Airbus lansează o competiție globală de quantum computing pentru designul viitoarelor aeronave

Gigantul din industria aviației Airbus a anunțat lansarea unei competiții globale al cărei scop este găsirea modurilor în care tehnologia quantum computing poate ajuta la crearea viitoarelor aeronave.

Quantum computing este una dintre dintre arhitecturile pe care inginerii le tatonează în prezent, aceștia fiind conduși de gândul că acele computere tradiționale încep să devină limitate. Un computer cuantic poate realiza calcule foarte complexe într-un timp scurt.

Calculatoarele clasice folosesc o paradigmă binară: 1 și 0. Un ‘bit’ clasic, că unitate minimă de lucru, poate avea oricare din aceste valori, însă, pe rând, doar câte una din ele. Una din alternative pentru a realiza calcule mult mai rapide este quantum computing.

Această tehnologie folosește qubiți (quantum biți) în loc de biții clasici, adică niște sisteme de mecanică cuantică observabile. Qubiții adaugă la valorile 1 și 0 și principiul incertitudinii, și în felul ăsta, un qubit e considerat că având în mod simultan și valoarea 1 și valoarea 0, alegerea fiind făcută la momentul observării. Spre deosebire de electronica de până acum, care folosește diverse componente prin care ori trece curentul ori nu (generând valorile 1 și respectiv 0), electronica de peste câteva zeci de ani va putea folosi acest fel de tehnici de observare ale fenomenelor cuantice.

Mai multe informații despre quantum computing și calculatoarele cuantice puteți afla din acest material. 

Odată cu lansarea acestei competiții globale, Airbus speră să grăbească lucrurile. Pentru Airbus Quantum Computing Challenge, compania caută cercetători și developeri care să găsească noi moduri în care tehnologia quatum computing să fie aplicată în cinci arii ale designului de aeronave:

  • Optimizarea ascensiunii aeronavei (aircraft climb)
  • Optimizarea design-ului pentru o parte din structura aripii (wing box)
  • Computational Fuid Dynamics (elementul care determină gradul de aerodinamică a avionului)
  • Partial Differential Equations (tot cu impact în aerodinamică)
  • Optimizarea încărcăturii reale a aeronavei (aircraft loading)

Propunerile pot fi trimise de inginerii și cercetătorii interesați de participarea în competiția organizată de Airbus până în luna octombrie a acestui an. Câștigătorii aleși de Airbus vor avea acces la hardware-ul computațional care le va permite să-și pună în practică ideile.



Citeste si