Adrian Huma conduce divizia de Automotive din cadrul ING Bank România, acolo unde interac╚Ťioneaz─â cu firmele din acest domeniu, ofer─â consultan╚Ť─â ╚Öi vede direc╚Ťiile strategice înspre care se îndreapt─â industria.

Am vrut s─â afl─âm cum interac╚Ťioneaz─â aceast─â divizie cu clien╚Ťii ╚Öi ce impact are.

“Ne ocup─âm de rela╚Ťia cu clien╚Ťii corporate care activeaz─â în sectorul auto, transporturi ╚Öi logistic─â. E unul dintre cele mai mare sectoare în care activ─âm în România. E printre cele mai importante sectoare din economie, atât ca ╚Öi contribu╚Ťie în PIB, dar ╚Öi în exporturi, num─âr de angaja╚Ťi”, spune Adrian Huma.

Adrian men╚Ťioneaz─â c─â ING are o abordare sectorial─â ╚Öi s─â fie la curent cu domeniile economiei.

“Sectorul auto e complex, cu multe straturi. E important s─â ╚Ötii ce se întâmpl─â de la un cap─ât la cel─âlalt al procesului. Unii clien╚Ťi au nevoie de finan╚Ť─âri, al╚Ťii au nevoie de suport tranzac╚Ťional, al╚Ťii apreciaz─â zona de advising ╚Öi consultan╚Ť─â”, mai spune Adrian.

El men╚Ťioneaz─â c─â la nivel de produse nu e o diferen╚Ť─â mare fa╚Ť─â de alte sectoare, clien╚Ťii vrând sprijin opera╚Ťional, tranzac╚Ťional, adic─â pl─â╚Ťi ╚Öi încas─âri.

“Companiile multina╚Ťionale de obicei ob╚Ťin finan╚Ť─âri ╚Öi la nivel de grup, atunci de obicei sunt condi╚Ťii mai bune. Atrag sume mai mari care apoi se distribuie pentru subsidiare. Dar sunt unele care ob╚Ťin ╚Öi finan╚Ť─âri locale”, spune Huma.

Pia╚Ťa auto mai are loc de un mare juc─âtor

Adrian Huma men╚Ťioneaz─â c─â zona auto e un sector important unde au plasate finan╚Ť─âri verzi, dar ╚Öi obi╚Önuite. În plus, ING este activ în finan╚Ťarea furnizorilor, ceea ce se nume╚Öte supply chain financing, un produs care a fost inventat chiar pentru sectorul auto, unul care creeaz─â foarte multe ramuri economice.

“Sectorul auto are un efect de replicare la nivelul economiei foarte mare. Nu înseamn─â c─â nu se poate ╚Öi mai bine, ar fi bine s─â mai avem investi╚Ťii în perioada urm─âtoare, de preferat un nou produc─âtor de vehicule sau un produc─âtor mare de componente”, crede Huma.

El men╚Ťioneaz─â c─â în momentul în care apare un produc─âtor de vehicule, acesta trage automat dup─â el furnizori de componente care la rândul lor atrag furnizori mai mici.

“Astfel, se creeaz─â mai multe locuri de munc─â ╚Öi automat beneficiu la nivelul întregii economii. Mai ales acum cu tranzi╚Ťia la noile tipuri de motoare, avem o oportunitate de a extinde ╚Öi mai mult activit─â╚Ťile din sector, mai ales c─â unele deja existente e posibil s─â se diminueze activitatea în timp. Bine, lucrul acesta se va întâmpla în timp, undeva în 10-15 ani”, explic─â reprezentantul ING Bank, care spune c─â e bine s─â fim preg─âti╚Ťi.

El men╚Ťioneaz─â c─â e bine s─â fim preg─âti╚Ťi din timp pentru c─â în jurul unui produc─âtor se coaguleaz─â investi╚Ťii.

Finan╚Ť─âri verzi pentru sectorul auto

Juc─âtorii din sistemul financiar promoveaz─â ast─âzi conceptul de finan╚Ť─âri verzi. Dincolo de a fi în trend, exist─â o utilitate evident─â a acestui concept, dar în curând va fi ╚Öi o component─â de reglementare.

“Fondurile de investi╚Ťii de la cele mai mari institu╚Ťii din lume au declarat c─â se vor uita aproape exclusiv la proiecte care au o component─â verde. E în interesul oric─ârei companii s─â demonstreze c─â are în activitatea sa un anumit procent de activitate verde”, explic─â Huma.

Ce înseamn─â activit─â╚Ťi verzi? Activit─â╚Ťi din zona de energie regenerabil─â, economie circular─â, îmbun─ât─â╚Ťirea efectului asupra mediului înconjur─âtor, reducerea amprentei de carbon, sustenabilitate mai mare a firmelor.

“Avem produse care încurajeaz─â trecerea dinspre o activitate mai pu╚Ťin verde spre una mai sustenabil─â. Se agreeaz─â ni╚Öte indicatori pe care trebuie s─â-i ating─â compania. Dac─â îi atinge, parametrii finan╚Ť─ârii sunt mai buni”, explic─â Huma.

Practic, o companie poate s─â acceseze o asemenea finan╚Ťare dac─â vrea s─â î╚Öi schimbe flota de ma╚Öini, de exemplu. Dac─â acum au 100% ma╚Öini cu motor termic, poate s─â-╚Öi asume un obiectiv ca în urm─âtorii ani s─â ajung─â la un procent mai mic. A╚Öadar, pentru finan╚Ťare nu se iau doar indicatorii financiari, ci ╚Öi cei pentru asemenea obiective.

Adrian Huma consider─â c─â oricum to╚Ťi antreprenorii trebuie s─â fie preg─âti╚Ťi pentru schimbare. Poate c─â nu va fi o trecere exclusiv─â la ma╚Öini electrice, dar lucrurile evolueaz─â.

“Schimb─ârile vor fi bru╚Öte ╚Öi masive. Atunci e bine s─â fii preg─âtit, s─â nu stai doar pe o singur─â tehnologie pentru c─â este riscant”, încheie Adrian Huma.

În urm─âtoarea parte a interviului cu Adrian Huma, Sector Head Automotive la ING Bank, vom afla cum vede el perspectiva ora╚Öelor inteligente, dar ╚Öi tehnologii precum ma╚Öinile autonome.


Proiectul „Antreprenori” este sus╚Ťinut de ING Bank, partener de cre╚Ötere pentru afacerile locale. Într-un context dinamic ╚Öi înc─â incert, ING ofer─â predictibilitate, prin instrumentele financiare potrivite, si sprijin─â dezvoltarea sustenabil─â a afacerilor din România, pentru a ajunge la nivelul urm─âtor.