Antreprenorii citesc: recomandări de lectură de la Alex Manea

”Antreprenorii citesc” este rubrica unde strângem recomandări de cărți de la antreprenori și inovatori. Ce titluri ne recomandă Alex Manea, fondatorul companiei ELEC, un startup cleantech ce oferă servicii de ridesharing cu mașini exclusiv electrice, companie unde Alex este și CEO. 

Alex Manea este fost aviator și instructor de zbor, iar în urma unei probleme medicale temporare a trebuit să facă o pauză mai lungă, fapt care l-a pus față în față cu realitatea efemeră a abilității lui de a urma o carieră bazată exclusiv pe aptitudini fizice. 

În timpul recuperării, s-a gândit serios la cum ar putea să folosească experiența și lecțiile învățate în aviație și ce ar putea construi pentru a influența în mod pozitiv viața oamenilor la sol. Așa a apărut ELEC, conceput ca un răspuns la nevoia de soluții de mobilitate urbană mai eficiente, sustenabile și accesibile.

Astfel, intrarea lui Alex în lumea antreprenorială a fost prin oferirea unei soluții care să rezolve o serie de probleme din ce în ce mai stringente ale transportului tradițional: impactul de mediu, ineficiența serviciilor neintegrate și inaccesibilitatea publicului larg la mobilitate electrică. 

Răspunsul a fost fondarea ELEC, un startup cleantech ce oferă servicii de ridesharing cu mașini exclusiv electrice. Cu o flotă de peste 200 de vehicule, ELEC a reușit să opereze aproximativ 80.000 de călătorii în 2023, a parcurs 320.000 de kilometri, ceea ce se traducere în reducerea emisiilor de carbon cu aproximativ 80 de tone. La sfârșitul anului 2024, ELEC va deveni o platformă de electromobilitate, oferind în aceeași aplicație servicii de ridesharing, rent-a-car și încărcare electrică. 


”Am descoperit cititul în copilărie, grație părinților mei care obișnuiau să-mi citească povești seara. Îmi aduc aminte cât de fascinat eram de fiecare dată când deschideam o carte de povești, mai ales cele ilustrate, și cum prindeau viață în imaginația mea.”

1. Prima carte citită - îți mai aduci aminte care a fost aceea?

Prima carte citită de mine a fost "Povești nemuritoare" de Petre Ispirescu, ca mai toată generația mea. A avut un impact profund asupra mea și mi-a stârnit interesul pentru mituri, legende și cultura românească.

2. Care e ritualul tău de lectură? Poți citi oriunde, oricum și cât de des reușești s-o faci?

Am un ritual destul de clasic. Am nevoie de un ceai sau o cafea și de un loc liniștit, preferabil acasă. Desigur, pot citi oriunde, dar prefer să o fac într-un spațiu calm, care îmi permite să mă concentrez pe lectură. Mi-am făcut o regulă să citesc în fiecare zi, fie că e vorba de câteva pagini sau un capitol întreg, în funcție de cât timp mai am din ziua respectivă.

3. Cărți fizice, audio books sau Kindle, cum preferi să citești?

Prefer cărțile fizice pentru experiența senzorială pe care o oferă, dar recunosc utilitatea Kindle-ului și a audiobook-urilor, mai ales în călătorii sau când timpul nu îmi permite să mă așez cu o carte în mână.

4. Cea mai recentă carte care te-a impresionat?

Lumina din noi. Cum să învingi în momente dificile” de Michelle Obama. Am fost impresionat de sinceritatea și profunzimea cu care abordează atât viața personală, cât și provocările întâmpinate în rolul de Primă Doamnă.

 

5. Un top 3 cărți preferate ale tuturor timpurilor și pe scurt de ce.

 

"Mica prințesă" de Frances Hodgson Burnett - o lecție despre puterea speranței și a optimismului.

"Steve Jobs" de Walter Isaacson - un portret complex al unui inovator care a schimbat lumea.

"De la idee la bani" de Napoleon Hill - principii fundamentale ale succesului personal și profesional, aplicabile și în zilele noastre.


6. Ce cărți ai în plan să citești anul acesta?

Planific să citesc "Sapiens: Scurtă istorie a omenirii" de Yuval Noah Harari și "Principiile succesului" de Jack Canfield.

 

7. O carte care te-a ajutat mult în business și de ce.


"Lean Startup" de Eric Ries. Mi-a schimbat modul de abordare a dezvoltării afacerii ELEC, învățându-mă importanța agilității și adaptabilității în antreprenoriat.

 

8. O carte care te-a ajutat mult în viață și de ce.


"Puterea prezentului" de Eckhart Tolle. M-a învățat să apreciez momentul prezent și să găsesc liniștea interioară, ceea ce a avut un impact semnificativ asupra bunăstării mele personale.

 9. Dacă ai scrie tu o carte, cum s-ar numi?


"Zborul spre succes: Lecții din cockpit pentru antreprenoriat" ar fi o carte care ar explora cum principiile și disciplina din aviație pot fi aplicate în lumea afacerilor pentru a naviga cu succes prin provocările antreprenoriatului.

Având la bază experiența mea ca aviator și antreprenor, cartea ar oferi o colecție de povestiri inspiraționale, lecții învățate și strategii practice care să ajute cititorii să-și crească afacerile și să-și atingă obiectivele personale. De la gestionarea riscurilor la luarea deciziilor sub presiune, "Zborul spre succes" ar demonstra că, la fel cum în aviație fiecare zbor este o nouă aventură, și în antreprenoriat fiecare zi aduce oportunități unice de a te înălța (sau chiar de a te menține pe linia de zbor).

 


Dacă ai și tu o recomandare de antreprenor pasionat de lectură sau ești unul dintre cei care citesc cât de des pot, trimite-ne un mail la hello@start-up.ro ca să te adăugăm în rubrica noastră de inspirație și poftă de citit.



Citeste si