MANIFEST: acțiuni concrete pentru susținerea antreprenoriatului incluziv și social din România

În urma unui workshop strategic pentru identificarea provocărilor existente la nivel național în ceea ce privește antreprenoriatul incluziv și social din România a fost lansat MANIFEST, un document cu acțiuni cheie pentru susținerea antreprenoriatului incluziv și social în plan local. Actori cheie au dezvoltat propuneri de acțiuni concrete care să soluționeze problemele identificate pe care le-au inclus în documentul MANIFEST.

Documentul, alături de alte 14 create la nivel european, va fi prezentat la Bruxelles în cadrul Workshop-ului European de Politici în antreprenoriat incluziv și social.

Luni, 17 octombrie 2022, a avut loc Workshop-ul de Politici Regionale în Antreprenoriatul Incluziv și Social din România, găzduit de Impact Hub Bucharest.

La eveniment au participat reprezentanți ai autorităților naționale și locale, companii, antreprenori, organizații neguvernamentale și incubatoare care lucrează în mod direct cu persoane din grupuri dezavantajate sau subreprezentate. Atelierul a fost unul practic și a avut ca scop identificarea punctelor tari și provocărilor cu care se confruntă antreprenorii sociali, dar și propunerea unor acțiuni concrete de rezolvare a acestora.

„Suntem fericiți că am reușit să organizăm și să găzduim un astfel de eveniment, care să discute principalele provocări reale cu care se confruntă antreprenorii sociali din România, cei care lucrează și sprijină persoanele din grupuri vulnerabile, precum femei, copii, migranți, refugiați, seniori sau persoane cu dizabilități. Nu e un subiect ușor, dar e unul necesar. Discuțiile au plecat de la subiecte aparent simple, dar care în viața unei persoane cu dizabilități, spre exemplu, pot reprezenta obstacole majore: cum accesabilizăm spațiile publice și private, dar și cel online pentru toți cetățenii acestei țări, inclusiv pentru persoanele cu dizabilități?”, a declarat Ioana Pasc, Specialist comunicare & PR, Impact Hub Bucharest.

Cum descurajăm discriminarea refugiaților care își doresc să înceapă o afacere aici și se lovesc de prejudecăți, uneori și în instituții publice? Cum putem încuraja o cultură a antreprenoriatului social și incluziv în România? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările pe care participanții la workshop le-au abordat în sesiunile de lucru”, adaugă Ioana Pasc.

În urma sesiunilor de lucru, principalele 10 recomandări de acțiuni concrete care reflectă realitatea ecosistemului actual al  antreprenoriatului  incluziv și social din România, au fost incluse într-un document - MANIFEST, care va fi transmis și prezentat în cadrul unui eveniment european de  politici, pe 2 decembrie 2022.

Manifestul rezultat în urma workshop-ului este disponibil aici.

 

Mai multe detalii despre manifest și acțiunile de sprijinire a antreprenoriatului incluziv și social puteți citi pe green.start-up.ro



Citeste si