Bookly, românii care lansează provocarea de a citi zilnic câte un pic

Cât de des citești din cărțile preferate? În metrou, în drum spre job și la întoarcerea spre casă, în autobuz, înainte de a dormi, în vacanță? Chiar dacă ne-am dori să citim mai mult, ce-i drept, mereu găsim câte ceva de făcut și uităm să ne luăm ”doza” zilnică de lectură. Bookly ne motivează să citim în fiecare zi, câte un pic.

Tudor Iancu, un antreprenor român, și-a propus să ne ajute să citim mai mult, așa că a lansat Bookly, o aplicație care ne antrenează să citim zilnic. Și totul a pornit de la o provocare personală: la rândul său își dorea să petrească mai mult timp în compania cărților și, fie nu avea timpul necesar, fie uita, ori îi lipsea chiar motivația de a citi.

”Căutam un mod de a-mi antrena mintea și am descoperit că, deși există o mulțime de aplicații pentru antrenamentul corpului, chiar și pentru dezvoltarea memoriei, nu am putut găsi nici o aplicație al cărei scop să fie să mă ajute să citesc mai mult. În timp, mi-am dat seama că secretul e că trebuie să citești zilnic, să îți formezi un obicei din a citi, un obicei plăcut, care îți aduce beneficii pe termen lung”, afirmă Tudor, care a lansat Bookly în urmă cu 3 ani.

Nu este primul său proiect de business, încă din 2012 Tudor fiind fondatorul studiolului de gaming gaming Twodoor Games. De atunci a lansat 9 jocuri cu un cumul total de 2 milioane de descărcări. Iar experiența sa din gaming s-a dovedit utilă și pentru crearea Bookly.

”Cum activitatea noastră principală este crearea de jocuri, am vrut să găsim o cale de face cititul cât mai plăcut. Am dezvoltat și lansat aplicația mobilă Bookly pentru că am observat că există o anumită nevoie pe care tool-urile existente la momentul respectiv nu o îndeplineau”, declară el.

Aplicația Bookly funcționează ca un antrenament zilnic, fie că este vorba de 10, 25 de minute sau de câteva ore. Îți amintește să citești, te menține motivat prin setarea de obiective și îți oferă rapoarte și statistici care, în timp, te ajută să îți îmbunătățești obiceiurile de citit. ”Cu Bookly, ne propunem să oferim atât o metodă de contorizare și gestionare a obiceiurilor cititorilor pasionați, cât și să acționeze ca motivație pentru aceia care își doresc să își dezvolte un obicei de citit pe termen lung sau să citească mai mult și mai bine”, completează Tudor.

Cum funcționează Bookly

Creatorul său spune că aplicația funcționează cel mai bine cu cărți fizice, însă pot fi adăugate și e-books sau audiobooks.

În esență, utilizatorul își adaugă cartea în aplicație, fie căutând-o într-o bază de date online, fie scanând codul ISBN, fie manual, adăugând titlul, autorul, numărul de pagini și o poza a coperții.

”În momentul în care userul începe să citească, pur și simplu pornește un timer în aplicație. Pe parcursul sesiunii de citit poate pune pauză, poate adăuga un citat text sau imagine, își poate lua notițe, poate adăuga un cuvânt nou, cu definiție sau poate selecta unul din sunetele ambientale din aplicație, ca zgomot de fundal”, povestește Tudor.

La final, userul oprește timer-ul și introduce pagina la care a ajuns. În felul acesta, aplicația înregistrează o sesiune de citit, exact ca și când ar înregistra o sesiune de fitness sau alergat.

Totodată, la finalul fiecărei cărți, săptămâni sau luni, aplicația va emite un raport personalizat pentru fiecare user, care descrie numărul total de ore citite, numărul de pagini, viteza de citire, citatele și notițele adăugate. Acest raport se generează sub formă de infografic și poate fi salvat sau distribuit pe rețele sociale sau în grupuri de citit (book clubs). ”Utilizatorilor noștri le place să se folosească de rapoarte ca o motivație personală sau pentru cei apropiați”, declară fondatorul Bookly.

Acesta precizează faptul că utilizatorii pot seta obiective lunare sau anuale, în funcție de numărul de pagini sau ore pe care aceștia doresc să îl atingă într-o anumită perioadă. ”În plus, fiecare utilizator își poate seta un reminder care să îi aducă aminte într-o anumită zi sau oră să înceapă o nouă sesiune de citit. Am observat că acest feature este deosebit de utilizat și folositor în timpul diferitelor read-a-thons care au loc de-a lungul anului”, adaugă Tudor.

Și un alt element pe care Tudor și echipa sa le-au ”importat” din lumea gaming-ului este acela că, pe măsură ce utilizatorii citesc sau folosesc aplicația mai mult, aceștia pot debloca achievements, pentru a menține cititul interesant și distractiv.

”O altă trăsătură apreciată de cei care împrumută des cărți prietenilor este posibilitatea de a înregistra dacă, unde sau de unde a fost împrumutată fiecare carte, direct în aplicație”, mai spune Tudor Iancu.

Cu ochii pe utilizatorii din afara granițelor

Bookly a fost creată cu o investiție de circa 40.000 de euro, o bună parte din sumă fiind destinată dezvoltării aplicației, înregistrării mărcii, precum și dezvoltării brandului. De la lansarea ei, în 2016, Bookly a ajuns la peste 30.000 de utilizatori activi la nivel global iar publicul din România este în creștere.

De altfel, încă de la lansarea sa, aplicația a pus accent mai mult pe atragerea utilizatorilor din afara granițelor. ”Încă de la început, planul a fost să atingem toate piețele posibile, punând însă accentul pe SUA, UK și China. Am dezvoltat aplicația în România deoarece aici lucrăm, trăim și aici are locația studioul Twodoor Games. Lansarea a avut loc în decembrie 2016 la nivel mondial, reușind să sincronizăm această lansare cu o campanie de promovare din partea Apple în SUA, China și Marea Britanie, unde știam că piața e mai deschisă în a combina o aplicație digitală cu o carte fizică și în general sunt mai obișnuiți să folosească aplicații pentru toate aspectele vieții lor”, explică Tudor, precizând faptul că, pentru a dezvolta o aplicație cu succes la utilizatori din afara țării tale ai nevoie, mai întâi de toate, de un produs original, cu un design frumos și intuitiv, care să răspundă, evident, unei nevoi a utilizatorilor.

”Userii Bookly folosesc aplicația pentru că funcționează, pentru că văd în medie o îmbunătățire în numărul de ore de citit de 5-10x”, spune Tudor, mândrindu-se cu faptul că, la scurt timp după lansare, Bookly a primit distincția de una din cele mai bune aplicații ale anului 2017 din partea Apple și a fost aleasă aplicația zilei atât în SUA cât și în multe alte țări.

Proiectul Bookly este în continuă dezvoltare, echipa adăugând constant noi funcționalități pentru utilizatori. Iar odată cu nevoia de a introduce funcții cu un grad sporit de complexitate, cresc și costurile, pentru următoarele etape ale aplicației Tudor fiind convins că va mai fi necesară o investiție de aproximativ 30.000 de euro/an.

”Prioritatea noastră în acest punct este dezvoltarea și îmbunătățirea aplicației în toate versiunile sale. Tocmai am lansat versiunea nativă Bookly pentru iPad, unul dintre update-urile cele mai solicitate de către utilizatorii noștri. În același timp, lucrăm în continuare la dezvoltarea versiunii aplicației pentru utilizatorii de Android, ce a fost lansată la sfârșitul anului trecut. Dorim să lansăm aplicația și pe platforma macOS, astfel încât să fie disponibilă și pe laptopurile și desktopurile Apple”, povestește el despre planurile de viitor.

Piață de zeci de milioane de utilizatori

Totodată, până la finalul acestui an, dezvoltatorii Bookly și-au propus să mai aducă cel puțin un update considerabil, cu multe funcții noi care să vină în ajutorul userilor. ”Ne gândim inclusiv la integrarea cu alte servicii și aplicații, care să ofere cititorilor dedicați o experiență și un produs complet. De asemenea, lucrăm continuu pentru a optimiza și îmbunătăți aplicația pentru o utilizare cât mai ușoară și clară”, detaliază Tudor.

În acest moment, aplicația Bookly poate fi accesată în mod gratuit, putând fi descărcată pentru iOS, cât și pentru Android, cu unele limitări. ”Pentru versiunea completă, userii pot opta pentru mai multe tipuri de subscripții, care le permit să adauge mai multe cărți, accesul la un asistent personal de citit și alte funcționalități”, spune fondatorul său.

”Este o afacere în dezvoltare, însă profitabilă. Începând cu lansarea din 2016, aplicația Bookly a avut o creștere de 150% de la an la an iar până la finalul anului acesta ne așteptăm să avem cele mai bune rezultate de până acum”, adaugă el.

Potențialul pieței este de zeci de milioane de utilizatori, este de părere fondatorul Bookly, mai ales că, din documentarea sa, în acest moment, toate aplicațiile existente se opresc la o simplă evidență a cărților, nici una nu duce acest concept mai departe.

”Experiența cititului este diferită pentru fiecare tip de utilizator. Avem utilizatori care suferă de dislexie și folosesc aplicația pentru a-și îmbunătăți cititul, la părinți și profesori care își încurajează copiii să citească folosind aplicația gratuit prin programul Apple School Discount. Până acum, am avut peste 40.000 de descărcări prin acest program care oferă aplicația gratuit în școli”.

Bookly e prima aplicație care tratează cititul ca un antrenament zilnic, îți analizează performanța și îți face recomandări, tocmai pentru a ști unde și la ce trebuie să lucrezi pentru a-ți îmbunăți cititul în timp. Totul într-o singură aplicație, fără un aspect social care să influențeze sau să distragă de la obiective.



Citeste si