- 25 Martie 2024
Antreprenorii citesc: recomandări de lectură de la Sabin Gîlceavă
Sabin Gîlceavă este consilier în negociere, având o experiență de 30 de ani în domeniu. În 2009, a fondat Leverage - companie de consultanță care ajută clienții săi să negocieze mai ușor contrate mai profitabile. De câțiva ani se implică activ ca Business Angel în dezvoltarea start-up-urilor românești din domeniul tehnologiei, fiind membru în board-ul TechAngels.
În cadrul companiei Leverage, echipa organizează lunar o serie de întâlniri sub denumirea #LastFriday, unde colegii împărtășesc ce au citit, ce au ascultat ce au văzut interesat luna respectivă. Un fel de book club între membrii echipei, de unde recomandările de lectură vin direct de la colegi. Din cercurile echipei, am vrut să aflăm și noi de la Sabin despre ce cărți discută la book club-ul companiei.
”Seara, înainte de culcare, mama ne citea mie și fratelui meu din colecția Povești Nemuritoare. Spera probabil să adormim mai ușor, ca apoi să citească pentru lucrurile care îi plăceau ei. Poveștile ne captivau și, invariabil, ajungea să ne impună să ne culcăm. Îmi plăcea glasul mamei înainte de culcare , dar îmi plăceau și poveștile, așa că a doua zi citeam în propriul meu ritm din carte, să descopăr în avans ce se mai întâmpla în poveste.”
1. Prima carte citită - îți mai aduci aminte care a fost aceea?
Nu mai știu cu siguranță, dar mă aștept să fie una din cărțile din colecția Povești Nemuritoare.
2. Care e ritualul tău de lectură? Poți citi oriunde, oricum și cât de des reușești s-o faci?
Fiind foarte mobil, nu am un ritual anume. Prefer să îmi folosesc fiecare ocazie pe care o am învățând câte ceva și atunci invariabil ajung la cărți sau audiobooks. Am în permanență mai multe multe cărți pe care le parcurg: una de beletristică, una de dezvoltare personală și un audiobook.
3. Cărți fizice, audio books sau Kindle, cum preferi să citești?
De toate, le combin. De obicei când alerg, merg sau mănânc singur prefer să ascult un audiobook, în general de dezvoltare personală. Pe avion sau tren prefer tableta, pentru comoditate, iar în confortul casei cărțile fizice. De multe ori când ascult un audiobook îmi place atât de tare încât nu mă pot abține să nu comand și cartea fizică după aceea.
4. Cea mai recentă carte care te-a impresionat?
Leadership a lui Henry Kissinger. Kissinger a dominat diplomația mondială pentru decenii întregi. Dincolo de cariera impresionantă pe care a reușit să o construiască, atât ca diplomat cât și ca profesor la Harvard, a cunoscut nenumărați lideri politici. A ales șase dintre ei și descrie cu incredibile amănunte strategiile lor și modul în care aceștia au impregnat destinele națiunilor din care veneau.
5. Un top 3 cărți preferate ale tuturor timpurilor și pe scurt de ce.
Nu știu, nu sunt chiar atât de organizat. Deocamdată mă așteaptă câteva titluri cumpărate: Lifespan de David Sinclair, Mic dejun cu Seneca de David Fideler, Din cer au căzut trei mere de Narine Abgarian și Homo Biologicus de Pier Vincenzo Piazza. Pe urmă, mai vedem.
7. O carte care te-a ajutat mult în business și de ce.
The Crux - Richard Rumelt în care explică de ce unele strategii rămân la nivel de plan și cum ar trebui să le faci să funcționeze. E plină de exemple și paralele din care poți învăța. De departe cea mai bună carte de strategie pe care am citit-o. Aici mă refer la strategie de business și nu mă refer la cele de strategie în jocul de Go - care pot fi de altfel foarte complexe și pline de paralele cu viața de zi cu zi.
8. O carte care te-a ajutat mult în viață și de ce.
The war of art - Steven Pressfield. O carte mică, dar plină de înțelepciune care explică ce ne împiedică să realizăm ceea ce ne propunem, indiferent de profesia aleasă: artist, antreprenor, scriitor etc. Cartea are două părți mari: identificarea inamicului (rezistența) și depășirea acestuia (transformarea în profesionist). Ori de câte ori am dubii legate de sensul acțiunilor mele, îmi place să mă întorc la această carte și să parcurg câteva pagini.
9. Dacă ai scrie tu o carte, cum s-ar numi?
Am scris o carte de negociere, sper să apuc să o și public în limba română: Win-Win nu înseamnă jumi’-juma’. E o carte care sintetizează treizeci de ani de experiență în consiliere în negociere. Pragmatică și plină de exemple de situații în care poți ajunge la win-win fără să trebuiască să împarți matematic rezultatul cu cealaltă parte.
Dacă ai și tu o recomandare de antreprenor pasionat de lectură sau ești unul dintre cei care citesc cât de des pot, trimite-ne un mail la hello@start-up.ro ca să te adăugăm în rubrica noastră de inspirație și poftă de citit.