1 din 7 startup-uri europene ies în afara granițelor după ce scalează

Un raport recent al Startup Europe Parnership arată faptul că 14% dintre startup-urile fondate în Europa care au trecut de prima fază de scalabilitate au adoptat un model dual. În esență, 1 din 7 startup-uri au decis să-și mute sediul peste granițe după ce a trecut de prima fază a existenței sale, menținând, în același timp, o puternică prezență în țara sa origine.

Acest model dual este destul de întâlnit și permite dezvoltarea unui business dacă ținem cont că o companie care abordează acest model strânge, de obicei, cu 30% mai mult capital decât un startup care alege doar o dezvoltare domestică.

Astfel, în ceea ce privește capitalul pe care îl accesează companiile cu model dual de activitate este este de circa 10 miliarde de dolari, adică 17% dn suma totală pe care au strâns-o startup-urile europene care au primit investiții (58 de miliarde de dolari).

În traducere, startup-urile care au decis să iasă pe alte piețe au primit în medie 18 milioane de dolari, în timp ce startup-urile domestice au primit în medie doar 14 milioane de dolari.

De unde pleacă startup-urile cu model dual?

Ecosisteme antreprenoriale puternice, precum Germania, Franța sau Marea Britanie, au o proporție a companiilor care adoptă acest sistem dual puțin sub media europeană, de 14% (10%, 12%, respectiv 13%). Totodată, sunt sub media europeană (17%) și în ceea ce privește fondurile pe care le strâng – 7% în Germania și 13% în Marea Britanie, doar Franța depășind această medie cu 20%.

Pe de altă parte, în ecosistemele emergente, acest tip de companii duale sunt mult mai întâlnite, mai ales când infrastructura și finanțarea domestică nu sunt suficiente. De exemplu, în Islanda sunt 31% dintre toate startup-urile care au scalat, în Norvegia – 25%, Danemarca – 24%, iar în Finlanda – 21%.

Unde deschizi un nou sediu?

Din cele 467 de companii cu model dual analizate, 383 – adică 82% - și-au mutat sediile în Statele Unite, în timp ce 42 de startup-uri au ales Marea Britanie, mai precis Londra. Celelalte 42 de companii s-au răspândit în diverse alte țări.

Silicon Valley continuă să fie principala alegere a startup-urilor europene care îți mută sediul peste granițe. Astfel, 40% dintre startup-urile cu model dual s-au mutat acolo, 20% alegând New York-ul.

De altfel, startup-urile cu model dual din Europa de Sud și de Est sunt mai atrase de Silicon Valley (50%, respectiv 63%), în timp ce startup-uri scalabile din Franța și Germania sunt oarecum egal distribuite între San Francisco (33%) și New York (22%). Londra atrage 20% din startup-urile scalabile din țările din nordul Europei.



Citeste si