start-up.ro îți recomandă și: 2024 e anul în care începi să discuți liber despre bani în cuplu. Înscrie-te aici la o sesiune gratuită de coaching financiar cu un expert pentru a-ți face bugetul, a economisi și a investi în mod inteligent.


Dwellii este un concept de case modulare de mici dimensiuni care pot fi asamblate rapid, create de o echipă ce îmbină cunoștințe de arhitectură și design interior. Modulele caselor sunt de 4 tipuri, de la 52 la 70 de metri pătrați, tipul de case care pot fi folosite ca locuințe de vacanță, de weekend sau pentru dezvoltarea unui business de ospitalitate.

Ideea de bază a caselor e că sunt realizate cu finisaje de calitate și că după ce au fost comandate ele pot fi montate pe un teren care are deja utilități, conform discuției cu Horia Bălan, co-fondatorul proiectului. Mai multe poți afla din discuția video înregistrată de mai sus.

"Dwellii sunt case modulare construite într-o fabrică, complet echipate, utilate, finisate cu fațade, băi, corpuri de iluminat, sisteme smart, ventilație și mobilă. Avem două module de 2,5 metri pe 10 metri care se unesc pe șantier și formează o casă de 50 de metri pătrați, cu un deranj pe șantier de 1-3 zile maximum, incluzând și partea de fundație", spune Horia Bălan în discuție.

Ideea sa este de a oferi o alternativă la stresul șantierului, atât pentru persoanele fizice, cât și pentru cei care vor să dezvolte o zonă de ospitalitate, proiectele hoteliere cu căsuțe mici la munte sau la mare.

Citește integral materialul pe Green Start-Up, site-ul dedicat sustenabilității și proiectelor inovatoare.

15 ani în imobiliare

Horia Bălan a lucrat în marketing și publicitate, iar de 15 ani activează în domeniul dezvoltării imobiliare, făcând proiecte cu mai multe birouri de arhitectură apreciate în România. Cu toate că a dezvoltat numeroase proiecte, a realizat cât de greu e să construiești o simplă casă dacă nu ai resurse sau know-how. Astfel, ce vrea să elimine e zona de șantier, care durează mult și aduce stres.

A ajuns la case modulare după ce le-a văzut prima oară acum 12 ani în Germania, acolo unde piața de prefabricate este mare, 15-20% din case fiind în sistem prefabricat, de la un simplu schelet, până la amenajări mai complicate.

"Am văzut acest sistem de case asamblate pe șantier și e un trend internațional care crește, generat de lipsa forței de muncă calificată. Se găsesc greu oamenii, a devenit mai scump și e nerentabil economic să-ți construiești o casă sau implică un stres prea mare", spune Horia.

În plus, crede Horia, industria imobiliară e una cu un ritm foarte lent de inovare, pentru că multe case se fac în mare așa cum se făceau și acum 100 de ani. Prin ideea de prefabricate, Horia vrea să convingă clienții printr-o comparație cu o mașină - se poate construi și de către o persoană, dar e mai scump și mult mai complicat. De ce la case ar fi diferit?

După ce a văzut lucrurile în Germania, a construit o echipă de arhitecți care a dezvoltat un produs personalizat pe care Dwellii l-a dezvoltat mai departe. Practic, proiectul unei case implică ultimul șurub, ultima piuliță.

Case de 2-3 dormitoare

În momentul de față Dwellii a dezvoltat produse de 50 de metri pătrați, care implică 2-3 dormitoare. Pe termen mediu și lung vor să dezvolte mai multe module care se pot conecta pentru a crea o casă de familie de 150 de metri pătrați.

"Avem 12 case în momentul de față, iar clienții noștri sunt ori clienți privați care vor o casă de vacanță, dar și mica afacere în domeniul ospitalității, pentru care produsul nostru e bun pentru că e plug and play. L-ai luat și este operabil imediat", spune Horia Bălan.

Modul în care funcționează Dwellii e ca la o mașină. Se pot alege echipările care implică și finisajele, dar și partea electrică, partea de panouri solare, case pasive sau zona de dispozitive smart.

"Dacă ai un teren trebuie să ai prima oară un studiu geo și topo, în baza cărora se face fundația. Noi recomandăm fundațiile pe șuruburi. Partea de fundație se realizează într-o zi, iar montajul în 2 zile. Ar fi bine să ai un branșament de apă, pentru că altfel ar trebui să ai o cisternă sau un bazin de stocare. Ar fi bine să ai un fel de canalizare, dacă nu, se poate instala o micro-stație de epurare. E cam minimul necesar", explică Bălan.

În momentul de față costul pentru modelul Basic este de 1.300 de euro pe metru pătrat. Horia estimează că dacă cineva ar construi la fel ca ei, dar nu în serie, la aceeași calitate, ar fi cam 2.000 - 2.500 de euro.

Casele lor sunt produse la Brașov în fabrica Dwellii și care este și un laborator de dezvoltare pentru prototipare. După 2-3 iterații ale aceluiași model, Dwellii are deja o serie de parteneri care pot prelua producția de masă, mai ales că ei vor să construiască și pentru Europa, România fiind doar piața de test.

Citește integral materialul pe Green Start-Up, site-ul dedicat sustenabilității și proiectelor inovatoare.