Platforma, dezvoltată de o echipă de specialiști în literație, va oferi o bancă digitală ce include zeci de resurse didactice de folosit la clasă, în timpul orelor, toate disponibile gratuit.

Plaforma va putea fi folosită pentru a evalua abilitățile de scriere și citire ale elevilor. ALFABETAR oferă resurse personalizate pentru nevoile fiecărui elev, compatibile cu rezultatele unei evaluări specializate.

Orice profesor, învățător sau director poate să-și înscrie clasa sau școala pe ALFABETAR ca să poată beneficia de resursele disponibile pe platformă, planul inițiatorilor ALFABETAR fiind de a ajunge în perioada următoare la 50.000 de profesori și învățători.

”4 din 10 elevi au un grad avansat de analfabetism funcțional, ceea ce înseamnă că nu înțeleg ce citesc. ALFABETAR va ajuta cadrele didactice (educatorii, învățătorii și profesorii) să poată oferi mai mult sprijin elevilor lor, prin soluții dedicate în special elevilor care au cea mai mare nevoie de ajutor”, a declarat Andreea Nistor (Reprezentant Edu Networks).

”ALFABETAR este o dovadă de încredere în puterea profesorilor de a produce schimbare și în rolul lor de modelare a generațiilor de mâine. O educație modernă înseamnă profesori bine pregătiți care au instrumente și resurse pentru a nu lăsa niciun copil în urmă. Este nevoie de un efort al întregii societăți, de o mobilizare a tuturor: fie că vin din zona educației - de la firul ierbii, fie din administrație, din sectorul neguvernamental sau din business, pentru ca procentul de aproape 50% de copii, care au probleme de literație, să se diminueze. Suntem încântați să fim alături de BRD Asset Management și BRD Asigurări de Viață, parteneri ai EduNetworks, și să contribuim la crearea acestei platforme digitale pe care sperăm să o regăsim în fiecare școală și la fiecare învățător sau profesor care își propune să reducă decalajele dintre elevi”, spune François Bloch, Director General al BRD Groupe Société Générale, partener fondator al acestui proiect.

Platforma ALFABETAR este disponibilă gratuit pentru orice instituție de învățământ din România. Resursele sunt dezvoltate în acord cu programa școlară, iar instrumentul poate fi folosit pentru ca învățătorii și educatorii să poată genera instant resurse personalizate, gata de folosit la clasă, în timpul orelor de curs. Mai mult, rezultatele obținute sunt evaluate și monitorizate exclusiv de educatorul sau de profesorul de la clasă și nu sunt necesare aprobări suplimentare pentru folosirea acestei platforme.

Platforma ALFABETAR va fi disponibilă gratuit pentru orice profesor din România începând cu a doua jumătate a lunii mai și va fi lansată printr-un eveniment susținut de o echipă de experți în literație și testare, despre care poți afla mai multe aici: https://alfabetar.ro/

Platforma ALFABETAR, instrumentele de evaluare pe care le include și resursele didactice au fost dezvoltate de către: Fundația Noi Orizonturi, Asociația OvidiuRo, InfinitEdu, Teach for Romania, BRIO, Asociația pentru Valori în Educație, Asociația Română de Literație.

Edu Networks este o alianță formată din 9 ONG-uri care lucrează împreună și totodată în aceleași 114 școli, pentru ca 50.000 de elevi să vină cu drag la școală. Din acest program fac parte: Fundația Noi Orizonturi, Asociația OvidiuRo, Asociația InfinitEdu, Asociația Lectura și Scrierea pentru Dezvoltarea Gândirii Critice România (ALSDGC), Teach for Romania, Finnish Teacher Training Center, Școala de Valori, Romanian Business Leaders (RBL), iar programul este coordonat de către Asociația pentru Valori în Educație (AVE).