea auzi la o distanță mai mare sunetele pe care le fac animalele și astfel să te ferești de ele. Tu alegi direcția în care vrei să te dezvolți mai mult și alegi felul în care clanul tău evoluează.
Câștigi experiență făcând în număr repetat anumite lucruri și apoi vei putea să cheltuiești aceea experiență pe o anumită ramură de dezvoltare. Acțiunea jocului începe în urmă cu 10 milioane de ani și vei putea juca timp de opt milioane de ani.
Vei putea face asta având grijă de clanul tău, să formezi cupluri și să se nască cât mai multe primate. Asta te ajută să duci numele clanului mai departe, dar și să evoluezi mai repede. De exemplu, ai putea avea norocul să ai o primată care are potențialul de a asimila enzilele de carne, iar astfel să poți consuma carne. Asta va însemna că grupul tău ar putea deveni mai puternic, mai repede decât în mod normal.
În acest titlu nu vei putea ajunge la stadiul de hommo spanies, opera fiind gândită ca o trilogie. Succesul acestui prim titlu va determina, cel mai probabil, și dacă celelalte două titluri vor mai apărea vreodată.
Faptul că te lasă liber poate fi extraordinar pentru unii oameni, dar pentru unii poate deveni frustrant. Eu am început jocul de trei ori pentru că m-am grăbit și am făcut greșeli idioate (dacă ai picat dintr-un copac și ai murit, asta a fost, restul jocului îl parcurgi cu ceilalți membrii ai clanului). Nu există un "save" și "load". Un alt exemplu frustrant este faptul că am petrecut vreo 30 de minute încercând să îmi culc primata, dar nu-mi apărea butonul care declanșa acțiunea. De ce? Pentru că aveam un pietroi în mână. A trebuit să-l las jos.
La nivel grafic, jocul arată bine, fără să exceleze la vreun capitol. Muzica mi-a plăcut și intervine în momentele tensionate și cele de tip "evrika".
Ancestors: The Humankind Odyssey este un joc special, pe care nu-l poți încadra într-o anumită categorie. Poate fi extraordinar pentru gamerii care vor să exploreze și vor să joace cum vor ei, dar, în același timp, poate fi iritant pentru cei care vor să fie ghidați printr-o lume virtuală cu o structură narativă și care vor să li se spună o poveste, nu să-și creeze singuri una.
Jocul este disponibil pe console și pe PC și dacă ți-a stârnit interesul ce ți-am povestit atunci cumpără-l, dacă nu așteaptă când ajunge la reduceri pentru că este o experiență ce trebuie încercată.