Ajutor pentru ucraineni - BCR

Inițiativele BCR sunt dezvoltate pe două paliere de intervenție: adaptarea rapidă a fluxurilor și serviciilor, astfel încât să răspundă imediat nevoilor cetățenilor refugiați din Ucraina, și, totodată, acțiuni umanitare esențiale, așa cum sunt donațiile directe și susținerea ONG-urilor active în sprijinirea refugiaților.

Pentru simplificarea comunicării și a relației bancare cu cetățenii din Ucraina, BCR a mobilizat cu prioritate următoarele resurse:

  • 0373514244 – număr de telefon special, dedicat cetățenilor din Ucraina, pentru asistență 24/7 în servicii financiar-bancare;
  • suport.linia1@bcr.ro – adresă de mail suport pentru cetățenii din Ucraina;
  • Schimb valutar cash UAH-RON (hrivne-lei), la cursul BNR, în limita a 2.000 de lei de persoană/pașaport ucrainean. Oferta e valabilă doar pentru persoanele cu pașapoarte ucrainene, ca ajutor umanitar;
  • 0 lei costuri BCR la tranzacțiile efectuate la POS și ATM cu cardurile emise în Ucraina;
  • 0 lei comision de deschidere și administrare cont curent;• 0 comisioane pentru plați inter și intra bancare;
  • 11 sucursale BCR pregătite pentru a acoperi nevoia de cash suplimentar, 24/7. Acestea se află la zonele de graniță, iar echipele suplimentare acționează constant pentru a asigura alimentarea bancomatelor, astfel încât zona de ATM-uri să fie complet funcțională;
  • Secțiune specială de donații online în George pentru sprijinul copiilor și tinerilor din Ucraina.

Banca Transilvania - cum deschid conturi în România cetățenii din Ucraina

Banca Transilvania a deschis o pagină specială pentru refugiații ucraineni cu informații despre cum pot deschide conturi aici în România, totul fiind scris și în limba ucraineană.

BT informează pe pagina sa că se pot folosi cardurile din Ucraina în limită, la comisioanele impuse de banca emitentă, fără comisioane suplimentare de la BT.

De asemenea, persoanele din Ucraina pot deschide cont curent în lei, pentru persoane fizice: pe baza pașaportului/actului de identitate ucrainean, însoțit de o traducere legalizată. Comision 0 pentru deschidere și administare.

Call center-ul în ucraineană se poate apela la 0264 308 005 de luni până duminică, iar persoanele pot afla detalii și pe ucraina@btrl.ro.

Informațiile pentru cetățenii ucraineni sunt disponibile și în limba nativă la această adresă online.

Raiffeisen Bank - conturi gratuite

Raiffeisen Bank sprijină cetățenii ucraineni refugiați în România, nevoiți să-și părăsească locuințele din cauza situației grele din Ucraina, prin acces la servicii bancare esențiale, fără costuri, pentru cardurile lor emise în Ucraina cum sunt: efectuarea de plăti la POS-urile băncii, retrageri de numerar de la ATM/ MFM-urile băncii.

De asemenea, banca oferă posibilitatea deschiderii unui cont curent cu card de debit atașat, în lei, emis pe loc, în orice agenție a băncii, pe baza pașaportului sau a actului de identitate ucrainean, valide.

"Pentru persoanele refugiate din Ucraina facem toate eforturile să aibă acces la banii lor și să facă plăti în siguranță și fără costuri. De aceea le oferim gratuit cont curent cu card de debit atașat, în lei, emis pe loc, cu ajutorul căruia pot face retrageri de numerar gratuite, atât pe teritoriul României, cât și în Uniunea Europeană. De asemenea, retragerile și plățile făcute cu carduri emise în Ucraina la ATM/MFM-urile și POS-urile noastre sunt cu costuri 0." a spus Vladimir Kalinov, vicepreședinte Retail la Raiffeisen Bank România.

ING Bank - fără comisioane pentru transferuri spre Ucraina

ING a anunțat că va dona 3 milioane de euro către UNICEF pentru protecția copiilor ucraineni afectați de război.

De asemenea, la nivel de grup au fost luate câteva măsuri.

  • Renunțarea la comisioanele tranzacțiilor către Ucraina pentru clienții persoane fizice, pentru a permite oamenilor să trimită bani celor dragi
  • ING Bank nu va încheia niciun contract nou cu o companie din Rusia.

„E nevoie de siguranță, protecție și pace și credem că e important să ajugăm cum putem”, au spus cei de la ING Bank.