- 22 Octombrie 2024
Android 15 arată că actualizările de sistem nu mai contează
Am instalat Android 15 pe Google Pixel 9 Pro XL și am petrecut o zi cu telefonul fără să-mi dau seama că s-ar fi schimbat ceva. În anii trecuți, Google aducea cele mai tari funcții cu noua versiune, dar în ultimii ani toți producătorii au adus lucruri noi, independent de Google.
Hai să luăm un exemplu cu una dintre cele mai importante îmbunătățiri aduse de Android 15: Private Space. Acesta este un loc privat pe telefonul tău unde ai aplicații instalate, fotografii, documente și așa mai departe. Poate fi util în mai multe scenarii. De exemplu, ai putea crea un private space pentru copil dacă îi dai telefonul ca să nu intre în aplicații de muncă și altele. Ai putea să faci un private space pentru toate aplicațiile de la job ca să faci o separare mai puternică între job și viața personală. Acolo ai putea accesa documente sensibile ce nu ar putea fi la îndemâna altcuiva care ți-ar fura telefonul.
Foarte cool, însă o asemenea funcție era disponibilă pe telefoanele Samsung cu Knox de ani de zile și funcționează la fel. Același lucru se poate spune și de alte noutăți aduse pe Android 15.
Android 15 - când se lansează pe Samsung, Xiaomi sau motorolaAndroid 15 este oficial disponibil acum pe telefoanele Google Pixel, mai târziu ca de obicei, dar uite că a venit. Și ceilalți producători urmează să treacă la Android 15 peste care aplică propria interfață. În curând OnePlus o să dezvăluie Oxygen OS 15, bazat pe Android 15, motorola testează noul update cu unii dintre utilizatori, iar cei de la Samsung au zis că aduc OneUI 7 cu Android 15 în ianuarie cu noua lansare Samsung S25.
Xiaomi se pregătește intens pentru lansarea HyperOS 2.0, care se va baza pe Android 15, iar, zvonurile sugerează că noul sistem de operare ar putea ajunge până la finalul anului.
Oricum, ceea ce Google a adus cu această nouă versiune de Android pe telefoanele sale Pixel va arăta semnificativ diferit față de Motorola, Samsung, OnePlus, sau Xiaomi. Cumva acum Google furnizează cele mai importante update-uri de securitate în timp ce producătorii dezvoltă feature-uri noi pentru propriile telefoane.
Ce alte noutăți aduce Android 15- Arhivare aplicații
Arhivează aplicații pentru a economisi spațiu pe telefon. Cu toții știm că instalăm fel de fel de aplicații, jocuri, uităm de ele, facem multe poze și filmări apoi la un moment dat primim o avertizare că nu mai avem spațiu. Putem șterge aplicații, însă pe unele poate nu vrei să le ștergi deoarece le folosești periodic, poate doar o dată pe lună. Acum poti să arhivezi aplicații și astfel să economisești spațiu, iar când vrei să le folosești din nou le găsești pe telefon și apeși pe aplicație apoi se reinstalează. Este o chestie pe care iPhone o făcea automat la aplicații care nu erau folosite de mult timp. Ar fi tare dacă și pe Android se aduce funcția asta.
- O nouă animație pentru revenirea pe un alt ecran
Da, vorbim despre o nouă animație pentru când dai swipe în stânga și în dreapta ca să revii la un ecran anterior. Vorbim despre asta pentru că nu prea avem despre ce să vorbim altceva. E o animație nouă, mai plăcută ochiului, dar nimic ce-ți va schimba experiența de utilizare.
- Protecție furt
Asta este probabil cel mai important update pe care-l aduce Android 15, funcția de protecție anti-furt. În continuare hoții îți vor putea fura telefonul din geantă, buzunar sau din mână, însă măcar datele tale sunt mai protejate. În multe țări din vest există chiar o epidemie de furturi direct din mâna utilizatorilor. Le iau din mână în timp ce merg pe stradă și fug sau chiar vin cu scutere și le smulg telefoanele când așteaptă autobuzul.
Dacă-l fură așa au acces la datele tale deoarece telefonul este deja deblocat. Cu Theft Detection Lock telefonul se blochează automat dacă detectează că cineva ți-a furat telefonul din mână și a fugit. O altă funcție este Offline Device Lock. Deci dacă cineva ți-a furat telefonul și l-a trecut pe airplane mode telefonul se blochează automat ca să-ți protejeze datele.
Remote Lock îți permite să blochezi un telefon doar cu numărul de telefon. Intri pe android.com/lock iar acolo introduci numărul de telefon și telefonul se blochează.
Cel mai bine ar fi să nu ai nevoie de aceste funcții, dar măcar sunt acolo acum dacă vei avea nevoie.
- Save App Pairs: salvarea unor perechi de aplicații
În Android 15 poți salva două aplicații într-o pereche pentru a putea fi utilizate împreună în modul multitasking. Poate folosești două aplicații în mod constant și nu vrei să le deschizi tot timpul separat apoi să le pui pe jumătate de ecran. Acum poți salva această combinație de aplicații și să o deschizi imediat. Deschizi o aplicație apoi ții apăsat pe iconiță și o pui în split screen, apoi deschizi o a doua aplicație. Dacă vrei să salvezi combinația ții apăsat în partea de sus pe iconițe și-ți apare mesajul Save App Pair. Apoi ai această combinație ca un widget pe homescreen. Cool, dar cu o utilitate foarte nișată sau limitată la un număr de oameni care obișnuiesc să facă multitasking pe telefon. Poate fi util pentru telefoanele pliabile sau pentru tablete.
- Taskbar pe tablete
Apropo de tablete, în Android 15 ai posibilitatea să blochezi taskbarul în partea de jos astfel încât să apară permanent pentru a trece mai ușor de la o aplicație la alta. Nu am la îndemână o tabletă cu Android, dar va dați seama că va fi mai ușor multitasking-ul astfel deoarece nu mai trebuie să dai swipe de jos în sus ca să apară taskbarul cu apps. Oricum, nici această funcție nu este nouă în grădina Android deoarece Samsung are funcția asta pe pliabilul Fold.
- Design nou panoul de volum
O altă chestie nouă este că s-a schimbat designul panoului de volum și acum se întinde pe aproape tot ecranul și poți controla mai ușor volumul pentru media, apel, sonerie, notificări sau alarmă. Cool, dar un update minor.
- Contrast al culorilor mai mare
Dacă ți se pare că UI-ul Androidului are probleme de lizibilitate atunci ai putea ca această funcție să-ți placă. Se regăsește la secțiunea Display și se numește color contrast și poți alege default, medium sau high și când activăm opțiunea vedem un contrast ridicat al culorilor astfel încât să vezi informația mai rapid. Tot aici avem și activarea unui contrast mai mare al textului. Și evident devine mai alb textul pe fundalul negru.
- Bluetooth
Ți-ai dezactivat vreodată bluetooth-ul, dintr-un motiv sau altul, apoi ai uitat să-l reactivezi și te întrebai de ce nu merg căștile wireless cu telefonul? Pentru că ai uitat să activezi bluetooth-ul căștile nu s-au mai legat automat la telefon. Ei bine, cu Android 15 poți uita de problema asta deoarece a fost introdusă o bifă prin care poți alege ca telefonul să reactiveze bluetoothul a doua zi după ce l-ai oprit. Nu e rău, o funcție utilă.
- Vizualuri noi pentru wallpaper și widget
Google a umblat puțin la modul în care arată aplicația de wallpaper și modul în care poți să setezi wallpaper-urile pe lockscreen sau pe homescreen. Și lista de widgeturi este mai mare, mai clean și arată mai bine.
În același timp, Google a adus update-uri și pentru telefoanele lor Pixel și a îmbunătățit fotografia sub apă cu culori mai naturale. Din nou, o utilizare super super limitată. Ceva mai interesant este adaptive vibration și telefonul vibrează mai ușor atunci când se află pe o suprafață tare precum o masă și mai tare atunci când e pe canapea, de exemplu. Asta înseamnă că nu te mai sperii când vibrează dintr-o dată când te afli la calculator, dar nici nu vei mai rata apeluri pentru că telefonul se blocase între pernele canapelei.
Night sight direct pe Instagram. Eu nu înțeleg persoanele care fac poze direct într-o aplicație sau alta. Eu prefer să fac pozele în aplicația de cameră apoi să le încarc unde vreau eu, fie pe Insta, Facebook sau WhatsApp. Dacă tu tragi direct pe Insta atunci poate te ajută Night Sight aici.
Ceva mai mișto e faptul că au făcut ușoară obținerea de fotografii de noapte cu cerul înstelat mult mai ușor. La night sight în dreapta ai o opțiune și poți alege auto, max sau astrophotography. În acest mod telefonul poate avea o expunere foarte lungă chiar și de 5 minute pentru a prinde toate stelele. Trebuie să folosești un trepied sau să pui telefonul într-o poziție stabilă. Încă nu am încercat, dar cu prima ocazie vreau să o fac.
În ceea ce privește experiența de utilizare. A fost aproape fără cusur. Telefonul a mers la fel de bine, nu am observat scăderi ale autonomiei sau alte anomalii și majoritatea aplicațiilor au funcționat ok. La un moment dat pe Instagram la stories nu mai puteam apăsa într-o parte pentru a trece de la o postare la alta. I-am dat restart dispozitivului și apoi s-a rezolvat.
Deci da, eu sunt de părere că actualizările de sistem nu mai sunt la fel de importante ca în trecut și trecere de la Android 14 la Android 15 nu e semnificativă. De fapt, acest update se simte ca un Android 14.5. Sunt acele funcții mișto cu theft protection, app archive și poate private space, însă restul sunt mici schimbări care nu cred că vor conta prea mult per total. Deci dacă vrei să-ți iei un telefon nou și vezi că are Android 14, nu 15 eu zic să nu te îngrijorezi pentru că nu pierzi mare lucru acum.
Sunt curios să văd ce aduc și alți producători, cum aleg să implementeze funcțiile de bază ale Android 15 și cu ce vin nou. Vouă cum vi se pare această actualizare? Ce vreți să aducă Google sau alți producători pe telefoanele voastre?