2021 a fost pentru Amber cel mai bun din istoria companiei. Plecați din București, astăzi au 7 birouri, inclusiv în San Francisco, Los Angeles, Kiev, Guadalajara, Montreal sau Varșovia, dar și la București și Botoșani. Firma are peste 1.000 de angajați în toată lumea și lucrează cu firme precum Disney, NBCUniversal, Gameloft, Unity, Big Fish, Roblox, Rovio, King și alții. Practic, dezvoltă și ajută la crearea celor mai populare titluri din lume.

Anul trecut estimările de venituri au fost întrecute cu 10% și au avut cea mai mare cifră de afaceri înregistrată de un studio independent de jocuri din România - 29,9 milioane de dolari.

„În 2021, studioul a lucrat la realizarea completă a mai multor jocuri pentru mobil, PC și console. Unul dintre acestea a fost Tetris Beat, un joc de succes pe platforma Apple Arcade, publicat de N3TWORK și dezvoltat de noi. Mai mult, în 2021, Amber a intrat în sectorul emergent al jocurilor de tip blockchain și a devenit unul dintre dezvoltatorii de referință din acest domeniu”, spune Postolache.

Un studio global cu dezvoltare în Botoșani

În 2022, Amber a venit cu un anunț ce a părut surprinzător. Deschiderea unui studio la Botoșani. De ce Botoșani dintre toate locurile? Amber se bazează pe ideea că dezvoltarea de jocuri poate fi făcută și dincolo de marile orașe.

„Unul dintre foștii noștri colegi, Laurențiu Rusu, se mutase de câțiva ani în Botoșani și ne-a povestit cât de oportun e locul, o pepinieră de talente, cu licee cu mulți tineri pasionați de jocuri video”, spune Postolache. În momentul când au luat această decizie erau deja 250 - 300 de angajați în București. Au căutat în România un nou birou.

„Dorim să creăm oportunități în Botoșani pentru tineri astfel încât aceștia să lucreze într-o industrie nouă și creativă și să ajute la dezvoltarea economiei locale. Vom dezvolta un program de training și mentorat care să îi ghideze spre specializarea dorită. Amber Botoșani va demara programul începând din toamna acestui an”, explică specialistul de la Amber.

În Botoșani și împrejurimi Amber angajează în zona de testare, cum ar fi Junior Game Tester, QA Project Manager, QA Test Lead, dar și specialiști de HR.

„Biroul din Botoșani a contribuit la proiecte ale unor mari publisheri parteneri precum Scopely, Roblox, Cartoon Network sau SciPlay. Faptul că ne-am propus să angajăm până la 100 de oameni în perioada următoare arată că suntem deciși să dezvoltăm și mai mult biroul local”, explică reprezentantul de la Amber.

Amber colaborează în acest timp cu nume mari din industrie, cum ar fi Epic Games sau Roblox. Pentru că dezvoltarea de jocuri devine din ce în ce mai complexă, marii publisheri apelează la parteneri din toată lumea. Amber e unul dintre ei.

„Oferim full development pentru proiecte și clienți care solicită responsabilități creative complete, co-dezvoltare, artă, design, programare, producție, data science, live ops, development support (Quality Assurance, Quality Engineering, Localization QA, Translation) și custom development (Engineering / Porting) pentru o gamă largă de genuri de jocuri, platforme, dispozitive și piețe”, spune Postolache.

Printre jocurile pentru care au oferit servicii de full development se numără Tetris Beat, Super Spy Ryan, Toy Blitz, Cinderella Free Fall. Iar în calitate de co-dezvoltatori, Amber a lucrat la titluri precum War Commander: Rogue Assault, Nascar Heat 5, Catalyst Black, Sky sau Gorogoa.

Dezvoltare accelerată

În urmă cu 5 ani, Amber punea bazele unei rețele de studiouri, strategie prin care își propunea să concureze cu cele mai reputate companii de gaming din lume. Erau 200 de oameni și atunci a început expansiunea.

Deși are 7 birouri deja în toată lumea, Amber caută în permanență noi deschideri de birouri și oportunități. Pandemia a schimbat și strategia, pentru că talentul poate fi de peste tot, chiar și unde nu există un birou oficial.

„Până la pandemie, strategia de expansiune a lui Amber era foarte clară: se baza pe deschiderea de birouri în zone în care puteam găsi oameni talentați, pasionați în a dezvolta jocuri, așa cum s-a întâmplat în cazul birourilor deschise în Guadalajara și Montreal și chiar și anul acesta în Polonia și Ucraina. Dar noul context de work from home ne-a obligat să ne adaptăm și astfel s-au creat noi oportunități”, explică Tudor Postolache.

„În timp ce strategia noastră de expansiune va continua cu noi deschideri de birouri, vom continua să găsim specialiști pe tot globul, care să răspundă nevoilor noastre”, explică acesta.

O modalitate prin care Amber poate face acest lucru e să identifice studiouri cu care chiar lucrează deja și să le achiziționeze,, așa cum a fost cazul cu studioul KaraOkulta din Mexic pe care l-au achiziționat în 2020 și a stat la baza expansiunii.

„Obiectivul nostru este acela de a ne poziționa ca lider pe fiecare dintre segmentele importante de gaming – PC, console, mobile, precum și în ceea ce privește noi platforme emergente precum AR / VR, jocuri cripto, NFT și, în general, orice inovație din industria de gaming”, spune Tudor Postolache.

Majoritatea veniturilor vin din dezvoltarea jocurilor mobile, dar lucrurile se pot schimba în anii următori, pe măsură ce portofoliul de titluri crește.

Dezvoltarea din 2022

Așadar, anul acesta Amber a avut trei extinderi. În februarie au deschis un nou studio în Kiev, pentru a-și susține echipa de acolo. Lucrau de ceva timp cu specialiști de acolo și au vrut să aibă o prezență oficială pentru a asigura siguranța angajaților.

„În iunie, Amber a deschis un birou în Varșovia, astfel că acum suntem prezenți și în Europa Centrală. Polonia a fost întotdeauna pentru noi un reper în ceea ce privește crearea și stimularea unui mediu favorabil pentru dezvoltatorii locali de jocuri. Aici ne vom concentra eforturile pe dezvoltarea de jocuri pentru PC și console și urmărim să recrutăm programatori, game designeri, UX designeri și artiști VFX”, explică Tudor.

Deși în 2021 vorbeau și despre ideea de a ridica și capital, printr-o listare la bursă, condițiile macroeconomice din momentul acesta nu sunt cele mai favorabile, astfel că o acțiune de listare la bursă nu este o prioritate imediată.

Pe lângă acestea, Amber a lansat și Amber Labs, pentru a dezvolta inovații care pot fi integrate în gaming, cum ar fi AR, VR, blockchain, metaverse, gamificare.

„În ultimii ani, Amber Labs a activat cu mult succes în parteneriate cu firme precum Amazon (innovation in gaming), Recur (blockchain și NFT), TaleSpin și Disney (Virtual Reality). Chiar înainte de pandemie, am avut un proiect de Artificial Intelligence important pentru industria de automotive”, spune Tudor Postolache.

Industria de gaming din România în momentul de față

Industria locală crește cu 10% anual și are peste 120 de studiouri dezvoltatoare de jocuri și aproximativ 220 de milioane de dolari în venituri. Deși suntem încă departe de Polonia, care are 600 de milioane de dolari și 500 de studiouri, creștem.

„În schimb, industria noastră este relativ mare în comparație cu alte țări din Europa de Est, cu peste 6000 de specialiști care sunt implicați activ în crearea de jocuri video”, spune Tudor Postolache.

Pentru el, cea mai mare provocare rămâne găsirea candidaților potriviți care să se alăture, mai ales acolo unde e nevoie acută, în roluri de producție și game design. Din acest motiv Amber se uită spre mai multe centre în lume.

„Este nevoie de o implicare mai mare a studiourilor și a statului în a crea un context prielnic în care tinerele talente să descopere încă de pe băncile școlii industria jocurilor și astfel să se specializeze mai departe”, consideră Tudor Postolache.