- 26 Iunie 2019
Apple Pay, disponibil oficial în România. Lista partenerilor și confirmările lor
UPDATE 12:20
Banca Transilvania și ING Bank anunță că au depășit, fiecare, 10.000 de utilizatori înregistrați în Apple Pay până în acest moment. ING Bank are 1,4 milioane de clienți, în timp ce Banca Transilvania are peste 3 milioane.
---
UPDATE 11:30
În acest moment a venit și confirmarea oficială din partea celor de la Revolut, privind disponibilitatea Apple Pay în România.
”Revolut, fintech-ul european cu cea mai rapidă creștere, lansează astăzi suport Apple Pay pentru utilizatorii din România și alte 11 țări europene: Bulgaria, Croația, Cipru, Estonia, Grecia, Letonia, Lituania, Malta, Portugalia, Slovacia și Slovenia. Cei peste 5 milioane de utilizatori Revolut din Europa pot acum să facă rapid, ușor și convenabil cumpărături în magazine, în aplicații sau online cu ajutorul Apple Pay, utilizând dispozitive precum iPhone, Apple Watch, iPad și Mac”, spun reprezentanții Revolut.
Apple Pay le oferă utilizatorilor Revolut o modalitate ușoară, sigură și privată de a plăti în magazine, în aplicații și online cu ajutorul dispozitivelor Apple. Plățile efectuate cu Apple Pay sunt mai rapide decât plățile tradiționale cu ajutorul cardurilor de debit sau de credit, precum și față de alte metode de plată. Acestea pot fi efectuate contactless prin intermediul unui iPhone, al unui Apple Watch sau utilizând Safari pe un MacBook Pro sau MacBook Air ce beneficiază de Touch ID, fiind astfel eliminată necesitatea utilizării unui portofel.
Utilizatorii Revolut își pot adăuga cardul Revolut în Apple Pay cu ajutorul aplicației Revolut sau prin intermediul aplicației Wallet. De asemenea, cei care nu dispun de un card fizic pot adăuga un card virtual în Apple Wallet, în doar câteva momente, utilizând aplicația Revolut, fapt ce le va permite să cheltuie bani imediat, fără a fi nevoiți să aștepte livrarea cardului fizic. Această funcționalitate le va permite noilor utilizatori să se înregistreze în Apple Pay și să înceapă să cheltuie în doar câteva minute.
Siguranța și datele private sunt extrem de importante pentru Apple Pay. Atunci când un utilizator folosește un card de debit Revolut cu Apple Pay, numărul cardului și datele acestuia nu sunt salvate nici pe dispozitivul respectiv, nici pe serverele Apple. În schimb, fiecărui utilizator îi este atribuit un număr unic special în funcție de dispozitiv (Device Account Number), care este criptat și memorat în dispozitiv cu ajutorul setărilor de securitate. Astfel, fiecare tranzacție este autorizată printr-un cod unic care este emis dinamic la fiecare efectuare a unei plăți.
“La Revolut, scopul nostru suprem este să le oferim utilizatorilor un instrument util în gestionarea fiecărui aspect ce privește viața lor financiară, iar posibilitatea de a efectua plăți rapid, convenabil și în siguranță este esențială în acest sens. Utilizatorii Revolut au solicitat mult timp lansarea Apple Pay, așa că suntem încântați să aducem acest serviciu și în România. Acesta este un nou și important pas înainte în a le oferi mai multor clienți posibilitatea de a-și gestiona banii exact cum își doresc”, a declarat Arthur Johanet, Product Owner for Card Payments Revolut.
----
UPDATE 11:05
Edenred, una dintre cele mai mari companii de pe segmentul tichetelor de masă, a activat azi, 26 iunie, plățile mobile cu Apple Pay pentru tichetele de masă digitale pe care le emite în România. Peste 90% dintre plățile cu carduri de masă Edenred în România sunt contactless, un indiciu puternic al faptului că utilizatorii acestora sunt pregătiți pentru plăți mobile. Pentru comercianții parteneri Edenred, noul serviciu nu presupune nici o dezvoltare sau investiție suplimentară.
”Suntem foarte mândri de faptul ca astăzi utilizatorii cardurilor de masă Ticket Restaurant Edenred devin primii din România care pot face plăți mobile cu tichete de masă, câștigând un plus de confort și de siguranță. Ecosistemul de beneficii pentru angajați dezvoltat de Edenred in Romania este azi preponderent digital, iar adăugarea în premieră a serviciului Apple Pay e un nou pas înainte”, spune Dana Sîntejudean, Director General Edenred România & Moldova.
În magazine, Apple Pay funcționează pentru plăți cu iPhone SE, iPhone 6 și versiuni ulterioare, și Apple Watch.
---
UPDATE 10:40
Într-o sesiune live care a avut loc pe pagina de Facebook, reprezentanții Banca Transilvania au anunțat disponibilitatea serviciului Apple Pay pentru clienții băncii. Omer Tetik, CEO-ul Banca Transilvania, a declarat faptul că în acest moment sunt 600.000 de tranzacții efectuale prin BT Pay, vizând cel puțin 1 milion de tranzacții efectuate prin acest serviciu până la finalul anului, fiind convins, tototadă, de faptul că Apple Pay va oferi un boost acestui segment de plăți.
Prima instituție financiară care a anunțat disponibilitatea serviciului Apple Pay pentru clienții din România a fost ING. ”ING Bank România a adus, astăzi, pentru clienții săi persoane fizice și juridice serviciul Apple Pay, care transformă plățile mobile oferind o opțiune de plată simplă și sigură. Cu Apple Pay pe dispozitivele iPhone, Apple Watch, iPad și Mac, clienții ING pot face cumpărături, rapid și simplu, în magazine, în aplicații și pe site-uri web”, au precizat oficialii ING.
”Lansarea Apple Pay a fost intens așteptată de clienții ING și completează acum opțiunile pe care le oferim pentru plățile mobile, alături de serviciul ING Pay, disponibil pentru utilizatorii de Android. Dacă ne uităm la cifrele privind gradul de utilizare și rata de adopție nu numai pentru ING Pay, dar și ING Home’Bank, nu avem nicio îndoială că asistăm la o revoluție digitală, ce se extinde și asupra comportamentului financiar, iar planurile pe care le avem în acest an vor contribui la îmbunătățirea experienței utilizatorilor privind plățile mobile.”, a declarat Robert Anghel, Head of Mobile Payments.
----
UPDATE 10:20
Într-un comunicat oficial, cei de la Orange au confirmat faptul că Orange Money le oferă clienţilor săi serviciul Apple Pay.
Securitatea și confidențialitatea se află la baza serviciului Apple Pay, astfel încât, atunci când este folosit un card de debit cu Apple Pay, numerele cardurilor nu sunt stocate pe dispozitiv şi nici pe serverele Apple. În schimb, este atribuit un număr unic al dispozitivului care este criptat și stocat în siguranță în elementul de securitate al dispozitivului utilizat. Fiecare tranzacție este autorizată cu un cod de securitate unic şi alocat dinamic.
”Apple Pay este un serviciu așteptat încă de la început de către utilizatorii Orange Money, motiv pentru care ne bucurăm să le oferim acestora opțiunea de a-și folosi dispozitivele Apple pentru a efectua plăți. Mai mult, am pregătit oferte dedicate pentru clienții care își prelungesc abonamentul sau își deschid un abonament nou de voce mobilă la Orange România" a declarat Șerban Negrescu, Head of Product Management in cadrul Orange Money
Apple Pay este ușor de configurat, iar utilizatorii au acces la ofertele speciale Orange Money în urma obținerii cardurilor de debit.
Orange Money este o alternativă digitală la serviciile bancare tradiționale, sigură și ușor de utilizat. Abonaţii Orange România pot deschide un cont online, direct din aplicația mobilă și pot efectua plăți mobile NFC utilizând smartphone-uri sau smartwatch-uri. De asemenea, clienții Orange Money au opțiunea de efectua plăți utilizând cardul de debit Visa virtual sau fizic, pot achita facturi la peste 70 de companii de utilități, face transfer de bani instantaneu prin intermediul numărului de telefon sau către/din orice IBAN din România, pot opta pentru reîncărcarea cartelelor Orange Prepay sau alimentarea contului prin intermediul unui alt card bancar salvat în aplicație, toate gratuit.
----
Serviciul Apple Pay este disponibil în mod oficial clienților Revolut din țara noastră.
Condiția necesară: să dispună de un card emis de Mastercard (pe lângă un telefon iPhone) pentru a putea folosi acest serviciu și să plătească achizițiile cu telefonul mobil.
Până acum, serviciul Apple Pay putea fi folosit de utilizatorii Revolut de aici doar după ce schimbau regiunea în care se aflau (de ex. Marea Britanie în loc de România).
Apple Pay este disponbil oficial în România pentru clienții Banca Transilvania, Edenred, ING, Monese, Orange Money, Revolut, UniCredit Bank.
Până în acest moment, doar două bănci și un FinTech ofereau serviciul de plată cu telefonul mobil – ING Bank (ING Pay), Banca Transilvania (BT Pay) și Orange Money (Orange Pay). Totuși, doar ING a anunțat recent o cifră oficială a numărului de clienți care folosesc serviciul de plată cu telefonul mobil, aceasta fiind de 70.000 de utilizatori după primul trimestru al anului.
Puteți afla mai multe informații despre românii care folosesc în acest moment plata cu mobilul din acest material.Totodată, și unicornul german FlixBus a anunțat în această dimineață faptul că plata prin Apple Pay este disponibilă clienților din România.
Apple Pay în RomâniaIntrarea oficială a Apple Pay în România era așteptată pentru luna august a acestui an.
"În măsura în care Apple Pay va intra în piață și alte bănci vor fi interesate de plățile mobile”, declara în mai Cătalin Crețu, general manager pentru România, Croația, Slovenia și Malta în cadrul Visa.
În luna martie, ING anunța că aduce în România soluția de plată doar cu mobilul pentru posesorii de iPhone, prin serviciul de plată Apple Pay. La scurt timp, Banca Transilvania a anunțat că Apple Pay va fi disponibil și pentru clienții săi.
Ce face Google Pay?În timp ce Apple Pay s-a lansat oficial în România, Google Pay ne ocolește.
După ce oficialii Google Pay negociaseră luni de zile cu cele mai mari bănci din piața locală, Google a luat o decizie surprinzătoare și hotărăște să nu mai continue (deocamdată) extinderea Google Pay în Sud-Estul Europei, în speță în patru piețe în care planuise lansarea în primul trimestru: România, Bulgaria, Ungaria și Grecia.
Anunțul a fost făcut încă de la mijlocul lunii februarie.
Cum configurezi Apple Pay în Wallet pe iPhoneUtilizarea Apple Pay (pe modelele compatibile) poate fi mai simplă și chiar mai sigură decât folosirea unui card fizic. Cu cardurile stocate în aplicația Wallet, puteți utiliza Apple Pay pentru a efectua plăți securizate în magazine, pentru transport, în aplicații și pe site-urile web care acceptă Apple Pay. În Mesaje, utilizați Apple Pay pentru a trimite și primi bani de la prieteni și familie și pentru a face cumpărături folosind Chat business.
Pentru a configura Apple Pay, adăugați cardurile de debit, de credit și preplătite în Wallet.
Adăugarea unui card de credit sau de debit- Fie scanezi cardul folosind camera telefonului, fie introduci datele de pe card manual.
- Porneşti aplicaţia Wallet.
- Introduci codul de confirmare primit prin SMS pe numărul ataşat cardului la bancă.
- Selectezi banca sau serviciul care a emis cardul: momentan, serviciul este disponbil pentru clienții Banca Transilvania, Edenred, ING, Monese, Orange Money, Revolut, UniCredit Bank.
- Apeşi pe butonul Add Card.
- în cazul Revolut, intri în aplicaţia Revolut şi să apeşi pe butonul Add to Apple Wallet.
Cu iPhone și Apple Watch, clienții pot plăti folosind Apple Pay în magazine, restaurante, taxiuri și multe alte locuri în care există un terminal POS contactless, oriunde în lume. Pentru cumpărăturile în aplicații sau pe site-uri web folosind browserul Safari cu Apple Pay, nu este necesar să se completeze manual datele în formularul cardului sau să se introducă în mod repetat informații referitoare la transport sau opțiunile de facturare.
Orice achiziție Apple Pay este autentificată doar cu o privire sau o atingere prin Face ID sau Touch ID sau folosind codul de securitate al dispozitivului.
Securitatea și confidențialitatea datelor se află în centrul preocupărilor Apple Pay. Atunci când este folosit un card de debit sau de credit cu Apple Pay, datele cardului nu sunt stocate pe dispozitive sau pe serverele Apple. În schimb, un număr specific dispozitivului este asociat și salvat într-un format criptat în spatele unui cip securizat Secure Element pe dispozitiv. Fiecare tranzacție este autorizată cu un cod dinamic unic de securitate.