- 14 Iunie 2024
Afaceri cu AI - salvezi milioane de vieți cu ajutorul inteligenței artificiale
Descoperă episodul integral în clipul de mai sus și abonează-te la canalul de YouTube start-up Business pentru a le vedea în avanpremieră.
AI sau n-AI? Aceasta e întrebarea. Despre inteligență artificială auzi deja de câțiva ani, iar unii dintre voi veți fi speriați. Tot ce e nou și vine în viața noastră e privit cu reticență.
Cel mai mult despre inteligența artificială se aude că ar urma să înlocuiască milioane de locuri de muncă. Ceea ce auzi aici nu e total lipsit de adevăr, dar este scos din context. Pentru că inteligența artificială va putea să înlocuiască locuri de muncă, dar va crea, de asemenea, multe altele.
Meseria de conducător auto nu exista, iar istoric vorbind au fost mulți care la prima apariție a mașinilor au vrut ca acestea să fie interzise. Pentru că ar fi luat locurile de muncă ale celor care conduceau trăsuri, dar și pentru că provocau frică. Vehicule care fac zgomote și se mișcă fără ajutorul unui animal? Ce minune e aceasta? Azi nu mai pare așa ciudat.
Doar în acest prim episod voi încerca să deschid episodul prin a răspunde la întrebarea „ce este inteligența artificială?” ca și cum nu am ști absolut nimic. AI e un termen impropriu pentru machine learning sau rețele neurale.
Adică un sistem de … calculatoare, în lipsa unui termen mai simplu, care iau informația pe care le-o pui la dispoziție și pot să facă legături între informații. Diferența dintre un sistem absolut simplu și unul care folosește inteligență artificială e că cel simplu ar putea să facă … o adunare, dacă am fi la matematică. Inteligența artificială poate să facă legături între elemente comune și să rezolve probleme din acelea de tipul „Ion are 7 mere. Maria are 4 pere. Câți pepeni are Mihai”.
Asta se întâmplă pentru că sistemele sunt puternice azi, calculatoarele foarte bune, serverele dezvoltate, iar programatorii au învățat să facă aceste sisteme să învețe. Dar ele nu sunt autonome, nu gândesc singure momentan pentru că nu au destule date.
Afaceri cu AI va explora influența tehnologiei asupra mai multor domenii. Vom începe cu sănătatea azi. Îți vom da exemple de companii românești, exemple internaționale și impact.
Impactul AI asupra sănătățiiDatele Research Nester arată că piața de AI în sănătate va ajunge la 188 de miliarde de dolari în 2030. De asemenea, o cincime din organizațiile din sănătate au adoptat AI, iar 10% din profesioniștii din domeniu utilizează unelte AI despre care vom discuta ulterior. Un amănunt puțin știu e că Moderna a folosit inteligența artificială pentru a accelera realizarea vaccinului anti Covid-19, realizat în timp record. Datele arată că 35% dintre startup-urile de AI în sănătate din UE sunt concentrarea pe monitorizarea pacienților, iar o treime pe accelerarea unui diagnostic.
Cum poate fi folosită inteligența artificială în sănătate? O vom spune pe scurt:- Rapiditate mai mare în procesarea datelor pacienților - fișe medicale, transferul de date de la un medic la altul, corelări între fișe medicale din arhivă
- Admnistrarea datelor din domeniul medical pentru crearea unei baze de date disponibile pentru tratarea pacienților oriunde în lume
- Chirurgie robotică - doctori din toată lumea vor putea opera de la distanță cu ajutorul chirurgiei robotice
- Diagnostic rapid - folosirea AI pentru a identifica diferite semnalmente ale bolilor pe imagini de la radiografii
- Dezvoltarea mai rapidă a unor medicamente și tratamente, pentru că AI poate să navigheze prin numeroase date, ceea ce ar lua oamenilor foarte mult timp
- Prevenirea unor maladii precum cancerul din timp prin analiza preventivă intermediată de AI
Pe scurt, un doctor va fi mereu acolo. Dar în loc să petreacă o oră pe zi scriind fișe de pacienți, va dicta asta și inteligența artificială va scrie pentru el. Sau un doctor va analiza un RMN, dar un calculator îi va spune din timp că e ceva dubios acolo și ar trebui să se uite cu atenție.
Gândește-te așa. Inteligența artificială poate genera azi imagini, text și video. Rețelele sociale știu ce fel de reclame să livreze către tine și ce te interesează. Așa va funcționa și în medicina. Ce vrea doctorul acesta să vadă? Ei bine, în loc să se uite timp de o oră pe imaginile de laborator, se va uita jumătate de oră pe ceea ce a fost identificat anterior drept periculos.
Ce face Google?Una dintre organizațiile care susține dezvoltarea AI-ului în medicină este Google, partenerul nostru din această serie. În cadrul companiei sunt echipe comune de clinicieni, cercetători și ingineri care lucrează pentru a testa AI în medicină.
Cea mai importantă dezvoltare în această privință este Med-PaLM2 este o inteligență artificială de tip large language model care este croită pe medicină, pentru a răspunde la întrebări cât mai rapid. Med-PaLM2 poate fi folosit pentru răspunsuri medicale, sumarizare de documente și rezumatul unor documente foarte mari și este utilizat în colaborare cu echipe de oameni care evaluează răspunsurile.
De asemenea, în colaborare cu organizații medicale din toată lumea Google cercetează unelte AI care pot fi folosite la diagnostic. Cu ajutorul unor seturi de date diverse, uneltele pot ajuta, de exemplu, pacienții care au alunițe și acestea sunt analizate de AI pentru a vedea dacă sunt periculoase. Unealta acoperă 80% din bolile de piele analizate în clinici. În plus, ARDA este o inteligență artificială care permite medicilor să descopere retinopatia diabetică, una dintre cauzele orbirii. Cu ajutorul ARDA, milioane de pacienți din toată lumea ar putea să descopere riscurile din timp și să evite orbirea timpurie. Inteligența artificială permite doctorilor să prezică mai ușor dacă există risc, așadar tratamentele pot fi prescrise din timp.
Alte zone unde AI-ul de la Google a fost implementat și testat în studii clinice includ detectarea cancerului pulmonar, ce cauzează 1,8 milioane de decese anual, detectarea anemiei, care afectează 1,6 miliarde de oameni. Anemia este detectată cu ajutorul analizei ochilor. Nu ne oprim aici. Sunt unelte pentru risc cardiovascular, AI în depistarea cancerului de sân și multe altele.
De ce? Pentru că pentru fiecare boală de acest tip există markere. Aceste markere arată într-un fel, au fost studiate anterior de doctori. Și prin computer vision calculatoarele pot identifica probleme.
Nu mai departe de 8 mai, Google DeepMind și Isomorphic Labs au prezentat AlphaFold 3, un nou model AI care prezice structura proteinelor de ADN și ARN, pentru a contribui la crearea de medicamente noi care să fie adaptate mai bine.
Practic, inteligența artificială le va permite specialiștilor să vadă sistemele celulare în toată complexitatea lor pentru a face modificări ce vor avea impact asupra a milioane de oameni.
Mai putem vorbi mult, dar ideea e că dacă ar fi să identificăm un domeniu care va fi schimbat radical de AI, medicina e unul dintre ele. Și asta nu poate decât să ne bucure. Pentru că zeci de ani de cercetări ar putea fi accelerați cu ajutorul simulărilor realizate de computer. Gândește-te unde eram în medicină acum 100 de ani. Unde eram acum 40 de ani. Tehnologia și omul mână-n mână pot contribui mai departe pentru următorul pas - eliminarea bolilor incurabile și o viață dacă nu foarte lungă, măcar mult mai sănătoasă.
Intră și tu pe health.google ca să citești mai multe despre soluțiile astea, iar acum vrem să-ți vorbim pe scurt de câteva soluții românești. Lucruri care nu sunt science fiction, sunt folosite în spitale as we speak.
Reține aceste nume - Zaya AI, Rayscape sau Synaptiq. Ele au în comun faptul că sunt unelte care pot ajuta doctorii să dea diagnostice mai rapide. Nu înlocuiesc medicii, ci oferă ajutor și rapiditate, ceea ce duce la doctori mai concentrați și mai odihniți.
Zaya AI este un serviciu de telepatologie care a integrat inteligența artificială pentru a analiza imaginile medicale și să poată să detecteze markere de boli oncologice sau dermatologice, dar și cele infecțioase. Ei au reușit să dezvolte o soluție pentru a detecta tuberculoza în imagini ale țesuturilor cu acuratețe de 0.98.
Rayscape e un startup care este ca un asistent de laborator pentru radiologi. Rayscape se instalează pe calculatoarele doctorilor și analizează imagini cu raze X și CT-uri. Nu înlocuiește doctorii, dar e antrenat pe 42 de milioane de imagini medicale. Așa că va ști să îi spună doctorului - hey, aici s-ar putea să fie markeri de cancer pulmonar. Ok, un doctor specialist studiază ani de zile, are ceva ce un calculator nu are, acea doză de experiență și rațiune, dar Rayscape funcționează aproape ca un rezident, dar unul care a văzut milioane de oameni. Adică grăbește procesul, ca doctorul să vină să analizeze dacă a avut dreptate sau nu.
Împreună cu Rayscape poate să funcționeze și Synaptiq, un alt startup, care se uită la imagini și cu ajutorul inteligenței artificiale separă tumorile canceroase de organe prin conturare, ceea ce poate duce la un proces de radioterapie mai eficient. Această conturare înseamnă practic un proces prin care doctorii analizează care e partea canceroasă și care e partea sănătoasă ca radioterapia să fie mai precisă. Synaptiq face asta automat și salvează 92,6% din timp, doctorii venind apoi și punând doar elementele de finețe.
Dar vai, cum pot avea încredere într-un calculator să facă asta? Gândește-te că într-o operație sunt medici cu diferite experiențe. Că multe din operațiuni sunt făcute de rezidenți. Iar Capela Sixtină nu a fost pictată de Michelangelo singur, ci a avut o echipă completă de calfe care au pictat părțile simple, ca el să vină cu elementele de detaliu.
Mai am exemple, dar mă lungesc. Parol e un alt startup care ajută doctorii să facă un rezumat al consulturilor, ca să nu scrie foi întregi de consultații. Iar Vatis Tech e o unealtă care transcrie fișiere audio și e folosită și în zona medicală.
Deci, la ce concluzie ajungem în primul episod de Afaceri cu AI? AI-ul nu va înlocui doctorii. Dar dacă tehnica modernă nu ar fi existat, numeroase boli ar fi încă fatale. Iar următorul pas e să folosim ce avem, tehnologia aceasta pe care o dezvoltăm ca să avem o lume și mai sănătoasă.
Nimeni nu îți vrea datele sau nu vrea să-ți instaleze cipuri în organism. Știi ce vor? Vor să fii mai sănătos. Se vor face bani mulți din aceste tehnologii? Cel mai probabil da. Și asta e bine. Milioane de oameni mor anual de afecțiuni care nu ar trebui să ne mai impacteze. Cancer pulmonar, cancer la sân, numeroase afecțiuni care sunt tăcute și se ascund bine până când să ne lovească.
Gândește-te așa. Dacă ai fi pus să alegi între încă 20 de ani alături de mama sau de tatăl tău și să crezi că AI-ul e rău, ce ai alege? Ai paria pe tratamentele care nu includ AI-ul ca ajutor? Dacă inteligența artificială poate să ne ajute, să o lăsăm.