3 femei care au schimbat România în 2024 #3

La final de an, ne reamintim de proiectul ”Femeile deschid România” și recapitulăm, într-o scurtă serie, femeile pe care le-am cunoscut în cadrul proiectului și felul în care acestea au schimbat România în 2024.

Proiectul ”Femeile deschid România” este o inițiativă lansată de start-up.ro alături de ING Bank România, prin care provocăm cititorii să descopere poveștile femeilor care schimbă România zi de zi, prin acte de curaj sau de normalitate. Proiectul, construit sub forma unui spațiu interactiv, vă provoacă să nu rămâneți doar la 24 de exemple date de către noi, ci de a le extinde zi de zi, prin sugestiile voastre.

Cu sărbătorile în preajmă, ne-am decis să aruncăm o privire în urmă și să ne reamintim de femeile cu care am vorbit în acest proiect și de felurile diverse prin care transformă ecosistemele din jurul lor. Astăzi ne reîntâlnim cu trei dintre ele, fiind al treilea din cele 24 materiale pe care le vom publica.

Femeia care a adus orășenii înapoi în sat odată cu Viscri 32

Elena Mara Oană a crescut în mijlocul unei familii în care se gătea de plăcere, de la bunici la unchi bucătari, de la mâncăruri pe disc sau competiții între cine a făcut cel mai bun cozonac. Odată cu mutarea ei și a soțului de la București în satul Viscri, Mara a intrat pentru prima dată într-o bucătărie profesională. Iar acum este bucătar în primul restaurant din sat, celebrul deja Viscri 32, locul unde se gătește cu ingrediente de la producători locali din zonă.

Mara și-a suflecat mânecile de avocată și a preluat misiunea de a fonda și a crește un restaurant în sat. La acel moment nu știa exact care va fi traiectoria acestui proiect, dar locul în sine și trecutul ei culinare din familie i-au așezat niște valori și principii după care se ghidează și azi. Primul și cel mai important este autenticitatea și respectarea locului în care se află, spune ea aici.

”Nu mi-am imaginat nimic despre bucătăria restaurantului de la Viscri 32. Când am văzut că nu aveam altă variantă la momentul respectiv, am hotărât că eu voi intra în bucătărie și am început să gătesc pur și simplu ce mâncam eu acasă gătit de mama, mătușa, bunici sau prietenele mamei. Și se pare că a funcționat. Nu am fost foarte organizați atunci, la început, știam doar că vrem să gătim cinstit, curat, să ne străduim să punem în fața oaspeților mâncarea după care tânjim din copilărie - mâncarea de mamă îi spun eu.”

Bucătăria de la Viscri i-a dat ocazia să aibă un zvâc constant pentru pasiunea pentru gătit, care venea însoțită și de obiective mai valoroase. Mara a știut că vrea să integreze comunitatea din sat în activitatea restaurantului, și a reușit s-o facă, fie că vecinii sunt furnizori sau chiar angajați ai restaurantului.

Un nou punchline în lumea stand-up-ului

Magda Mihăilă este una dintre primele artiste de stand-up comedy din România, o femeie care l-a făcut să râdă pe Jerry Seinfeld și care se întâlnește cu alte femei care vor o carieră în acest domeniu pentru a le spune care sunt pașii și care sunt pericolele.

Prin filtrul experienței actuale, Magda știe că partea cea mai dificilă la stand-up pentru femei nu e să scrie glume, ci să se ferească de pericolele care vin din aceste turnee, de a călători singure, a merge singure noaptea și de a învăța să negocieze cât mai clar ca să nu ajungă în situații incomode, ne spune ea.

”Când am început în România, standup-ul era o industrie preponderent masculină. Așa că mi-am dorit încă de la început să găsesc o cale de a face acest mediu mai prietenos cu femeile. În primăvara acestui an, am ținut un curs dedicat femeilor care vor să înceapă să facă stand-up comedy în timpul căruia, sper eu, le-am dat curaj să-și facă vocea auzită.”

Momentul decisiv a venit însă în perioada în care Magda a venit cu job-ul la București timp de 2 ani și a primit sfatul de la un prieten să scrie un material și să urce odată pe scenă. S-a înscris repede la un open mic și a pregătit 5 minute de glume în două săptămâni.

Asta se întâmpla în 2015, în momentul în care, în România, mai erau doar alte trei femei care făceau asta în București. Pentru Magda, primul ei spectacol de stand-up comedy a fost o seară de open mic la Club 99 prezentată de Costel.

Întregul articol și experiențele  Magdei le găsești aici.

Femeia care te învață să trăiești mai sănătos zi de zi

Sorina Fredholm e o persoană binecunoscută feed-ului de Instagram pentru cei pasionați de sport, nutriție, sustenabilitate sau fashion. Ea este și fondarea 121 Tribe, un startup care se alimentează și dă înapoi prin puterea comunității. 

Mai exact, e genul de platformă unde, dacă te decizi că vrei să mănânci mai sănătos și să faci mai multă mișcare, îți găsești tribul, sau comunitatea, care să te ajute să faci asta. Este la nivel global, cu oameni de peste tot, un concept care să încurajeze orice act de wellbeing și sentimentul de comunitate și suport pentru a atinge aceleași obiective.

Traseul Sorinei spre o viață în care mișcarea este un factor constant a început cu descoperirea ședințelor de yoga și renunțarea completă la preparatele de origine animală, fiind o vegană 100% de aproximativ 17 ani. 

A fost o schimbare treptată, pentru că a simțit că nu se mai simțea bine când mânca preparate din carne. Noul ei stil alimentar nu l-a ținut doar pentru ea, ci l-a împărtășit cu lumea, de la a învăța oamenii cum să gătească cu preparate pe bază de plante, la ce rețete să creeze și cum să fie cât mai creativi cu acest fel de dietă. Chiar ne recomandă câteva preparate, aici.

Sorina crede în puterea schimbării și cel mai bun model pentru această mantră este chiar ea:

”Până la 24 de ani, eram mai puțin conectată la nevoile corpului meu. Mâncarea era mai degrabă o funcție de bază, iar mișcarea nu făcea parte din rutina mea zilnică. Totul s-a schimbat când am descoperit bucuria mișcării prin yoga și alte forme de sport. Am înțeles cât de mult poate influența sportul echilibrul mental și fizic.”



Citeste si