AMD Epyc 2 e, după cum îi spune și numele, al doilea procesor din această gamă dedicată data centerelor și serverelor. Practic, aceste procesoare sunt puse pe sisteme virtuale, pe supercomputere, inteligență artificială, machine learning, ajută cercetătorii să facă simulări computerizate sau designerii să construiască avioane mai ușor. Da, vorbim de procesoare SF care nu sunt dedicate consumatorului de rând, iar AMD vrea să devină lider în această categorie, după ce mulți ani nici măcar nu a existat pe nișă.
AMD Epyc 2 e un procesor care promite cu 97% mai multă performanță decât concurența directă, Intel Xeon, la un cost de folosire și de posesie mai mic pe termen lung.
Pânza invizibilă a lumii noastre
Spuneam în primul paragraf că această lansare este mai importantă decât Samsung Galaxy Note 10. Evident, nu sunt comparabile, dar voi exagera de dragul metaforei. Da, Note 10 e un telefon interesant și poate că există ceva inovație acolo, dar impactul pe care-l are e limitat. Facem cam aceleași lucruri cu telefoanele, indiferent dacă sunt din 2016 sau de astăzi. Poate nu ne rulează la fel de bine un joc sau nu face poze pe care oricum o distrugem pe Instagram din cauza compresiei.
Dar AMD Epyc 2 și, în general, procesoarele de servere și data centere sunt acea pânză invizibilă care ne permite să evoluăm. În spatele tuturor bazelor de date, a analizelor financiare complexe sau a medicinei de înaltă precizie există astfel de procesoare care folosesc inteligență artificială și machine learning pentru a evolua și pentru a deveni mai bune.
Ai auzit de supercomputere. De multe ori ele sunt folosite pentru a face foarte rapid simulări și calcule. Procesoarele AMD sunt folosite acolo. De asemenea, în spatele celor mai mari platforme de streaming care-ți permit să “Netflix and chill” sunt astfel de procesoare. La evenimentul AMD Epyc 2 de la San Francisco am putut vedea live streaming de conținut video 8K pe baza acestui procesor, într-o arhitectură single socket.
Practic, dacă nu ar exista procesoare de business atât de bune, nu ar putea exista Netflix, servicii de Cloud de la Google, cumpărături online rapide de la Amazon sau cercetare științifică. Fabricile de mașini, cele de avioane, institutele de ceretare din toată lumea se bazează pe asemenea sisteme.
Din acest motiv, să lansezi un telefon poate fi mai amuzant, dar să lansezi un asemenea procesor înseamnă să te asiguri că tehnologia merge mai departe.
O reducere cu 50% a costurilor totale
Noile procesoare AMD Epyc 2 vin la doi ani după lansarea primei generații și reușesc să aducă performanțe excelente, reușind să bată 80 de recorduri mondiale din lumea IT. Procesoarele au până la 64 de nuclee pe o arhitectură de 7 nanometri.
Conform datelor AMD, un aspect important în lumea procesoarelor pentru Enterprise și mai ales în zona aceasta de HPC (High Performance Computing) este Costul Total de Posesie, care se împarte de-a lungul anilor. Un asemenea procesor nu e ieftin, dar cu ajutorul performanțelor acestei generații costul total se reduce cu 50%.
Cum se compară cu procesoarele Intel Xeon Cascade Lake?
În lumea procesoarelor de business Intel făcea legea. Acum câțiva ani Intel avea o cotă de piață de peste 99% în acest spațiu, iar AMD nici măcar nu mai intrase în zona serverelor și datace nterelor. Ultima oară când AMD a avut un procesor a fost în 2006.
După 11 ani, compania a decis să se întoarcă în această zonă cu un procesor rapid, durabil, dar și cu un calendar foarte clar.
În momentul de față AMD lucrează cu peste 60 de companii mari în implementarea și folosirea sistemelor Epyc. Practic, vorbim de Microsoft Azure, Amazon Web Services, Tencent, Baidu, Dropbox, Oracle și chiar Google. Google folosește procesoarele AMD Epyc în datacenterele lor, cele care se asigură că vei primi imediat rezultatul căutării tale.
Pentru că în lumea Enterprise contează ca cei alături de care lucrezi să nu aibă surprize, calendarul AMD conține lansări din an în an cu următoarele generații - Epyc 3 și Epyc 4. Rezultatele după primul Epyc au fost clare: cota de piață și vânzările AMD au crescut, iar cele ale Intel au scăzut cu 10% de la an la an.
“Un centru de date modern avea nevoie de schimbări și de o gândire nouă. Știam acum 5 ani, când am pornit în această călătorie, că nu putem face doar un singur lucru. Cum putem gândi un procesor în totalitatea lui?”, a declarat Lisa Su, CEO al AMD la evenimentul din San Francisco.
Ea a mai spus că celebra lege a lui Moore, care se referă la miniaturizarea și numărul de tranzistori dintr-un procesor, nu e moartă, așa cum au declarat mulți, ci doar se schimbă.
AMD Epyc 2 are 80 de recorduri mondiale și e cel mai performant procesor x86. Are până la 64 de nuclee, o frecvență de 3,4 Ghz și îmbunătățește performanța față de procesoarele din familia Cascade Lake de la Intel de două ori. În mod normal, creșterile au fost cu 15-20%, dar AMD a reușit să schimbe jocul în această privință.
32 de miliarde de tranzistori
Conform calculelor AMD, dar și a testelor din lumea reală, pentru că partenerii companiei deja lucrează cu a doua generația Epyc, procesorul are cu 97% mai multă performanță în Cloud, ceea ce e benefic pentru parteneri precum Google, care are nevoie de astfel de procesoare pentru a putea să ofere rezultatele căutărilor online ale oamenilor instantaneu. Procesorul e cu 84% mai performant în task-uri ce țin de baze de date și virtualizarea sistemelor și oferă de două ori mai multă performanță pentru un dolar investit.
Procesorul cu 32 de miliarde de tranzistori este făcut să ruleze supercomputere și aplicațiile lor, simulări medicale, predicții meteo avansate pentru Armata SUA, toate într-un spațiu foarte redus.
Reprezentanții AMD au comparat spațiul ocupat de către AMD Epyc 2 într-un rack de server față de Intel Xeon, concurentul său direct. AMD Epyc 2 are nevoie de doar 33 de rack-uri, spre deosebire de 60 la Xeon. Și, evident, toate acestea vin la un preț mai mic față de concurență.
Practic, poți avea aceeași performanță cu 50% mai puține servere, cu un consum de energie cu 61% mai mic și cu costuri de licențiere pentru software cu 75% mai mici.
Costuri de achiziție și costuri totale
Conform datelor AMD și discuțiilor din timpul prezentării, cel mai bun procesor din gama AMD Epyc 2, care costă aproximativ 7.000 de dolari, este de două ori mai performant decât cel mai scump și eficient Intel Xeon (8280M), care ajunge la 13.000 de dolari.
Costul total de posesie scade cu 25-50% în funcție de implementare și caracteristici, ceea ce înseamnă că pe termen lung costurile companiilor mari vor scădea și vor putea fi mai eficiente. Asta vine și de la faptul că Epyc folosește cu 61% mai puțină electricitate decât procesoarele concurenței.