3,3 milioane euro de la investitorii privați pentru dezvoltarea startup-urilor locale în S1 2022

Grupul TechAngels, care reprezintă o parte din investitorii privați activi în țara noastră, a investit 3,3 milioane de euro pentru dezvoltarea startup-urilor locale, în primul semestru al anului 2022. Suma reprezintă o creștere cu 10% a investițiilor realizate în prima jumătate a anului trecut.

Membrii TechAngels au investit 3,3 milioane de euro, pe parcursul primului semestru al anului 2022.

TechAngels este cea mai extinsă rețea de investitori privați, axați pe investiții în ecosistemul de startup-uri tech din România, deține în portofoliul agregat peste 240 de startup-uri, numără 128 de membri și are 9 ani de experiență pe piața locală. 

Sumele investite de membrii TechAngels în semestrul întâi (H1) al anului sunt cu 10% mai mari decât cele din prima jumătate a anului trecut iar structura volumelor pe trimestre este inversată față de perioada corespunzătoare a anului 2021. 

În trimestrul al doilea (Q2) al anului 2022, sumele alocate de investitori au fost de 900.000 de Euro, 37,5% față de trimestul întâi al aceluiași an. În anul anterior, investițiile din trimestrul al doilea au fost duble față de cele din trimestrul întâi.

Pe ansamblul pieței, conform monitorizării datelor publice realizate intern, rezultă că suma rundelor de finanțare deschise, anunțate public, a fost de aproximativ 200 de milioane de euro, în primul semestru, aproape dublu față de volumele investite în întregul an 2021.

Nu toate rundele anunțate ca fiind deschise s-au și finalizat, ca atare, estimarea este una grosieră dar confirmă creșterea întregului ecosistem, diversificarea tipurilor de investitori, participarea unor noi actori- fonduri și platforme de investiții, precum și disponibilitatea resurselor de finanțare.

“Datele agregate prin sondarea membrilor TechAngels ne arată un nivel de activitate la fel de intens ca cel din 2021, un an record, pentru comunitatea tech din România și pentru asociație. În trimestrul al doilea au apărut semne ale unei prudențe crescute din partea investitorilor. Peste 30% dintre investori și-au schimbat strategiile de investiții, optând fie să aloce mai multe resurse prin VC-uri, fie să diverisifice portofoliul și cu alte domenii decât tech, fie să diminueze din sumele alocate investițiilor. Aproximativ 45% din investitori au în intenție o reducere a resurselor investite”, spune Mălin-Iulian Ștefănescu, președintele TechAngels.

Procentul investitorilor perocupați de contextul economic actual a crescut de la 65%, în luna aprilie 2022, la 80% în luna iunie, ca urmare a continuării războiului, a presiunilor inflaționare și a problemelor de pe piața de energie.

S1 2022: 50 de startup-uri finanțate

Finanțările din trimestrul doi au vizat peste 50 de startup-uri, din care jumătate au beneficiat de runde follow-on. În total, grupul TechAngels a întâlnit în pitch-uri organizate de asociație 35 de startup-uri locale.

În această perioadă TechAngels a facilitat prezentarea unor startup-uri românești în cadrul unor sesiuni de pitch-uri la nivel european. TechAngels este membru Business Angels Europe și European Business Angels Network astfel încât a folosit posibilitatea de a recomanda participarea startup-urilor din România, atunci când se organizează pitch-uri la nivelul rețelelor europene de investitori. 

TechAngels a organizat și o secțiune separată în platforma de lucru a asociației, pentru participarea startup-urilor tech din Ucraina.

Prudență în investiții

Din perspectiva sumelor investite, 20% dintre investitori au alocat sume până în 20.000 de euro, 25% au investit între 20.000 – 100.000 de euro, iar 10% au alocat sume între 100.000 și 500.000 de euro. Un procent de 45% din grup a optat să nu investească în această perioadă a anului, amânând deciziile de investiție pentru a doua jumătate a anului.

Domeniile acoperite de startup-urile care au participat la pitch-uri au fost, ca de obicei, dintr-o plajă foarte largă. Soluțiile de automatizare și cele care propun eficientizarea proceselor de business, b2b, e-commerce, au reprezentat aproape jumătate din ideile prezentate de startup-urile întâlnite de TechAngels.

Domeniile HR, fintech și auto au atras în mod special atenția fondatorilor.

Soluțiile dedicate serviciilor medicale au reprezentat 10%, din totalul celor aflate în pitch-uri. Mai pot fi grupate în categorii soluțiile de timp liber și loisir și cele pentru administrarea diferitelor aspecte ale vieții curente, de la identificarea de personal pentru reparații, curățenie, până la ajutoare pentru asistența persoanelor vulnerabile și copiilor.

”Ponderea de aproape 50% startup-uri noi, în totalul finanțat de membrii TechAngels în Q2, ne arată că interesul investitorilor pentru soluții valoroase rămâne ridicat, în ciuda mediului economic general, aflat sub presiune. Tehnologia este un vehicul important pentru eficientizarea costurilor și activității în companii precum și în simplificarea vieții oamenilor, de aceea tech va fi un domeniu cu tracțiune, în context. Existența rundelor follow-on, substanțiale, demonstrează  încrederea acordată echipelor și rolul serios pe care îl are partenerul angel investor. Rămâne o provocare recrutarea de noi angajați, în mod special pentru startup-uri, ale căror resurse pentru recrutare sunt mai mici față de marile companii, caută programatori pentru procesele  interne de digitalizare”, precizează Mălin-Iulian Ștefănescu.



Citeste si