- 20 Decembrie 2021
ANAF: impozitarea veniturilor din vânzarea de NFT-uri (broșură)
Potrivit ANAF, veniturile obținute de persoanele fizice din tranzacționarea jetoanelor nefungibile (NFT, după termenul englezesc non-fungible token), reprezintă venituri impozabile. Veniturile impozabile cuprind atât veniturile în numerar (care presupun o remunerație financiară), cât şi cele în natură (spre ex. produse, servicii, călătorii etc.).
Broșura ANAF menționează faptul că persoanele fizice care obțin venituri din vânzarea, pe platforme specializate, denumite blockchain, de conținut sub forma unor fişiere digitale (NFT), în condițiile Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, au obligația de a declara aceste venituri, indiferent dacă aceste venituri sunt realizate din România sau din străinătate, în Declarația unică privind impozitul pe venit şi contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, cu respectarea prevederilor art. 71 şi art. 72¹ sau art. 73, după caz, din Codul fiscal.
”În situația în care creatorul de conținut va obține, ulterior vânzării inițiale, venituri din vânzările recurente/repetate (NFT royalties) are, de asemenea, obligația declarării acestor venituri în Declarația unică privind impozitul pe venit şi contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, la aceeaşi categorie de venit”, anunță oficialii ANAF.
NFT, adică tokenii nefungibili sunt bunuri digitale unice ale căror proprietate, transfer de proprietate, și creștere în valuare, este înregistrată și administrată public de tehnologia de care ne-am îndrăgostit cu toții în ultimul timp – blockchain.
Un bun fungibil este un bun ce poate fi ușor înlocuit de un alt bun cu valoare egală.
Un exemplu coerent în viața reală este faptul că de fiecare dată când retragem banii din bancomat nu este necesar să citim seria bancnotei, putând să ne încredem deplin în faptul că bancnota noastră este valoroasă și bună de folosit. Dacă schimbăm bancnota noastră de 100 de lei în două de 50 de lei, în mână avem aceeași valoare, însă în formă diferită.
Bitcoin, Ethereum, alături de celelalte astfel de cryptomonede, funcționează asemănător, reprezentând o alternativă digitală la același concept.