- 28 Iunie 2024
Antreprenorii citesc: recomandări de lectură de la Petru Dimulescu
Petru Dimulescu e un inginer software pasionat de crearea soluțiilor de impact. Este cofondator Homevest, un serviciu digital ce simplifică procesul de obținere a unui credit ipotecar în Europa, prin utilizarea tehnologiei. Prin Homevest, Petru vrea să dea controlul și puterea de decizie clienților pentru a alege creditul ipotecar potrivit profilului lor.
Înainte de a-și asuma pălăria de antreprenor, Petru a lucrat ca Head of Engineering la Generation Home și Wise.
Am fost fascinat de Abecedarul pe care l-a primit sora mea înainte să înceapă școala. Unchiul meu, care studia la facultate în Timișoara, venea uneori la noi în vizită, iar într-una din ocazii i-a adus surorii mele, care e mai mare decât mine, un abecedar comunist. Ea era foarte curioasă despre buchiselile din carte, așa că tot întreba cum se citește asta, ce înseamnă asta. Cum ei îi părea interesant, mie, ca frate mai mic, mi se părea și mai interesant că o preocupa cartea aia. Țin minte că atunci când am ajuns la litera X, era o poveste despre o fată pe care o chema Xenia și am fost tare impresionat de numele ăsta. Nu îl mai auzisem nicăieri. Așa am învățat să citesc.
1. Prima carte citită - îți mai aduci aminte care a fost aceea?
Nu îmi amintesc prima carte citită, dar mi-o aduc aminte pe cea care m-a ținut cu sufletul la gură.
Eram în vacanța de vară dintre a 3-a și a 4-a când am început primul volum din ”Cei trei muschetari.” M-a prins așa de tare încât am citit toate cele 3 volume. Imediat după, am luat Robin Hood sperând că va fi la fel. A mers mai greu, însă l-am citit în aceeași vară.
Când am ales primul volum din Cei trei muschetari, am făcut-o pur pe baza desenului de pe copertă. Îmi părea foarte frumos ilustrată.
2. Care e ritualul tău de lectură? Poți citi oriunde, oricum și cât de des reușești s-o faci?
E complicat. Citesc foarte bine când zbor cu avionul. Îmi place să citesc la plajă, însă în ultimii câțiva ani, am citit multe cărți pentru copii fiicelor mele.
3. Cărți fizice, audio books sau Kindle, cum preferi să citești?
Cărți fizice pentru că mi-e foarte ușor să mă țin concentrat dacă citesc.
Am încercat toate opțiunile, însă formatul audio mă lasă rece. Adorm, în schimb, foarte bine pe audiobooks. Când merg pe jos spre lucru ascult podcasturi, însă foarte puține - Our Time de la BBC, Money Talks de la the Economist și mai ascultam într-o vreme podcastul lui Benedict Evans.
4. Cea mai recentă carte care te-a impresionat?Mi-au plăcut ”The spy who came in from the cold” și ”Tinker Taylor soldier spy” a lui John Le Carre.
5. Un top 3 cărți preferate ale tuturor timpurilor și pe scurt de ce.Tetralogia napoletana a Elenei Ferrante m-a luat ca un uragan. Am simțit că am trăit o parte din cărțile ei. Era ca și cum cineva a scris unele din gândurile, sentimentele și trăirile mele.
Îmi place mult cum scrie Hemingway și deși poate e clișeic, ”Bătrânul și marea” îmi pare una dintre cele mai faine cărți pe care le-am citit. Simplă și totuși foarte intensă.
Nu mă pot decide dacă a treia carte din top e ”To kill a mockingbird”, ”1Q84” sau ”A tale of love and Darkness”. Cred că o să merg cu Murakami pentru că a fost o călătorie fascinantă. M-a ținut cu sufletul la gură în toate cele 3 volume. Mi-a plăcut numele lui Toru Watanabe și mi-am zis că dacă o să am băiat vreodată, o sa îi dau numele Toru.
6. Ce cărți ai în plan să citești anul acesta?Prima pe listă e ”Fiesta” a lui Hemingway. Hemingway reușește să mă teleporteze în povestea lui cu o ușurință pe care nu am regăsit-o la alți scriitori. Îmi plac poveștile reale sau fictive mai mult decât alte scriituri. Zic povești pentru a include și cărțile istorice și biografiile. Cărțile tehnice, de self-help sau de business îmi par, în schimb, foarte plictisitoare.
Mi-am cumpărat recent două din cărțile lui Dan Alexe - ”Dacopatia” și ”La început a fost cuvântul” (m-a convins după ce am citit De-a Dacii și Romanii) și plănuiesc să le citesc anul ăsta. Acum că am zis de el, trebuie să menționez că mi-am pus pe listă și ”Stand on Zanzibar” a lui John Brunner.
O carte de altă natură pe care vreau să o citesc e ”Poor Charlie’s Almanack” a răposatului Charlie Munger. Mulți oameni pe care-i apreciez fac referire la carte ca fiind o oază de înțelepciune și m-a facut foarte curios.
7. O carte care te-a ajutat mult în business și de ce.”Thinking fast and slow” a lui Daniel Kahneman.
Mi-a pus în vedere că oamenii sunt niște entități iraționale și multe din acțiunile pe care le fac nu sunt neapărat logice. Cred că au fost două lucruri cu care am ramas din carte: să nu judec prin prisma rațiunii deciziile oamenilor și să nu mă folosesc doar de statistici ca să iau decizii.
Dacă știi dinainte câtă muncă și efort ia un anumit lucru, e foarte probabil să nu te mai înhami să-l faci pentru că-ți pierzi determinarea naivității. Așa că uneori e mai bine să nu știi și să faci chiar dacă toți îți spun că “it’s a fool’s errand”.
8. O carte care te-a ajutat mult în viață și de ce.Nu am o carte anume în cap. Toate m-au ajutat într-un fel sau altul. Uneori să scap de cotidian, alteori să simt sau să învăț ceva nou.
9. Dacă ai scrie tu o carte, cum s-ar numi?Cred că e cea mai grea întrebare. Nu în sensul că nu m-am gandit să scriu vreodată, ci că numele unei cărți îmi pare foarte greu de ales. Îmi vin doar clișee în cap.
Îmi plac titlurile puțin mai lungi și oarecum fără sens. Aș merge cu “Dumnezeu te bate la răscruce”.
Dacă ai și tu o recomandare de antreprenor pasionat de lectură sau ești unul dintre cei care citesc cât de des pot, trimite-ne un mail la hello@start-up.ro ca să te adăugăm în rubrica noastră de inspirație și poftă de citit.