Asus prezintă gama de laptop-uri portabile cu noile procesoare Intel Tiger Lake

Asus și-a prezentat noua serie de laptop-uri ce au un design mai rafinat și performanță mai ridicată datorită noilor procesoare de la Intel. Compania a prezentat versiuni noi pentru ExpertBook B9, ZenBook S, ZenBook Pro 15, ZenBook Flip S și ZenBook 14 Ultralight.

Asus ExpertBook B9 este cel mai ușor laptop de business de 14 inci din lume și cântărește doar 880 de grame, iar asta datorită faptului că este construit dintr-un aliaj de magneziu și litiu, un aliaj mai ușor decât magneziu-aluminiu, însă mai dificil de procesat. De asemenea, este și destul de subțire la doar 14,9 mm. Varianta de 880 de grame are o baterie de 33 Wh, în timp ce modelul de 1 kg vine cu o baterie mai mare de 66 Wh. Acestea vor suporta încărcare rapidă și ar trebui să ajungă la 60% în 39 de minute.

La interior vom regăsim procesoare Intel din generația nouă (Tiger Lake) până la Intel Core i7 și grafică integrată Xe și până la 32 GB memorie RAM 4266 MHz. De asemenea, mai avem Wi-Fi 6, bluetooth 5 și suport pentru 2 SSD-uri de până la 2 TB. În ciuda faptului că este destul de subțire, laptop-ul are 2 porturi Thunderbolt 4 (suportă viteze de transfer de până la 40 Gbps, două monitoare 4K sau un GPU extern), un port USB 3.2, un port HDMI, mufă de căști și un port RJ45 via micro HDMI pentru conexiune la internet pe fir.

Ecranul este unul de 14 inci Full HD, cu o luminozitate de 400 de niți ce acoperă 100% din gamutul de culoare sRGB. Marginile sunt mici și raportul ecran/corp este de 94%. Camera este una 720p HD cu infraroșu pentru Windows Hello și cei de la Asus au implementat și un senzor care detectează atunci când te ridici de la laptop și intră în sleep mode, apoi se deblochează când te așezi înapoi la masă.

Pentru că trăim în era COVID-19 și ședințele Zoom au devenit ceva normal, Asus a implementat tehnologia ClearVoice AI prin care se elimină zgomotul de fundal și crește calitatea sunetului. Interesant este că este eliminat zgomotul din jurul tău, dar și zgomotul din jurul vorbitorului. Astfel te faci auzit și auzi mai bine în același timp.

Asus ZenBook S

Următoarea lansare interesantă este Asus ZenBook S (UX393), un ultrabook compact de 13,9 inci și cu un raport de 3:2. Compania a ales să implementeze acest raport, în dauna clasicului 16:9, pentru că 3:2 ar fi mai bun pentru productivitate (vezi mai mult pe ecran). Display-ul este unul certificat Pantone și acoperă 100% din gamutul de culoare DCI-P3 și 133% din cel sRGB. Mai mult, acesta este sensibil la atingere, are o luminozitate de 500 de nițși și o rezoluție 3,3K (3300 x 2200 pixeli), iar muchiile mici asigură un raport ecran/corp de 92%. Corpul este realizat din metal, cântărește 1,35 kg și are o grosime de 15,7 mm, iar aspectul premium este asigurat de marginile aurii. Bateria ar trebui să aibă o autonomie de 12 ore, iar timpul de încărcare ar fi rapid cu 60% în 49 de minute.

La fel ca și la modelul anterior, avem de-a face cu procesoare Intel Core i7 sau i5 din noua generație, placă grafică integrată Intel Xe și 8 sau 16 GB memorie RAM 4266 MHz. Spațiul de stocare variază de la 256 GB până la 1 TB SSD. Conectica este și ea destul de bună cu 2 porturi Thunderbolt 4, 1 port USB 3.2, un port HDMI și un cititor de carduri microSD.

Asus ZenBook Flip S (UX371)

ZenBook Flip S este noul laptop adresat creatorilor de conținut, celor care desenează pe ecran și fac ilustrații. Acesta este cel mai subțire convertibil OLED din lume, potrivit Asus, cu un profil de 13,9 mm grosime și o greutate de 1,2 kg.

Displayul este OLED, are o diagonală de 13 inci și o rezoluție 4K UHD. Are o luminozitate de 500 de niți, un contrast de 1.000.000:1, acoperă 100% din gamutul DCI-P3 și are certificare DisplayHDR 500. Panoul este calibrat din fabrică și ar trebui să redea foarte bine culorile. De asemenea, ecranul suportă utilizarea unui stylus. Dacă nu vrei un ecran OLED și preferi unul LED pentru o autonomie mai bună, Asus are și o variantă de 13,3 inci Full HD ce consumă mai puțină energie (fiind cu 25% mai eficient decât cel OLED) și ar putea să-ți asigure o autonomie de până la 20 de ore.

În ceea ce privește specificațiile tehnice, vorbim tot de procesoare de generație nouă Intel Core i7, procesor grafic Intel Xe, până la 16 GB memorie RAM 4266 MHz și spațiu de stocare de până la 1 TB. Conectica e mai săracă aici cu doar 2 porturi Thunderbolt 4, un port USB 3.2 și un port HDMI, fără mufă de căști, dar cu adaptor USB-C-3,5mm.

ZenBook Pro 15 (UX535)

Asus laudă noul laptop ca fiind cel mai mic laptop de 15,6 inci cu ecran touchscreen 4K OLED. Raportul dintre ecran și corp este ceva mai mic decât celălalte modele, la 88%, însă la fel de bune pentru creatorii de conținut acoperind 100% din gamutul de culoare DCI-P3. ZenBook Pro 15 are la interior procesoare din generația 10 a Intel, 16 GB memorie RAM și o placă video dedicată Nvidia GeForce GTX 1650 Ti / 1650, iar spațiul de stocare este asigurat de un SSD de până la 1 TB.

În plus, noul laptop are și ScreenPad, adică un al doilea display de 5,65 inci, ce funcționează și ca touchpad și ar trebui să crească productivitatea. Bateria este una mare de 96 Wh, iar conectica este asigurată de un port Thunderbolt 3, un port USB 3.2, un port HDMI, un cititor de carduri SD, port de încărcare și un jack audio.

ZenBook Pro 15 cântărește 1,8 kg și are o grosime de 17,8 mm.

ZenBook 14 cu Screepad și ZenBook 14 Ultralight

Nu în ultimul rând, Asus a prezentat două noi versiuni pentru ZenBook 14. Primul model vine cu screenpad pentru productivitate, este ușor la 1,19 kg și subțire la 16,9 mm. La interior regăsim procesoare Intel i7 cu grafică Xe, dar și plăcă video dedicată de la Nvidia MX450, 16 GB RAM și SSD până la 1 TB.

Al doilea model ZenBook 14 este intitulat Ultralight deoarece cântărește doar 980 de grame, iar la interior regăsim cam aceleași specificații. Există variante cu placă grafică integrată, dar și dedicată de tip MX450.

Asus mizează pe portabilitate și performanță cu aceste noi modele. Multe dintre ele vor rula cu ajutorul procesoarelor de nouă generație de la Intel care ar trebui să asigure o performanță mai mare, consum energetic mai mic, dar și o procesare grafică mai bună.

Vom vedea exact ce înseamnă asta în utilizarea zilnică atunci când le vom primi la teste. Asus nu a oferit detalii legate de performanță spunând că Intel va dezvălui asta, însă din ce am văzut pe internet de putem aștepta la un plus de performanță consistent (mai ales pe partea grafică), iar laptop-urile cu asemenea procesoare ar putea rula jocuri precum Battlefield V la rezoluție ridicată pe rezoluție Full HD cu un număr constant de cel puțin 30 FPS.

Prețurile pentru acestea și disponibilitatea laptop-urilor variază și când vom avea date oficiale le vom face publice. 

 



Citeste si