- 20 August 2020
REVIEW Acer Predator Triton 500: Performanțe impresionante, corp compact
Laptopurile de gaming au evoluat mult în ultimii ani și nu vorbim doar despre performanțe și specificații, ci și din punct de vedere al designului. Cândva gândite să arate ca niște nave spațiale menite să stârnească testosteronul în adolescenți, acum sunt device-uri rafinate care ar putea trece neobservate în ședințele de la birou, dar care capătă cu totul alt aer în spațiul destinat gamingului de acasă. Acer Predator Triton 500 se încadrează perfect în această descriere.
Acer Predator Triton 500 seamănă foarte mult cu modelul de anul trecut, dar vine cu îmbunătățiri subtile care îi oferă avantaje serioase. Predator Triton 500 e un laptop de gaming foarte compact și foarte ușor pentru componentele și performanțele sale. Cântărește circa 2,1 - 2,2 kg, deci putem vorbi despre un laptop portabil pe care îl poți căra cu ușurință oriunde. Carcasa este din magneziu, material ușor și rezistent, dar care se dovedește un adevărat magnet pentru amprente.
Laptopul este negru și destul de sobru, cu excepția logo-ului Predator care se iluminează la pornire. Observăm imediat fantele pentru aerisire, colorate cu albastru, iar la deschiderea capacului vedem ecranul de 15,6 inch înconjurat de margini destul de mici și muchiile în unghi care oferă un aspect agresiv, dar elegant. Tastatura e mare, iar tastele cu margini albe atrag și ele rapid atenția - retoiluminarea RGB e puternică și poate fi configurată în funcție de preferințe dintr-o aplicație specială, iar senzația oferită la tastare e una foarte bună. Trackpadul e mic și fără butoane, dar nu va fi folosit decât în cazuri speciale, deci nu contează foarte mult, iar în partea de sus vedem și difuzoarele DTS:X. Pe margini avem o sumedenie de porturi: 3 x USB 3.0, 1 x USB Type-C (Thunderbolt), HDMI 2.0, mini-DisplayPort, jack căşti, jack microfon, Ethernet RJ-45. Singurul care lipsește este un cititor de carduri SD, port care ar fi făcut din Triton 500 un laptop perfect și pentru cei interesați de editare foto/video, dar se poate compensa pentru acest minus cu un dongle USB.
Per total, din punct de vedere al designului, Acer Predator Triton 500 e un laptop care ne-a cucerit. Poate fi suficient de serios încât să nu atragi atenția colegilor în ședințe, dar are și un ”wild-side” distractiv.
Ecranul e unul dintre aspectele impresionante ale acestui laptop. Mai exact, vorbim despre un display IPS de 15,6 inch cu o rezoluție Full HD, dar cu o rată de refresh de 300Hz. E prima dată când vedem cu ochii noștri un astfel de ecran și asta pentru că nu sunt ușor de găsit pe laptopuri și monitoarele cu această rată de refresh au prețuri prohibitive.
Totul se mișcă uimitor mulțumită acestui display, dar e greu de zis dacă utilizatorul obișnuit ar putea sesiza o diferență între un display de 240Hz sau 144Hz și acesta. Însă nu vorbim despre un laptop pentru utilizatorul obișnuit, ci pentru cei care vor să facă performanță în gaming, pentru cei care orice milisecundă contează. La 300Hz, ecranul de pe Acer Predator Triton 500 e perfect pentru shootere competitive.
La nivel de imagine, luminozitatea și contrastul sunt ridicate, iar ”ochiometric” culorile par destul de naturale, poate un pic mai saturate. Nu e neapărat un display pentru cei care vor să facă editare foto/video, dar poți oricând să te folosești de un monitor extern pentru astfel sarcini. Revenind la ecranul de pe Triton 500, unghiurile de vizualizare sunt foarte bune și am apreciat aspectul mat al ecranului.
Per total, vorbim despre un display spectaculos pe care profesioniștii e-sports (sau cei care speră să devină profesioniști) îl vor aprecia mai mult decât ar putea-o face un utilizator obișnuit.
Iar acum să trecem la capitolul care contează, probabil, cel mai mult pentru un laptop de gaming. Să vedem ce componente ascunde Acer Predator Triton 300 și ce performanțe oferă.
Modelul testat de noi a venit cu următoarea configurație: Intel Core i7-10750H (2,4Ghz/5Ghz Boost), NVIDIA GeForce RTX 2080 Super Max-Q (8 GB GDDR6) cu tehnologie G-SYNC, 16GB memorie RAM și un SSD de 512GB.
Performanțele sunt excelente, absolut nimic de reproșat din acest punct de vedere. Acer a folosit cele mai bune componente disponibile pe piață, cele mai rapide pentru gaming, iar asta se simte. Placa video este extraordinară și cu G-SYNC obții rezultate uimitoare și când te joci pe un monitor extern compatibil, iar procesorul atinge cele mai mari viteze - l-am surprins și la 4,3 - 4,4Ghz. Am testat configurația pentru editare video și am randat un clip 4K de 5 minute în 4 minute. Evident, l-am testat și în jocuri.
În Red Dead Redemption 2, cel mai solicitant joc pe care l-am avut la dispoziție pentru acest review, am înregistrat constant peste 40 de cadre pe secundă la cele mai înalte setări posibile. Shadow of the Tomb Raider a atins și 110 cadre pe secundă. Nu există joc care să îi facă probleme lui Predator Triton 500.
Totuși, trebuie menționat faptul că toată această putere vine cu un dezavantaj. Intel încă folosește o arhitectură pe 14nm și, pe lângă vitezele de top obținute, această arhitectură contribuie la un consum energetic foarte mare, dar și la temperaturi de funcționare foarte mari. Motivul pentru care procesorul nu atinge 5Ghz este căldura - cu toate că Acer a proiectat sistemul de răcire special pentru a oferi o ventilație cât mai bună, procesorul ajunge și la 90 de grade celsius atunci când este solicitat, iar acest lucru se simte și în carcasă, deci nu e un laptop pe care să îl poți ține în poală. Iar coolerul e foarte zgomotos pentru a compensa aceste temperaturi - cu toate că difuzoarele sunt puternice și oferă înalte clare și bass bun, sunetul e înecat în sesiunile de gaming de zgomotul ventilatoarelor.
Procesorul este de vină și pentru autonomia scăzută, dar ne așteptam ca un laptop de gaming să nu fie cel mai potrivit pentru cei care vor utilizare îndelungată departe de priză. Bateria ține aproximativ 2,5 ore în vizionarea de clipuri video, poate un pic mai mult în munca de birou și doar câteva zeci de minute în gaming. Nu e un minus major, având în vedere că nu există laptopuri puternice de gaming cu autonomie mare, dar e ceva de care să se țină cont.
Ce mai merită menționat la acest capitol este butonul de Turbo, de deasupra tastaturii, care face overclocking plăcii video (și care turează ventilatoarele), dar și aplicația Predator Sense, ce permite setarea ventilatoarelor, overclocking ușor și fel de fel de alte personalizări.
Acer Predator Triton 500 e un laptop de gaming de top din toate punctele de vedere. Am apreciat foarte mult designul compact, marginile relativ mici ale ecranului (pe care Acer au inclus și o cameră web), dar și performanțele de top. Temperatura poate deveni destul de mare, dar acest lucru nu se simte foarte tare la nivelul tastaturii, iar gamingul bun se face cu căști speciale, deci probabil că zgomotul ventilatoarelor nu e un aspect care să conteze. Ce va conta, însă, pentru cei care vor să câștige fiecare rundă în cele mai populare jocuri de e-sports va fi display-ul de 300Hz. Iar astfel de performanțe nu sunt ieftine - prețul e de aproximativ 2500 de euro și deocamdată nu am reușit să-l găsesc în magazinele de la noi.