„Bzzzzzzz”, Apiary Book, românii care digitalizează apicultura în toată lumea

Bogdan Iordache este un exemplu de antreprenor care a transformat o pasiune în business. Și, totodată, un exemplu de IT-ist care a decis să-și folosească cunoștințele dobândite în peste două decenii de activitate pentru a pune tehnologia în slujba dezvoltării agriculturii. În cazul său, al apiculturii, Bogdan fiind fondatorul Apiary Book, o aplicație pentru managementul stupinei.

Apiary Book este un startup AgriTech care furnizează o soluție completă de gestiune a activităților într-o stupină, monitorizare a stupilor și analiză a datelor familiilor de albine și a factorilor de mediu care le afectează sănătatea. Misiunea noastră este de a ajuta apicultorii din întreaga lume să ia decizii informate mai bune pe baza datelor istorice, a condițiilor actuale și a celor mai bune practici”, ne spune Bogdan despre business-ul său.

Apicultura seamănă cu tehnologia

A ajuns să lucreze la dezvoltarea acestui startup, și implicit în domeniul apiculturii, dintr-o întâmplare, așa cum povestește chiar el, Apiary Book începând ca un proiect personal în 2015.

”Am început să dezvolt o aplicație care să-i ajute pe apicultori să-și noteze toate activitățile care au loc într-o stupină”, explică Bogdan. Observase că toți apicultorii pe care-i cunoscuse își notau toate activitățile pe care le aveau cu pixul pe foaie. 

Așa că a luat decizia de a dezvolta o aplicație care să digitalizeze acest domeniu, să-i ajute pe apicultori să aibă la îndemână, în orice moment, toate informațiile relevante.

Apicultura seamănă cu tehnologia, deși nu pare. Deși e un domeniu încă analog, specialiștii iau deciziile bazându-se pe o cantitate mare de date. 

”În momentul în care am început să fac apicultură mi-am dat seama că acest domeniu nu este deloc tehnologizat și am zis că pot să ajut apicultorii să ia decizii mai bune pe baza datelor pe care ei le-au introdus într-o aplicație care rulează pe un telefon. Problemele sunt mult mai mari decât atât. Într-adevăr, un apicultor trebuie să-și noteze totul astfel încât să știe ce decizii să ia ulterior, dar din punctul nostru de vedere considerăm că acest apicultor trebuie să și partajeze aceste informații cu alți apicultori. În mod clar, apicultura modernă presupune analiza mai multor seturi de date care vin de la apicultori, de la autorități locale, de la cercetători. Toate aceste date trebuie analizate astfel încât fiecare apicultor să poată fi ajutat cu notificări, cu bune practici”, detaliază Bogdan Iordache.

Doi ani mai târziu, și-a dat seama că, dacă dorește ca acest proiect să ajungă la adevăratul său potențial, are nevoie de finanțare. Iar primii bani au venit în 2018, odată cu ei fiind dezvoltate noi produse. Însă cea mai mare finanțare pentru Apiary Book a venit chiar în 2020 pandemic, când Bogdan a listat aplicația pe platforma românească de equity crowdfunding SeedBlink și, cu ajutorul fondului de investiții GapMinder. Astfel, Apiary Book a reușit să strângă 200.000 de euro, 50.000 de euro venind de la GapMinder.

În acest moment, Apiary Book oferă mai multe soluții apicultorilor. Aplicația permite înregistrarea informațiilor despre numărul, starea de sănătate și întreținerea fiecărei familii de albine, activitățile, inspecțiile, tratamentele efectuate și alte operațiuni în domeniul apiculturii.

”Pe baza informațiilor înregistrate, un apicultor obține informații utile și analize imediate care îi permit să verifice istoricul fiecărui stup și să decidă mai ușor activitățile de efectuat în stupină sau să planifice munca viitoare”, explică Bogdan. 

Totodată există Apiary Inform, o soluție de management și comunicare pentru asociațiile apicole. Folosind această platformă, asociațiile pot înregistra și gestiona lista membrilor, pot invita apicultorii să se alăture grupului de comunicare și să trimită notificări acestora.

”Apicultorii primesc știri apicole, cele mai bune practici, alerte de boli / dăunători, detalii despre evenimente și alte informații direct pe e-mail sau pe telefonul mobil (notificări în aplicație, SMS)”, ne detaliază Bogdan. 

Cum poți identifica problemele stupinei prin tehnologie 

Tot în cadrul proiectului există Apiary Report, o platformă concepută pentru a înregistra și ajuta la depistarea timpurie a problemelor / incidentelor care afectează sănătatea familiilor de albine și un instrument valoros care conectează apicultorii cu fermierii și cu autoritățile locale.

”Apicultorii din ziua de azi au nevoie de nevoie de ajutor. În ultimii 20 de ani au fost pierdute multe efective de familii de albine datorită unor multipli factori, precum schimbările de climă, boli, dăunători, pesticide. Fără un ajutor real, un apicultor nu va putea să-și mențină efectivul familiilor de albine și să aibă și o activitate sustenabilă”, mai spune fondatorul Apiary Book.

Și soluțiile puse la dispoziția apicultorilor nu se opresc aici, mai ales după runda de finanțare primită în toamna anului trecut. Astfel, anul acesta urmează a fi lansate alte 2 soluții. Una dintre ele este Apiary Academy, o platformă de Learning care își propune să ajute apicultorii din întreaga lume să depășească provocările actuale ale apiculturii moderne.  

Obiectivele sunt creșterea cunoștințelor generale despre albine, îmbunătățirea gradului de conștientizare a amenințărilor care afectează sănătatea albinelor, promovarea unui set de bune practici de gestionare și facilitarea comunicării între apicultor.

Apiary Marketplace, proiectul pentru a ajunge la consumatorul final

Și nu în ultimul rând, Bogdan și-a propus ca până la finalul lui 2021 să lanseze Apiary Marketplace, o platformă care facilitează comercializarea produselor stupinei către consumatorii finali sau cumpărătorii angro și vânzarea de echipamente apicole și consumabile către apicultori.

Pe lângă noile produse lansate, fondurile se vor duce în acest an spre achiziția de noi utilizatori, extinderea echipei de la 3 la 8 persoane, stabilirea de parteneriate cu asociații, companii, organisme publice, dar și spre creșterea eforturilor de marketing și vânzări.

”Deja Apiary Book este folosită de apicultorii din întreaga lume, strategia noastră în 2021 este să creștem prezența noastră în Europa, America de Nord (SUA, Canada) și Australia, iar în anul următor 2022 să ne extindem pe alte piețe mari (Brazilia, India, China)”, este planul lui Bogdan Iordache.

La finalul lui 2020,  Apiary Book avea 22.000 de utilizatori activi în fiecare lună. Platforma este disponibilă în Google Play și are versiuni în 18 limbi,  fiind descărcată de peste 160.000 de ori. 

Bogdan vizează ca la finalul lui 2021 să ajungă la 50-60.000 de utilizatori pentru Apiary Book, estimarea sa fiind că veniturile vor crește de la 10.000 de euro în 2020 la aproximativ 250.000 de euro în 2021. Compania generează venituri de aproximativ jumătate de an, banii provenind din abonamente și publicitate.

Apiary Book folosește un model freemium. Există două planuri de prețuri: Basic Subscription – Gratuită – înregistrări limitate – Soluție completă de gestiune pe smartphone, și Pro Subscription – 6.66 EUR/lună – înregistrări nelimitate - Instrumente integrate de gestiune apicolă.

”Apiary Inform este oferită gratuit asociațiilor apicole”, ține să menționeze Bogdan.

”Am fost încurajat de comunitate deoarece ea a venit spre noi și ne-a ajutat. Această comunitate de împinge mereu din spate și ne ajută să creăm produse pentru ei ușor de folosit și folositoare”, adaugă fondatorul Apiary Book.

Tinerii trebuie să știe că-n agricultură sunt bani

Și odată cu dezvoltarea propriului business, Bogdan Iordache și-a propus să-i facă pe tineri să înțeleagă că agicultura, în general, și apicultura, în particular, sunt domenii profitabile în care aceștia pot lansa afaceri de succes.

”Agricultura și apicultura modernă nu mai înseamnă ce însemnau acum 10-15 ani. În mod clar putem să ne gândim la un fermier tânăr care poate să stea într-un birou și poate să conducă tractorul de la distanță, să primească diverse date de la senzori care sunt instalați în pământ sau date satelitare”. Însă pentru a ajunge la agricultura de mâine, e nevoie de investiții în tehnologie și în acest domeniu. 

Folosindu-ne de toate aceste beneficii ale tehnologiei, România poate să facă o diferență. Există tot mai multe firme care au proiecte inovatoare în acest domeniu, la fel cum există tot mai mulți bani care pot fi accesați pentru agricultură. Dacă oamenii se vor implica, atunci vom reuși să avem o agricultură cu care să facem diferența în Europa”, concluzionează Bogdan Iordache.

*Interviul a fost realizat la TechHub Bucharest.



Citeste si