- 16 Aprilie 2018
Pomelnicul antreprenoriatului românesc: 27.251 firme dispărute, 120 de modificări ale Codului fiscal în T1 2018
Un număr de peste 27.000 de firme au fost suspendate, radiate, dizolvate sau au intrat în insolvență în primele două luni ale anului în curs, o creștere de peste 30% a numărului comparativ cu perioada similară a anului trecut.
Comparativ, circa 22.400 de noi firme au fost înregistrate în primele două luni ale acestui an la nivel local, spun oficialii Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR).
Astfel, numărul firmelor care și-au suspendat activitatea la finalul lunii februarie 2018 a crescut cu 66,52%, la 4.108, dizolvările au crescut cu 74,21%, la 6.397 de firme, radierile au înregistrat un plus de 19,25%, adică 15.254 de firme, iar numărul insolvențelor a crescut cu 28,07%, la 1.492.
Totodată, în perioada ianuarie-februarie 2018, investițiile directe ale nerezidenților în România au scăzut cu 3,1%, însumând 794 de milioane de euro – comparativ cu 820 de milioane de euro în perioada similară a anului trecut.
Potrivit reprezentanților patronatului IMM-urilor din România, în primele 3 luni ale acestui an au fost făcute 120 de modificări și completări ale Codului fiscal, fiind modificate sau completate și 17 articole din Codul de procedură fiscală.
În primele 90 de zile ale acestui an cadrul legislativ a fost modificat semnificativ, fiind adoptate 835 de acte normative, peste 45% dintre acestea afectând în mod direct întreprinderile, inclusiv IMM-urile – legislația fiscală, declarațiile și contribuțiile obligatorii.
”Cu acest volum imens de acte normative adoptate în primul trimestru din 2018, România va continua să se situeze și în acest an pe nedoritul loc întâi în topul regional al modificărilor legislative din Europa Centrală și de Est, în timp ce țărie vecine au tendința de a simplifica și de a asigura un cadru legislativ stabil și predictibil”, spune Florin Jianu, președintele patronatului.
În opinia reprezentanților CNIPMMR, volumul modificărilor Codului fiscal din primul trimestru al acestui an, care este cu 173% mai mare decât în primul trimestru din 2017, creează o instabilitate fiscală și are multiple efecte negative asupra IMM-urilor din România.
”Vorbim despre creșterea fiscalității, creșterea birocrației pentru toți contribuabilii și angajatorii, creșterea cheltuielilor de personal și a cheltuielilor administrative, dificultăți de implementare ale acestor modificări datorate de timpul foarte scurt stabilit pentru aplicare”, afirmă Jianu.
”Încrederea în sistemul fiscal este o condiție esențială pentru investitori, predictibilitatea fiind unul dintre cei mai importanți factori care influențează deciziile de investiții”, completează oficialii CNIPMMR.