- 13 Octombrie 2020
Andrei Pitiș, Innovation Labs: Testul antreprenoriatului este utilitatea ideii”
În cele cinci orașe, programul se dezvoltă an de an cu susținerea a zece universități de top din România: Universitatea POLITEHNICA din București, Universitatea din București, Universitatea Babeș–Bolyai, Universitatea Tehnică din Cluj–Napoca, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea Politehnica Timişoara și Universitatea de Vest din Timişoara.
Finala Innovation Labs Demo Day Space Edition va avea loc online pe data de 15 octombrie, de la ora 18:00, și va fi transmisă live, direct din studio. Evenimentul este deschis în premieră publicului larg și va putea fi urmărit pe pagina de Facebook a programului. Până anul acesta evenimentul era într-un format mai restrâns, dedicat doar unui public direct interesat si implicat.
Cele 16 echipe finaliste, alese în cadrul finalelor locale și semifinalelor naționale din întreaga generație de 74 de startup-uri ce au trecut prin programul Innovation Labs 2020, vor susține o prezentare a produsului lor sub forma unui pitch de două minute transmis în direct, în fața partenerilor, a reprezentanților media și a potențialilor investitori. Acestea concurează pentru cele patru premii Innovation Labs de anul acesta: Premiul Innovation Labs pentru cel mai bun Produs, Premiul Innovation Labs pentru cel mai bun Business, Premiul Innovation Labs pentru Scale-up-ul Anului, Premiul Innovation Labs pentru Start-up-ul Anului.
Viziunea Innovation Labs - dezvoltarea viitorilor antreprenori încă din școalăÎnainte de finala Innovation Labs 2020 am aflat câteva detalii de la Andrei Pitiș, unul dintre inițiatorii acestui program, despre viziunea de început a Innovation Labs, transformarea acestui program de-a lungul anilor și modul în care a ajutat la conturarea ecosistemului de startup-uri din România, precum și despre cum le insufli studenților experiența de a crea și lucra în startup-uri.
”Innovation Labs a început ca un program care să aducă studenții mai aproape de antreprenoriat. Vorbeam deja de multă vreme la momentul respectiv despre calitatea învățământului tehnic românesc – ceea ce e adevărat, însă cu amendamentul că pregătește oameni care să execute tehnic foarte bine. În multe discuții despre perspectivele de creștere a industriei, de evoluție de la momentul outsourcing sau execuție de software la comandă către etapa mult mai profitabilă de creare de proprietate intelectuală în dezvoltarea de software – ne întorceam mereu la realitatea că absolvenții și tinerii specialiști erau prea puțin formați în discipline conexe calificărilor tehnice – project management, product management și marketing, business analysis etc. Oamenii care știau să facă asta în industrie la momentul respectiv erau relativ puțini și în general trecuseră prin experiența lucrului în companii mari sau internaționale și prin experiența dezvoltării de produse pentru aceste companii. Pe când noi ne-am dorit ca aceste abilități să poată fi dezvoltate, cultivate, cât mai devreme pe traseul profesional, ideal chiar din școală”, povestește Andrei despre începuturile Innovation Labs.
Din punctul său de vedere, crearea acestui program de pre-accelerare a fost modalitatea prin care, alături de Răzvan Rughiniș, profesor universitar în cadrul Facultății de Automatică din Universitatea Politehnică București, a reușit să aducă în facultăți un program ce poate să familiarizeze studenții atât cu experiența de dezvoltare de produs, cât și cu experiența antreprenorială.
”Nu ne așteptăm ca toate proiectele care trec prin programul nostru anual să supraviețuiască – sigur că este foarte bine dacă se întâmplă și avem mai multe startup-uri care după program au continuat să funcționeze și să treacă în alte stadii de dezvoltare și chiar să primească finanțare”, spune Andrei Pitiș.
Ceea ce, însă, își doresc inițiatorii programului Innovation Labs este ca tudenții să înțeleagă și să evalueze corect oportunitatea și opțiunea de a porni un startup sau de a lucra într-un startup și de a crea un produs pe care să îl ducă în piață.
”Așa cum rolurile într-o companie sunt diverse și persoane diferite se vor potrivi pentru poziții diferite, la fel există persoane care sunt mai potrivite pentru antreprenoriat sau dimpotrivă pentru a lucra într-o companie. Nu trebuie să te „naști” antreprenor – există un set de skills care pot fi exersate și educate – iar aceste abilități sunt folositoare indiferent de traiectoria profesională pe care o alegi. Exact asta încercăm să facem prin programul Innovation Labs – să cultivăm aceste abilități la un număr cât mai mare de studenți”, afirmă el.
Pornit ca un hackathon într-un oraș – București – și cu un număr redus de participanți, Innovation Labs a crescut cu fiecare ediție și acum cuprinde circa 90% din învățământul tehnic din România. În acest moment programul se desfășoară atât în București, cât și în alte 4 centre universitare din țară – Timișoara, Sibiu, Cluj și Iași.
Programul Innovation Labs în 2020Pe parcursul anului 2020, programul Innovation Labs s-a adaptat activ prin diverse schimbări strategice și de structură, pentru a continua să ofere o experiență educațională de calitate pentru echipele din program.
Astfel, programul și-a schimbat durata de la 10 săptămâni la 7 luni, iar structura săptămânală a workshop-urilor practice și a cursurilor a fost transferată în totalitate în online. Evenimentul de verificare Boost Day s-a transformat într-o serie de Pitch Evenings, pe parcursul programului, în care echipele au prezentat produsul în fața mentorilor și colegilor, pentru a putea primi feedback.
”A fost o reală provocare”, spune Andrei despre organizarea Innovation Labs în acest an având în vedere contextul medical actual.
”Am fost suficient de norocoși (firește că a fost o coincidență fericită) să fim încă favorizați de context și să putem organiza cele 5 Hackathoane din București, Iași, Sibiu și Timișoara. Am reușit astfel să începem programul în forță cu peste 70 de echipe, număr care este în creștere de la o ediție la alta”, afirmă el.
Am fost curioși să aflăm dacă au avut așteptări speciale de la echipele participante în acest an, dacă au fost mai indulgenți cu ei sau, din contră, mai duri în jurizarea și alegerea ideilor de business propuse de tineri.
”Așteptările pe care le avem de la toți participanții, indiferent de context, pandemic sau nu, este să creadă 100% în ideea lor. Dacă nu crezi în ceea ce faci, nu o să îți placă niciodată, și or să vadă și cei din jur că nu îți place. Nu merită efortul. Dar entuziasmul fără muncă pe măsură înseamnă treaba făcută pe jumătate”, declară Andrei, menționând faptul că, în contextul pandemiei, lumea, la nivel global, a înțeles importanța digitalizării pentru educație, pentru inovare, pentru progres. ”Așadar ne așteptăm ca participanții de anul acesta să înțeleagă aceste lucruri și să găsească în contextul curent un element motivator în plus”, mai spune el.
Ce-i atrage pe tineri la antreprenoriatCu peste 25 de ani de experiență în industria software din România și Statele Unite, Andrei Pitiș este un antreprenor, business-angel și mentor, cu cinci exit-uri internaționale de succes. În 1996, a cofondat primul său startup în Silicon Valley cu încă doi parteneri.
A fost implicat în multe business-uri tech – cel mai recent și-a făcut exitul din afacerea Fitbit (a lucrat pentru Fitbit începând din ianuarie 2017, când compania americană a cumpărat Vector Watch, business-ul pe care-l cofondase în 2013).
Având în vedere experiența de business și ca investitor, precum și de inițiator al programului Innovation Labs, am vorbit cu el și despre modul în care a evoluat în ultimul deceniu dorința tinerilor români de a-și lansa propriile afaceri.
”Acum 10 ani probabil că nu erau așa de mulți tineri care să își lanseze propriul business – din motivele deja discutate: lipsa de modele și de opțiuni, lipsa finanțării, securitatea financiară oferită de un job stabil etc. Vestea bună este că antreprenoriatul nu este doar pentru tineri – văd din ce în ce mai mult oameni care au deja o carieră în spate și ceva experiență, care au atins și o stabilitatea financiară și se simt pregătiți să meargă pe drumul antreprenoriatului. Însă, în general, toată lumea pornește de la o idee pentru un produs sau serviciu pe care îl pot crea sau presta”, este părerea sa.
În viziunea lui Pitiș, dorința de a deveni antreprenor este una ce poate fi cultivată. ”Iar la asta contribuie întregul ecosistem - evenimentele și conferințele cu subiecte legate de antreprenoriat au ajutat foarte mult pentru că au adus aici oameni din țări cu „istorie antreprenorială” dacă putem spune așa, incubatoarele și programele ca Innovation Labs au ajutat pentru că au oferit un mediu experimental foarte bun, acceleratoarele și în ultimii ani fondurile de investiții au contribuit decisiv prin finanțarea proiectelor. Așa că putem spune că a existat un factor de multiplicare pentru crearea de startups și pentru opțiunea antreprenorială în general”, declară antreprenorul român.
Însă de la idee la crearea unei afaceri de succes este o cale destul de lungă. Astfel, Andrei Pitiș cred că testul cel mai important al antreprenoriatului este utilitatea ideii sau produsului final – folosește cuiva, rezolvă o nevoie, va fi cineva dispus să plătească pentru a-și acoperi nevoia respectivă, și dacă da – cât de mulți și cât de mult vor vrea să plătească.
”Aceste întrebări sunt parte din parcursul antreprenorial și odată ce înveți să gândești în acești termeni îți crești șansele de reușită pentru proiect”, mai spune el.
Innovation Labs 2020 Demo Day Space EditionPitiș are și câteva sfaturi pentru tinerii care doresc să lanseze o afacere și să aplice în cadrul pogramelor de accelerare: ”Să conceapă produsul din perspectiva clientului și nu a soluției tehnice, să își aleagă oameni în echipă care să îi completeze, să nu renunțe ușor”.
Finala Innovation Labs Demo Day Space Edition va avea loc online pe data de 15 octombrie, la ora 18:00, și va fi transmisă live, direct din studio. Evenimentul este deschis în premieră publicului larg și va putea fi urmărit pe pagina de Facebook a programului - www.fb.com/ilabsro.
Detalii sunt disponibile și pe pagina oficială a evenimentului: https://www.facebook.com/events/459316498315952.