Antreprenorii citesc: recomandări de lectură de la Radu Nicolau

”Antreprenorii citesc” este rubrica unde strângem recomandări de cărți de la antreprenori și inovatori. Ce titluri ne recomandă antreprenorul Radu Nicolau, cofondator și General Manager al AudioTribe, platforma creată în România de unde utilizatorii pot asculta cărți în format audio. 

Radu a început să lucreze din facultate, având o experiență în domeniul corporate, aproape 5 ani de analiză și planificare financiară. Cu o moșternire de familie în domeniul antreprenorial, Radu și-a dorit să aibă propria lui afacere, astfel că a început să lucreze la această dorință. AudioTribe este o idee pe care a avut-o alături de sora lui, care avea experiență în domeniul editorial. Radu a venit cu expertiza financiară și tehnologică și astfel au pus bazele a aceea ce devenea în august  2021 prima platformă care oferea acces la cărți audio în limba română, prin intermediul unei aplicații.

AudioTribe.ro este prima platformă românească de cărți audio. Un singur abonament oferă acces nelimitat la mii de cărți audio & eBooks în română și engleză. Primele 7 zile sunt gratuite la crearea contului pe site. Te așteptăm în trib să asculți cărți de neratat: Dune, Urzeala tronurilor, Când corpul spune nu și multe altele.

”În familia mea, cărțile au avut o importanță majoră în tot ceea ce a însemnat viață noastră. Tatăl meu a înființat, chiar înainte să mă nasc, ceea ce este astăzi editura Nemira, așadar cititul și lectura erau activități zilnice de când eram mici. Practic, mi-a fost întipărit acest obicei al lecturii din primii ani de viață și s-a dezvoltat pe măsură ce am avansat în vârstă, trecând ușor-ușor prin diferite genuri literare.”

1. Prima carte citită - îți mai aduci aminte care a fost aceea?

Nu îmi mai amintesc prima carte citită, îmi amintesc însă prima carte sau serie care a lăsat o adevărată urmă asupra mea și care mi-a deschis noi orizonturi. Este vorba de seria Harry Potter pe care am început-o undeva în jurul anului 2000-2001, deoarece țin minte că apăruseră primele 3 volume înainte de lansarea primului film.

Aveam în jur de 8 ani când am început să citesc seria și sunt conștient astăzi cât de tare m-a marcat, crescând an de an cu un nou volum și făcându-mă conștient de puterea poveștilor fantastice.

2. Care e ritualul tău de lectură? Poți citi oriunde, oricum și cât de des reușești s-o faci?

Obiceiul meu de lectură s-a schimbat dramatic în ultimii 3-4 ani, având acum un business pe segmentul cărții digitale. În momentul de față parcurg aproximativ o carte pe săptămâna, aproape exclusiv în format audio, mereu în mișcare. Din acest punct de vedere, nu pot spune că am un ritual fixat de lectură, deoarece dau play cărții de fiecare dată când am un moment disponibil în mașină sau la sport.

3. Cărți fizice, audio books sau Kindle, cum preferi să citești?

Sunt, mai nou, un adept convins al cărții audio. De când am descoperit acest format am fost convertit iremediabil. Este fascinant pentru mine cât de productiv și de eficient am devenit cu timpul meu de când ascult cărți audio, deoarece petrec mult timp în tranzit în fiecare zi, timpi care înainte erau pur și simplu pierduți.

În acest fel îmi permit să mențin un ritm sănătos de lectură de la lună la lună, lucru care o dată cu apariția copiilor și înmulțirea responsabilităților cotidiene nu cred că ar mai fi fost posibil.

4. Cea mai recentă carte care te-a impresionat?

Am citit acum câteva luni cartea „Bărbați care urăsc femeile”, prima din seria Millenium, a scriitorului suedez Stieg Larsson. M-a impresionat deoarece este o poveste foarte bine scrisă, învăluită într-un mister aproape macabru, care te ține cu sufletul la gură în fiecare secundă.

În zilele noastre poveștile cu crime misterioase sunt peste tot și la tot pasul, devenind de multe ori diluate și cu foarte puține elemente originale sau fire narative captivante, însă Stieg Larsson a creat o poveste excelentă. Cartea stă la baza filmului „Fata cu un dragon tatuat” („The Girl with the Dragon Tattoo”), ce s-a bucurat de o mare popularitate la lansare.

5. Un top 3 cărți preferate ale tuturor timpurilor și pe scurt de ce.

 

În ordine aleatorie:

  • Zorba grecul”, de Nikos Kazantzakis. Alexis Zorba, personajul din carte, reprezintă tot ceea ce ar trebui să caracterizeze viață noastră. Libertate, bucurie necontenită, dans, nebunie, dragoste.
  • Proiectul Hail Mary”, de Andy Weir. Probabil cartea care mi-a sădit pasiunea pentru genul science fiction, nefiind un împătimit până la această carte. Povestea este de-a dreptul captivantă, iar scenariul nu pare atât de departe de realitate încât să nu te gândești cum ar fi dacă ar fi adevărat.
  • Alchimistul”, de Paulo Coelho. Deși e o carte atât de cunoscută și discutată, nu am citit-o decât recent și m-a surprins simplitatea ei. Fără anecdote complicate, cum m-aș fi așteptat, ci doar o frumusețe pură.


Toate trei sunt și disponibile ca și cărți audio pe AudioTribe.ro, iar „Proiectul Hail Mary” chiar are o lectură spectaculoasă – Andrei Huțuleac este deosebit. 

6. Ce cărți ai în plan să citești anul acesta?

 

În general nu îmi fac un wishlist de cărți ci merg mai mult pe impuls sau mood. După ce termin o carte, mă gândesc care ar fi următoarea și întâi fac alegerea între ficțiune sau non-ficțiune, după care am câteva criterii care mă ajută să mă ghidez.

 

Cu toate acestea, știu sigur că vreau să ascult „Jocul lui Ender” de Orson Scott Card și „Minți împrăștiate” de Gabor Maté în viitorul apropiat. Dacă reușesc până la finalul anului, va fi minunat.

7. O carte care te-a ajutat mult în business și de ce.

Cu siguranță trebuie să menționez „Înțelepciunea unui Bullfrog” de William H. McRaven. Este foarte bine structurată, cu lecții de business deprinse din experiența militară a lui McRaven, acesta fiind Amiral cu 4 stele al SUA.

Mi se pare minunat subtitlul cărții, „Leadership simplificat, dar nu ușor”, fiind o carte orientată către dezvoltarea ta ca lider, indiferent dacă faci parte din management-ul unei multinaționale, ai o afacere a ta sau ești cadru militar responsabil de o unitate specială.

8. O carte care te-a ajutat mult în viață și de ce.

 

Când corpul spune nu”, de Gabor Maté, deoarece m-a făcut să conștientizez cât de important e să duci o viață echilibrată, să fii atent la corpul tău și la semnele pe care le transmite, dar și să acorzi atenție relațiilor cu cei din jurul tău, mai ales familiei.

9. Dacă ai scrie tu o carte, cum s-ar numi?

 

Probabil „Nu știu”. Cred că sunt două cuvinte de care lumea se ferește, de teama de a nu părea în dezavantaj sau într-o poziție proastă. Mi se pare important să înveți să spui că nu știi răspunsul la o întrebare sau că nu știi soluția pentru o problemă.

Însă cel mai important este că după ce spui „nu știu”, să urmeze și un „dar vreau să știu / mă voi documenta / voi afla / mă gândesc și revin / te rog să îmi explici / etc.”. Așa dobândim skill-uri noi și experiență.

 



Citeste si