Site-ul s-a relansat pentru a veni în ajutorul tuturor celor care vor să voteze cât mai simplu la această rundă de alegeri.

Termenul foarte scurt pus la dispoziție celor ce doresc să voteze prin corespondență transformă nevoia de informare a alegătorilor din diaspora într-o prioritate, de aceea Vot Diaspora a fost actualizat și relansat în timp record. Și cei care doresc să se regăsească pe listele permanente la aceste alegeri se pot înscrie tot până la 21 septembrie. De numărul acestor înscrieri depinde deschiderea de noi secții de votare în străinătate.

Aplicația oferă instrucțiuni detaliate celor care doresc fie să meargă la o secție de votare, fie să voteze prin corespondență. În plus, cei interesați pot verifica, printr-o căutare simplă, pe hartă, care a fost cea mai apropiată secție de vot la runda precedentă de alegeri. După comunicarea de către autorități a listei actualizate a secțiilor de vot, noile informații vor fi disponibile utilizatorilor.

Cei care se află peste hotare pot afla informații despre documentele de care au nevoie pentru a-şi putea exercita dreptul de vot, precum şi alte detalii utile ce vor fi permanent actualizate până la momentul votului. Pe măsură ce instituțiile responsabile transmit informații noi, platforma va fi actualizată, astfel încât cei care doresc să obțină informații corecte și complete să le poată găsi rapid într-un singur loc.

Aplicația a fost dezvoltată pro bono de voluntarii Code for Romania și a putut fi folosită prima dată în urmă cu patru ani. La ultima rundă a alegerilor prezidențiale, peste 185.000 utilizatori unici din diaspora s-au informat prin votdiaspora.ro.

Vot Diaspora face parte din ecosistemul dedicat alegerilor proiectat de Code for Romania în cadrul programului Civic Labs, prin care sunt identificate soluții de tehnologie civică pentru probleme din șase domenii-cheie pentru România - educație, sănătate, mediu, grupuri vulnerabile, transparență și implicare civică.

Alegătorii din România au la dispoziție platforma Vot România, prin care pot obține informații despre cum pot vota la alegerile locale din 27 septembrie 2020. Alături de Monitorizare Vot și Rezultate Vot, aplicațiile Vot România și Vot Diaspora formează un ecosistem de soluții digitale care ajută la o mai bună informare și monitorizare a alegerilor, pentru a stimula o participare cât mai bună la toate rundele electorale din țara noastră.