- 15 Noiembrie 2024
Ar trebui interzis internetul copiiilor sub 16 ani?
Guvernul australian va legifera o interdicție pentru rețelele sociale pentru copiii sub 16 ani, a declarat prim-ministrul Anthony Albanese, măsură care ar putea deveni lege spre sfârșitul anului viitor, conform Reuters.
Proiectul de lege va fi introdus în parlamentul australian în acest an, iar noile reguli vor intra în vigoare la 12 luni după ce vor fi aprobate de parlamentari, a precizat Albanese.
Norvegia a crescut de asemenea limita de vârstă, de la 13 la 15 ani.
O tentativă similară a fost și la noi, anul trecut, deși nu s-a concretizat nimic, când senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc a propus un proiect de lege după ce a declarat că „mediul online este un sat fără câini”, iar copiii „indiferent de vârstă, sunt la un pas distanţă de mesaje care le pun de multe ori şi viaţa în pericol”, conform Digi24.
77% dintre copii stau cel puțin 3 ore pe internet zilnicUn studiu al Organizației Salvați Copiii România de anul acesta arată că copiii cu vârste cuprinse între 5-10 ani încep să petreacă din ce în ce mai mult timp pe rețelele de socializare.
Sondajul arată că 32% dintre părinții afirmă utilizarea de TikTok de către copiii lor, 21% Instagram, 19% Facebook și 17% Snapchat.
77% dintre copii afirmă că petrec cel puțin trei ore zilnic, pe internet, iar monitorizarea zilnică a activității copilului scade semnificativ cu vârsta copilului, de la 92% în cazul copiilor sub 5 ani, la 72% in cazul 5-10 ani, 50% la 11-15 ani și 21% la copii peste 16 ani.
Pericolele la care sunt expuși copiii în onlineCu peste 13.3 milioane de utilizatori ai rețelelor sociale, minorii nesupravegheați sunt expuși la pericole precum conținut sensibil, informații false, desensibilizarea și izolarea lor din grupuri sociale. Majoritar, părinții afirmă că accesul la informații nepotrivite sau intrarea în contact cu necunoscuți sunt principalele lucruri de care sunt îngrijorați, spune sondajul.
De asemenea, sondajul de la Salvați Copiii remarcă procentul scăzut de părinți care știu despre contactul copiilor lor cu persoane necunoscute online. Toate categoriile de vârstă prezintă sub 4% în sondajul cu părinții, în vreme ce procentul de copii care afirmă contactul este de 20%.
Oferirea informațiilor cu caracter personal pe internet este unul din principalele aspecte pe care părinții îl interzic copiilor, cu diferențe semnificative în funcție de vârsta acestora. Peste 90% dintre părinții copiilor cu vârsta sub 10 ani spun că fac acest lucru, pe când doar 63% dintre cei ai căror copii au 16-17 ani fac la fel.
Cum să protejăm copiii în mediul onlineNu putem să oprim definitiv fenomenul, mai ales când trăim într-o eră atât de digitalizată, dar ne putem asigura că copiii au o experiență plăcută și sigură pe internet.
Noi am mai discutat de siguranța în online în segmentul #NOHACK Dictionary, despre Cyberbullying, care este bullying-ul realizat prin intermediul dispozitivelor digitale în mod repetat, de care te poți apăra prin blocarea și raportarea conturilor cu capturi de ecran ca dovezi.
Un alt pericol în dezvoltarea poate fi deepfake-ul și pozele generate cu inteligența artificială, care fac furtul de identitate sau folosirea pozelor tale/ale copilului tău o treabă ușoară.
Poți afla ce este deepfake-ul și cum te protejezi de el aici, iar despre furtul de identitate și cum îl poți identifica, găsești mai multe în acest articol.