Guvernul britanic merge înainte cu planuri de a atrage mai multe companii de inteligență artificială în regiune prin modificarea legii drepturilor de autor, conform TechCrunch.
Schimbările propuse ar permite dezvoltatorilor să antreneze modele AI folosind conținutul artiștilor găsit online, fără permisiune sau plată, cu excepția cazului în care creatorii aleg în mod activ ca munca lor să nu fie folosită.
Albumul „Is This What We Want?”
La începutul acestei săptămâni, un grup de 1.000 de muzicieni a lansat un „album silent” pentru a protesta împotriva schimbărilor propuse. Albumul, intitulat Is This What We Want?, include piese de la Kate Bush, Imogen Heap și compozitorii contemporani de muzică clasică Max Richter și Thomas Hewitt Jones, printre alții. De asemenea, albumul are contribuții de la sute de artiști, inclusiv nume mari precum Annie Lennox, Damon Albarn sau Billy Ocean.
În acest proiect, artiștii au înregistrat sunetele studiourilor și spațiilor de spectacol goale în încercarea de a arăta impactul pe care ei cred că îl vor avea schimbările în legislația drepturilor de autor.
Pentru a sublinia și mai clar mesajul, titlurile celor 12 piese ale albumului formează propoziția „Guvernul britanic nu trebuie să legalizeze furtul de muzică în beneficiul companiilor AI.”
Poți asculta albumul aici.
Această lansare este doar cel mai recent demers din Marea Britanie pentru a atrage atenția asupra modului în care drepturile de autor sunt gestionate în procesul de antrenare a inteligenței artificiale. Proteste similare au loc și în alte țări, cum ar fi SUA, subliniind o preocupare globală în rândul artiștilor.
Lupta pentru drepturile artiștilor continuă
Ed Newton-Rex, organizatorul proiectului, conduce în paralel o campanie împotriva antrenării AI-urilor fără licențierea de la companie sau artist. O petiție creată de el a fost semnată de peste 47.000 de scriitori, artiști vizuali, actori și alți membri ai industriilor creative, încă de când guvernul britanic și-a anunțat strategia AI.
Newton-Rex a creat ulterior o platformă bazată pe AI, numită Jukedeck, care permitea utilizatorilor să creeze muzică originală fără a folosi lucrări protejate de drepturi de autor. Prezentarea sa, în care a făcut un rap despre avantajele utilizării AI pentru compunerea muzicii, a câștigat competiția TechCrunch Startup Battlefield în 2015. Jukedeck a fost în cele din urmă achiziționată de TikTok.
Albumul este disponibil pe toate platformele de streaming, iar orice donații sau venituri obținute vor fi direcționate către organizația caritabilă Help Musicians, iar despre cum inteligența artificială afectează muzicienii am mai scris și noi, aici.