Românii în lupta cu stresul la locul de muncă

Starea de fericire la locul de muncă este direct legat de factori precum împlinirea profesională, nivelul de remunerație, stresul sau natura activității desfășurate.

Tot din studiul desfășurat în luna februarie 2025, pe un eşantion reprezentantiv de 1000 de respondenți, dintre care 890 respondenți angajați, a reieșit că tot mai mulți români iau măsuri pentru combaterea stresului la locul de muncă.

Procentul angajaților care iau măsuri anti-stres la locul de muncă a crescut de la 51% în 2024 la 60% în 2025.

Principalele surse de stres la locul de muncă sunt volumul mare de muncă (64%), preluarea excesivă de responsabilități (50%) și stagnarea salariului (45%). O concluzie a datelor colectate este că stresul nu mai e privit ca o parte normală a jobului.

În plus, 66% dintre români declară că au remarcat colegi afectați de sindromul burnout la locul de muncă, în special femeile (71% față de 62% în cazul bărbaților) și tinerii cu vârste cuprinse între 25-34 ani (74%).

Angajații devin tot mai proactivi în prevenirea burnout-ului. Această tendință este mai pronunțată în rândul tinerilor de 18-24 de ani (68%) și al celor cu vârste între 35-44 de ani (65%).

„Pentru a combate burnout-ul și a crește retenția angajaților, companiile au nevoie de o înțelegere clară a factorilor care influențează satisfacția și motivația la locul de muncă. Studiile de employer branding și cercetările privind experiența angajaților pot ajuta organizațiile să identifice principalele surse de stres și să implementeze soluții eficiente, precum programe de well-being, politici mai flexibile de lucru și sesiuni de consiliere psihologică.” a declarat Marius Luican, Director General Reveal Marketing Research.

Cum combat românii stresul la locul de muncă?

Principalele surse de stres pentru angajați rămân aceleași și în 2025: volumul ridicat de muncă (64%), preluarea excesivă de responsabilități (50%), stagnarea salariului (45%) și interacțiunea cu clienți dificili (34%). Totuși, comparativ cu studiul de anul trecut, fiecare dintre aceste cauze a înregistrat o creștere de peste 10%.

În cazul femeilor, volumul de muncă ridicat generează un nivel de stres mai ridicat (68% față de 61% în cazul bărbaților), în timp ce stagnarea salariului este o cauză mai des întâlnită în cazul bărbaților (49% față de 40% în cazul femeilor).

Pentru a face față stresului și epuizării cauzate de volumul mare de muncă, angajații recurg la diverse soluții. Astfel, 67% dintre români își iau concediu de odihnă, 54% se relaxează în timpul liber prin activități precum ieșiri în oraș sau shopping, 39% petrec mai mult timp cu cei apropiați, 36% ascultă muzică, iar 32% aleg să ia pauze mai lungi și mai dese pentru a crea un mediu de lucru mai plăcut.

În plus, 21% dintre respondenți consideră schimbarea locului de muncă o soluție potrivită, procentul fiind mai ridicat în rândul celor cu venituri peste 6000 lei (27%), în timp ce 16% au observat o creștere a consumului de produse precum tutunul sau alcoolul pentru a gestiona stresul.