AMD oferă soluții de procesare pentru supercomputere din TOP500 mondial

AMD a anunțat mai multe reușite pe segmentul de high performance computing (HPC) pentru procesoarele AMD EPYC, incluzând vestea că atât cel mai rapid supercomputer din lume, cât și patru din primele 50 cele mai performante sisteme de calcul din lume sunt de acum dotate cu soluții de procesare AMD.

Progresul pe care procesoarele AMD EPYC continuă să îl înregistreze în industriile de cercetare medicală și de cercetare științifică avansată este unul notabil, ilustrat prin noile sisteme instalate la Universitatea Indiana, Universitatea Purdue și CERN, precum și punerea în funcțiune a instanțelor cloud HPC (High-Performance Computing) pentru Amazon Web Services, Google și Oracle Cloud.

„Cele mai importante instituții HPC profită din ce în ce mai mult de puterea procesoarelor AMD EPYC de generație a doua, pentru a permite o capacitate de cercetare de ultimă oră, care să răspundă celor mai mari provocări din prezent”, a declarat Forrest Norrod, Vice-Președinte Senior și Manager General în cadrul AMD Data Center and Embedded System Group. „Procesoarele noastre AMD EPYC, acceleratoarele Radeon Instinct și mediul de programare open software ajută la dezvoltarea industriei către standardul exascale și suntem mândri să întărim ecosistemul HPC global prin sprijinul oferit clusterelor supercomputing și mediilor de cloud computing”, a completat acesta.

De la echiparea celor mai rapide supercomputere exascale din lume, Frontier și El Capitan, la sprijinirea volumelor de muncă în cloud și la progresul în cercetarea în domeniul sănătății, numărul mare de nuclee și lățimea de bandă de memorie extinsă a procesoarelor AMD EPYC contribuie la satisfacerea cererii în creștere a furnizorilor HPC pentru îmbunătățirea performanței, scalabilității, eficienței și a costului total.

AMD continuă să câștige teren în TOP500 Supercomputere

Patru supercomputere echipate cu AMD EPYC se regăsesc astăzi printre cele mai puternice 50 de sisteme de calcul din lume, ceea ce înseamnă că procesoarele mai sus menționate echipează acum 10 supercomputere din TOP500 mondial:

  • Selene (nr. 7) este un sistem echipat cu AMD EPYC 7742, dezvoltat pe o platformă SuperPOD DGX A100 de la Nvidia,
  • Belenos (nr. 30) este unul dintre cele două supercomputere BullSequana XH2000 din cadrul Meteo-France, serviciul național de meteorologie francez, echipat cu două procesoare AMD EPYC de generație a doua,
  • Joliot-Curie (nr. 34), a avansat în top datorită procesoarelor AMD EPYC de generație a doua care echipează sistemul BullSequana XH2000 din cadrul GENCI, organizația națională franceză de high-performance computing,
  • Mahti (Nr. 48), un supercomputer BullSequana XH2000 echipat cu AMD EPYC de generație a doua, care activează în cadrul Centrului Finlandez pentru Știința Tehnologiei Informației.

„Atos este mândră să ofere clienților săi tehnologie de ultimă oră, integrând procesoarele AMD EPYC de generație a doua imediat după ce sunt lansate și demonstrând obținerea unor performanțe mai bune în cadrul aplicațiilor HPC în mediile de producție ”, a declarat Agnès Boudot, vicepreședinte senior al grupului, șef HPC și Quantum la Atos.

Supercomputerele echipate cu AMD ajută la cercetarea științifică

Două universități au anunțat că vor dispune de noi sisteme de supercomputing pentru cercetare, echipate cu procesoare AMD EPYC, pe platforma serverelor Dell EMC PowerEdge.

Universitatea Indiana va implementa Jetstream 2, un sistem de calcul de tip cloud, care dispune de o putere de calcul de 8 petaflopi, echipat cu viitoarele procesoare AMD EPYC  de generație a treia. Acest sistem va fi utilizat de cercetători într-o varietate de domenii precum Inteligența Artificială, științe sociale și cercetare COVID-19. Procesoarele AMD EPYC alimentează deja Big Red 200 în campusul Universității Indiana.

Universitatea Purdue va implementa Anvil, un supercomputer alimentat de procesoare AMD EPYC de generație viitoare, care va oferi o capacitate avansată de calcul pentru a sprijini o gamă largă de domenii de cercetare. AMD EPYC va echipa, de asemenea, cel mai recent cluster comunitar Purdue „Bell”, programat pentru implementare la începutul acestei toamne.

În plus, CERN, cel mai mare laborator de fizică a particulelor din lume, a optat recent pentru procesoarele AMD EPYC de generație a doua pentru a echipa serverele Gigabyte, și pentru a putea studia rapid cantitățile masive de date care au rezultat din ultimul experiment al Large Hadron Collider (LHC) în care acceleratorul a detectat rapid particulele subatomice cunoscute sub numele de „beauty quark”.

De asemenea, un nou studiu de caz detaliază cum îi ajută lățimea de bandă mai mare a PCIe® 4.0, viteza memoriei DDR4 și procesorul cu 64 de nuclee AMD EPYC ™ 7742 pe cercetători să colecteze fluxurile de date brute de 40TB generate de coliziune, care sunt extrase în fiecare secundă de LHC.

Performanță de top în Cloud Computing cu ajutorul AMD EPYC

Pe măsură ce industria HPC evoluează pentru a sprijini noile cerințe privind volumul de muncă, furnizorii de soluții cloud continuă să apeleze la procesoarele AMD EPYC de generație a doua pentru a avea parte de performanțe cât mai mari și de soluții flexibile. Cu parteneri tehnologici precum Amazon Web Services, Google Cloud și Oracle Cloud, AMD îi ajută pe liderii din industrie să depășească limitele în noua eră a HPC și cloud computing.

AMD și Microsoft Azure continuă parteneriatul cu VM-urile recent anunțate din seria HBv2 pentru sarcini de lucru high-performance computing. Procesoarele AMD EPYC de generație a doua oferă clienților Microsoft Azure o scalare impresionantă a nucleelor, acces la lățimea de bandă masivă a memoriei și sunt primele procesoare x86 de tip server care acceptă PCIe® 4.0, permițând unele dintre cele mai bune experiențe de calcul din industrie.

Împreună, AMD și Microsoft Azure vor susține sarcini de lucru HPC real-world, cum ar fi CFD, analiza explicită a elementelor finite, procesarea seismică, afișarea și simularea fenomenelor meteo.



Citeste si