- 27 Mai 2024
7 ani de Rubik Hub: ce înseamnă programul pentru ecosistemul de startup-uri
Povestea Rubik Hub a început pe 27 mai 2017, când, la Piatra Neamț, și-a deschis porțile un spațiu dedicat dezvoltării startupurilor din România și nu numai. Parte din Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Est, a devenit rapid un punct de referință pe harta internațională a ecosistemului de startupuri.
În 2017, în România, ecosistemul de startupuri se afla într-un stadiu incipient și nu se punea accent pe educația antreprenorială. Resursele și sprijinul disponibile erau limitate, iar tinerii care voiau să-și construiască startup-uri de succes plecau din țară pentru a găsi contextul unde să învețe și să crească.
Vlad Gliga, CEO Rubik Hub povestește că:
„Rubik Hub a pornit de la o proiecție a lumii în care am dori să trăim: o lume mai bună, în care fiecare își atinge potențialul maxim și are impact pozitiv în jurul său. Credem că atât în societatea în care trăim, cât și într-o organizație, oamenii, la nivel individual, sunt cea mai importantă resursă. În ei dorim să investim și împreună cu ei construim.
Așa că ne-am dorit să realizăm un loc unde oamenii să poată colabora și conecta. Ne-am imaginat un spațiu în care cei care nu s-au cunoscut până acum să aibă oportunitatea de a interacționa. Indiferent de nivelul profesional, membrii comunității pot să se ajute reciproc: cei cu experiență îi pot ghida pe cei aflați la început de drum, iar cei noi pot aduce perspective proaspete. Astfel, se creează relații de lungă durată și un sentiment de sprijin reciproc. Ne-am dorit ca Rubik Hub să fie, încă de la început, o comunitate inclusivă și sigură.
Am observat la vremea respectivă că oamenii erau separați, fiecare axându-se pe propria sferă de activitate. Astfel, prin Rubik Hub urmăream să realizăm un spațiu în care oameni cu interese și valori comune să se poată întâlni și colabora. Ne-am dorit să demonstrăm că și în România se pot construi relații de sprijin și colaborare, într-o perioadă în care mulți căutau aceste lucruri în afara țării.
Încă de la început, am visat ca Rubik Hub să devină un hub național, cu aspirații internaționale, împărtășind mereu principiul #WeAreInThisTogether, valabil atât pentru echipa noastră, cât și pentru toți cei care se alătură comunității noastre.”
Ce s-a schimbat în 7 ani în ecosistemul startup-urilor din România
Până în prezent, Rubik Hub a sprijinit peste 300 de fondatori, iar peste 4000 de participanți au trecut pragul hubului, care oferă un spațiu generos de coworking. Ca parte din programe, fondatorii au obținut investiții totale de peste 55 milioane de euro.
Emil Chichioi, fondator și CEO Bloomcoding ne spune că: „dacă vrei să deschizi uși, atunci Rubik Hub are cheile. Pentru noi, cel mai mare avantaj a fost să ne facem cunoscuți în ecosistemul românesc, iar aici am reușit să stabilim conexiunile care au permis acest lucru”.
Bloomcoding este un startup EdTech din Republica Moldova, care a făcut parte din cohorta acceleratorului Rubik Garage în 2022. După participarea în program, a obținut o investiție de 1 milion de euro de la trei fonduri de investiții: Credo Ventures din Praga, Inovo VC din Varșovia și u.ventures din Kiev. Aceasta este doar una dintre poveștile de succes ale echipelor care au trecut prin programele Rubik Hub.
„Pentru mine, Rubik Hub este o comunitate de oameni pasionați și dedicați, iar principalul avantaj este sprijinul pe care îl oferă și dedicarea pe termen lung, indiferent de provocări sau de stadiul startupului tău”, ne povestește Ovidiu Stegari, cofondator Helperz.
Helperz este prima platformă online din România dedicată serviciilor de babysitting, pet sitting, meditații, îngrijirea bătrânilor și curățenie. A participat în 2020 la programul de accelerare Rubik Garage, iar ulterior a ridicat investiții în valoare de 90.000 de euro.
Din 2017 până astăzi, s-a construit în jurul său o adevărată comunitate de mentori naționali și internaționali, cu expertiză în domenii conexe ecosistemului de startup. Cei peste 250 de mentori ajută fondatorii de startup să aibă parte de o experiență valoroasă, complexă și le oferă mentorat, suport și feedback personalizat.
Despre programele Rubik Hub
Programele organizate de Rubik Hub asigură fondatorilor de startup, indiferent de nivelul de experiență al acestora, o călătorie antreprenorială completă. Printre acestea se numără:
- Rubik Start: Destinat persoanelor cu inițiativă, care vor să-și amplifice spiritul antreprenorial și să-și clarifice ideea de afacere. Ediția curentă are loc în Piatra Neamț.
- RubikEDU: Un program de pre-accelerare care ajută fondatorii de startup să facă pasul de la idee la startup, oferind participanților cunoștințele și resursele necesare pentru a progresa. Ediția a 9-a a programului este pe punctul de a se încheia. Acesta a fost primul program, lansat în 2018, pe atunci pentru studenți.
- Rubik Garage: Dedicat celor care își doresc să scaleze pe piețele din Europa, beneficiind în tot acest timp de resurse, mentorat și sprijin în acest sens.
- Rubik Scale to USA: Acceleratorul pentru startupurile care vor să se extindă pe piața din SUA. Anul acesta, echipa programului a organizat pentru cohortă o delegație în State.
- Ready to Raise: Un program care sprijină startupurile în procesul de atragere a investițiilor, destinat celor care au trecut deja prin programul de accelerare.
La toate acestea se adaugă și o serie de evenimente recurente, dedicate atât comunității Rubik Hub, cât și celor care își doresc să afle mai multe despre lumea startupurilor sau să învețe de la experți în domeniu. De asemenea, încă de la început, echipa a fost aproape de mediul academic, organizând ateliere sau bootcampuri de antreprenoriat pentru studenți.
Cu peste 150 de evenimente și programe organizate, Rubik Hub continuă să-și îndeplinească misiunea zi de zi.