Data Pitch e un accelerator la care te vei putea înscrie de pe 1 iulie, finanțat prin fonduri europene, pe linia Horizon 2020. Creatorii programului caută 50 de startup-uri și IMM-uri pe care le vor primi în program, le vor oferi 100.000 de euro finanțare, fără a lua equity, vor oferi mentorat, oportunități de investiție și acces la datele companiilor mari care ar fi interesate de produsele lor.

Programul va dura trei ani, iar acceleratorul va fi organizat la Universitatea din Southampton, Open Data Institute, la firma portugheză Beta-i și pe platforma de tip marketplace pentru date, Dawex. Pe lângă startup-urile căutate, Data Pitch vrea să atragă companii mari care vor să ofere acces la datele lor, prin intermediul unui laborator de date sigure de la Universitatea Southampton. Practic, o companie poate oferi acces la datele pe care le dorește - clienți, rezultate financiare. Acestea pot fi analizate cu softul unui startup, interpretate și se pot lua decizii mai bune.

Aplicațiile sunt deschise de pe 1 iulie 2017. Primele selecții vor fi făcute în octombrie-noiembrie, iar prima serie va începe în decembrie 2017. Fiecare startup va petrece șase luni în program. Potrivit TechCrunch, Comisia Europeană va finanța cu 7,1 milioane de euro această inițiativă, dintre care 4,8 milioane de euro se vor duce direct către startup-uri.

Nu e primul proiect de acest fel. În 2014, Uniunea Europeană a finanțat un proiect asemănător, numit Open Data Incubator, care a generat 57 de proiecte care au generat 16 milioane de euro în vânzări și au creat 268 de locuri de muncă noi.

Noul accelerator nu are domenii clare înspre care se îndreptă, ci caută startup-uri din diverse domenii care se ocupă de procesarea datelor, într-un fel sau altul. TechCrunch menționează ca domenii generale zonele de Smart Cities, agricultură, sănătate, retail, intimitatea datelor, turism sau finanțe. Dar aplicațiile pot fi diverse.

Foto - Flickr/Chuck Coker