Anul unicornului în 2022: cum se prezintă industria startup-urilor în CEE

A treia ediția a Raportului pe CEE (Central Eastern Europe) ne arată că zona este una dintre regiunile cu cea mai rapidă creștere când vorbim despre valoarea industriei de startup-uri. Mai mult, 2021 și 2022, au fost cei mai buni ani pentru unicornii din CEE, numărul companiilor care au ajuns să fie evaluate la peste 1 miliard de euro dublându-se față de Decembrie 2020.

Cum se prezintă regiunea în planul mare al industriei și unde se situază România aflăm din cel mai recent raport complet pe subiect. 

 

”Cea mai recentă ediție a raportului CEE arată cum întregul ecosistem tech a da dovadă de rezistență plină de speranță în aceste vremuri tulburi, ni-i prezintă pe investitorii care nu și-au pierdut încrederea în regiune, dar și cultura puternică a regiunii de a crea valoare pe plan intern, mai degrabă decât să se bazeze pe extern. Tot aici îi descoperim pe acei fondatori CEE care au rămas concentrați pe inovarea afacerilor lor și pe menținerea angajaților în siguranță”, spune Joanna Nagadowska VC and Startups Partnerships at Google for Startups

CEE, regiunea cu creștere accelerată pentru startup-uri

Rezistență, eficiență și inovare sunt cele 3 direcții mari care definesc zona startup-urilor din regiunea CEE. Raportul de anul acesta ne arată că CEE este una dintre  regiunile cu cea mai rapidă creștere în finanțarea VC din Europa, cu o creștere de 7,6 puncte din 2017 până acum. 

Aici, Croația, Lituania și Ucraina au avut cea mai mare creștere a valorii ecosistemului din 2017 până în prezent, România fiind pe locul 5, cu o creștere de 6,8 puncte, ajungând de la o valoare estimată de 1.2 miliarde în 2017 la 8.1 miliarde euro. 

Raportul prezintă că 2021 și 2022 au fost anii unicornilor, cu un număr de startup-uri evaluate la peste 1 miliard de euro dublu față de Decembrie 2020. 

Care sunt unicornii noi din CEE din 2022? 

  • AirSlate (Ucraina) - industrie: SaaS/Legal
  • Rimac Automobili (Croația) - industrie: transport
  • Nord Security (Lituania) - industrie: securitate
  • Glia (Estonia) - industrie: Marketing
  • Payhawk (Bulgaria) - industrie: Fintech
  • Productboard (Cehia) - industrie: Enterprise Software
  • Veriff (Estonia) - industrie: Fintech
  • Unstoppable Domains (Ucraina) - industrie: Hosting/Web3
România și unicornii din CEE

România momentan numără un unicorn public, UiPath, urmat de 2 unicorni privați, eMAG și Elrond, iar companiile care sunt trecute la Future Unicorns sunt Bitdefender, FintechOS și MaintainX

Raportul ne arată și care sunt acele startup-uri catalogate la Rising Stars, companii evaluate la peste 200 de milioane de euro. Aici, din plan local, se încadrează următorii: Druid, Bunnyshell, Flowx AI, Frisbo, Soleadify, Machinations, Neurolabs, Sessions, Tokinomo

Ce fac startup-urile când cresc? Se mută din țara în care s-au fondat. Mai exact, raportul ne indică un total de 17% startupuri din CEE care au primit peste 1 milion de euro finanațare și care s-au mutat. Destinațiile favorite: coasta de Est și de Vest a Americii și Londra.

Din România, 65% dintre startup-urile care sunt în faza de scalare pleacă în alte țări. 

Dintre startup-urile mutate, UiPath este unicornul din România care are 30% din echipă angajați români. 

Dacă lucrurile par promițătoare în termeni de dezvoltare și viitori unicorni, raportul oferă o imagine mai clară asupra investițiilor proprii versus investiții VC. Mai exact, boostrapping sau altfel spus ”venitul cu bani de-acasă”, joacă un rol important în succesul startup-urilor, și aproape un sfert din unicornii din CEE nu au și finanțarea unor VC. 

În CEE, Estonia, Cehia, Croația și Polonia însumează 70% din totalul finanțărilor VC în 2022. România este pe locul 5 cu o valoare totală de 304 milioane de euro proveniți din finanțările fondurilor de capital. 


Pentru a consulta raportul complet, o puteți face de aici






Citeste si