Antreprenorii citesc: recomandări de lectură de la Bogdan Năforniță

”Antreprenorii citesc” este rubrica unde strângem recomandări de cărți de la antreprenori și inovatori. Ce titluri ne recomandă Bogdan Năforniță, cofondator Profluo, un startup care face procesele financiare mai ușoare pentru companii.

Bogdan Năforniță, CEO & Co-Founder Profluo, are o experiență de peste 20 de ani în domeniul financiar și în dezvoltare software. Cariera sa a început în 1996, stabilind o bază solidă în planificare și analiză financiară. De-a lungul timpului, Bogdan a ocupat poziții de management în companii de renume precum Procter & Gamble, S&T, IBM, Automobile Bavaria, MHS Holding.

 

În 2016, pornește pe drumul antreprenoriatului și astfel ia naștere Profluo, din pasiunea sa de a integra tehnologia în procesele financiare. Profluo reușește să revoluționeze procesarea inteligentă a documentelor contabile și să adreseze o nevoie majoră de eficientizare a departamentelor financiar-contabile.

”Am descoperit scrisul și cititul la 6 ani, buchisind alfabetul într-un fel de competiție ludică cu elevii mai mari ai clasei I coordonată atunci de mama mea, care a fost învățătoare.”

 


1. Prima carte citită - îți mai aduci aminte care a fost aceea?

Îmi amintesc perfect că prima carte citită a fost Winnetou a lui Karl May, în ciuda recomandării părinților să încep cu o lectură mai abordabilă pentru vârsta mea. Mi-a luat ceva timp să o citesc și să înțeleg totul de acolo, dar din acest motiv am fost în acea perioadă un mare fan al universului western al lui Karl May.

2. Care e ritualul tău de lectură? Poți citi oriunde, oricum și cât de des reușești s-o faci? 

Am nevoie de liniște interioară ca să pot citi și, de aceea, de obicei, fac acest lucru seara sau în vacanțe. Cred că, în cazul meu, lectura și liniștea interioară se potențează una pe cealaltă.

3. Cărți fizice, audio books sau Kindle, cum preferi să citești? 

Prefer cărțile fizice pentru mirosul lor proaspăt care-mi completează experiența personală de a citi. Kindle-ul este plin de cărți achiziționate și necitite, dar prinde praf, iar cărțile audio nu m-au prins ca format, poate pentru că prefer să ascult extrem de multă muzică.

4. Cea mai recentă carte care te-a impresionat?

O carte recentă care mi-a plăcut este Proiectul Hail Mary de Andy Weir, un roman SF care mi-a stimulat imaginația privind depășirea barierelor fizice, chimice și culturale care ar apărea în cazul unui contact cu o specie extraterestră. Totul narat pe un ton alert și destins.

5. Un top 3 cărți preferate ale tuturor timpurilor și pe scurt de ce.

"The Sciences of the Artificial" - de Herbert Simon. E o carte complicată, scrisă într-un limbaj academic, fără o logică oarecare, pare mai degrabă o colecție de idei. Dar e o colecție de idei care m-a obligat să-mi resetez noțiunile clasice de economie.

O a doua alegere este, de fapt, un eseu scurt, scris de Ronald Coase în 1937, "The Nature of the Firm". Coase stabilește aici motivele pentru care activitățile economice tind să se organizeze în cadrul acestor construcții sociale care se numesc firme. Folosesc des "lupa" aceasta pentru a analiza modele noi de business, ciclurile economice fundamentale care distrug și recreează, periodic, relații noi în economie sau impactul invențiilor majore (precum Inteligența Artificială) asupra costurilor sociale și asupra costurilor interne de tranzacționare în cadrul unei firme.

Sunt fascinat de cât de relevantă poate să rămână o idee economică atât de veche.

O zonă la care mă întorc uneori pentru provocarea de a o înțelege, mereu din alte unghiuri, este "Opera poetică" a lui Lucian Blaga, pe care o găsesc delicios de complicată și criptică. Nu înțeleg totul, dar îmi place să-mi arunc liber gândurile în jurul semnificației poeziilor sale.

În afară de asta, evident, am genul preferat, Science Fiction, cu capodopera Dune, dar și cu sub-genul preferat, cyberpunk, cu maeștrii Philip K. Dick, William Gibson și, mai nou, Hannu Rajaniemi cu excepționala trilogie Jean le Flambeur.

6. Ce cărți ai în plan să citești anul acesta? 

Nu îmi fac niciodată un plan de lectură, dar sunt în permanentă căutare și achiziție de noi romane Science Fiction și am mereu o stivă de cărți noi pe care abia aștept să le citesc!

7. O carte care te-a ajutat mult în business și de ce. 

"The Goal" de Eliyahu Goldratt. O carte din 1984 în care Goldratt pune bazele teoriei constrângerilor, ca metodă de îmbunătățire a proceselor de lucru ale unei companii, pornind de la atacarea riguroasă a constrângerilor de care suferă compania în drumul spre propriile obiective.

 

Este un framework la care mă întorc mereu când rămân în pană de idei sau când simt că lucrurile au nevoie de o resetare.

 

Mi-aș dori evident să fiu mult mai disciplinat în aplicarea sa! 

8. O carte care te-a ajutat mult în viață și de ce.

Am primit cadou o carte din partea unei prietene, se numește "Fuga spre câmpul cu ciori", scrisă de părintele Savatie Baștovoi. E o carte scrisă simplu, cu duioșie. Și care mi-a insuflat un lucru elementar, care nu prisosește lumii de astăzi: smerenia.

9. Dacă ai scrie tu o carte, cum s-ar numi?

"Fără rețete"

A citi cărți e ca și cum ai trăi mai multe vieți. Dar, de multe ori, tindem să luăm asta prea literal și încercăm să repetăm experiențele altora sau să copiem fragmente din parcursul lor personal sau profesional.

Poate că asta ne ajută uneori să tăiem colțuri sau să obținem rapid rezultate punctuale.

Dar abandonăm astfel autenticitatea personală, savoarea unui succes propriu sau dulcele-amărui al unui eșec intim. Fără asemenea experiențe cu adevărat personale, viața devine un parcurs relativ neinteresant, și e păcat.


Dacă ai și tu o recomandare de antreprenor pasionat de lectură sau ești unul dintre cei care citesc cât de des pot, trimite-ne un mail la hello@start-up.ro ca să te adăugăm în rubrica noastră de inspirație și poftă de citit.



Citeste si