ASUS ROG Zephryus G, gaming la puterea Ryzen 3000

AMD a lansat a treia generație de procesoare Ryzen si promite sa reducă decalajul față de Intel. ASUS ROG Zephryus G GA502D este unul dintre primele laptop-uri care să fie echipate cu un asemenea procesor.

Abonează-te aici la canalul nostru de YouTube. Vezi în avanpremieră review-urile noastre publicate dimineața acolo și nu uita să-ți activezi notificările ca să fii anunțat.


Cât de performant e acest laptop și cum se descurcă Ryzen in lupta cu rivalii din echipa albastră vom afla in acest review.

Laptopurile de gaming au fost, până nu demult, niște dispozitive mari, grele și care aveau un design țipător. Producătorii de componente și de laptopuri au redus dimensiunile produselor și acum poți avea un laptop de gaming compact, destul de ușor și cu un design curat.

Asus Zephyrus GA502D se încadrează în această descriere.  Este negru, cu un logo luminos roșu pe capac. Laptopul este unul compact și are o construcție solidă. Are un ecran de 15,6 inchi, o grosime de 20 mm și cântărește 2,2 kilograme. Este realizat din plastic, iar finisajul este mat.  Are un aspect curat și frumos și îl poți lua cu tine și la birou, fără să-ți fie rușine.

Mă bucur să văd că mai mulți producători merg în această direcție cu produsele destinate gamerilor.

La capitolul conectică, ROG Zephyrus GA502D are trei porturi USB 3.2 Type-A, un port ethernet RJ45, un port HDMI, un port USB 3.2 Type-C cu DisplayPort 1.4 și o mufă de căști.

Ecran excelent pentru pasionații de FPS-uri, dar nu și pentru creatorii de conținut

Asus a micșorat destul de mult marginile negre din lateral și pe cea de sus, însă în partea de jos există în continuare una destul de mare.

Ecranul este unul Full HD, ce are o rată de reîmprospătare a imaginii de 120 Hz, însă nu suporta G-Sync. Asta înseamnă că vei avea parte de o acțiune fluidă în shootere și cei care joacă shootere competitiv vor fi mulțumiți de o rată de refresh de 120 Hz.

Din păcate, panoul laptopul nu afiseaza cele mai corecte culori și a trebui să folosesc software-ul de calibrare al Windows că sa corectez modul în care erau afișate nuanțele de culori.

Acoperă în jur de 62% din gamutul de culoare sRGB, ceea ce nu face ca acest laptop să fie recomandat pentru editare foto și colorizare video. Deci cam iese din calcul pentru creatorii de conținut.

Un alt lucru pe care l-am observat este luminozitatea scăzută și vei avea probleme dacă-l folosești în lumina directă a soarelui. Din fericire, este un display mat și nu vei avea probleme cu reflexiile.

Carcasă subțire, temperaturi ridicate

Asus Zephyrus G nu este tocmai nou lansat, el existând pe piață cu o configurație cu procesor Intel. Ce este nou la acest model este faptul că este dotat cu procesor Ryzen din generația treia.

Versiunea pe care am avut-o în teste rulează pe un procesor Ryzen 7 3750H, are o placă video Nvidia 1660 Ti Max-Q Design 6 GB memorie virtuală, 16 GB memorie RAM și are un SSD de 512 GB.

Laptopul are și o placă grafică integrată (Radeon RX Vega 10) și poți alterna între Radeon și Nvidia 1660 Ti, în funcție de nevoi. Atunci când faci muncă de birou pe laptop treci în modul Windows sau Silent, iar consumul de energie va fi redus și astfel poți să te aștepți la o autonomie de câteva ore bune.

Atunci când faci gaming interns alegi modul turbo și placa video poate ajunge la o frecvență de funcționare de 1435 MHz.

Ryzen 7 3750H are patru nuclee și opt fire de execuție cu o frecvență de 2,3 GHz și una de boost maximă de 4 GHz. Totuși, într-un stress test de 15 minute, toate nucleele procesorului au urcat până la cel mult 3,8 GHz pentru ca apoi să scadă din cauza faptului că temperatura procesorului ajunge la 89 de grade celsius.

Pe restul testului, un singur nucleu s-a stabilizat pe la 3,7 GHz, iar restul au variat între 2 GHz și 2,9 Ghz. În acest timp, temperatura plăcii video nu a depășit 74 de grade celsius.

Situația este similară și în jocuri: temperatura procesorului Ryzen stă în jur de 85 de grade celsius, iar frecvența acestuia a ajuns la un maxim de 3,8 GHz.

Cum era de așteptat, un laptop atât de compact nu poate răci foarte bine componentele performante și trebuie să te aștepți la temperaturi ridicate și un zgomot destul de mare atunci când te joci. De fapt, îți recomand niște căști dacă ai de gând să-ți cumperi un astfel de laptop, ca să mai elimine din zgomot.

Ce mi s-a părut ciudat a fost faptul că diferența de răcire dintre modul turbo, care turează și ventilatoarele, și modul silent este inexistentă în cazul procesorului.

În cadrul unui benchmark în jocul The Division 2, pe modul turbo, frecvențele nucleelor au stat cam la 3,7 GHz, iar temperatura a fost în jur de 85 de grade celsius. În același test, pe modul silent, procesorul nu a menținut aceeași frecvență pe toate nucleele, Însă temperatura a fost la fel. În schimb, temperatura plăcii video a crescut cu șapte grade, de la 78 la 85 de grade celsius.

În termeni de performanță, numărul de cadre pe secundă a scăzut cu cinci sau șase. Ceea ce mă face să cred că mai bine joci pe silent, decât pe turbo, ca să nu fii bruiat de zgomotul pe care-l fac ventilatoarele laptopului.

Deci frecvența de boost de 4 GHz este cam imposibilă de atins în acest laptop din cauza carcasei subțiri și a faptului că laptopul nu elimină căldura eficient.

Cât de bun este Ryzen 7 3750H în gaming?

Ca să văd cum laptopul se descurcă în gaming, l-am pus la treabă în Assassin's Creed Odyssey, The Division 2, Battlefield V și Control. Toate testele au fost realizate la rezoluție Full HD, conectat la o sursă de curent și cu modul turbo pornit.

În jocul cu asasini al celor de la Ubisoft, laptopul atinge în jur de 40 de FPS-uri pe setări Ultra și 45 de FPS-uri pe setări medii. 

În The Division 2 situația stă ceva mai bine. Am obținut 45 de FPS-uri la setări ultra, 60 FPS-uri la setări High și jocul stă în jur de 100 FPS pe setări grafice reduse. 

În cazul Battlefield V,  numărul de FPS-uri a variat între 60 (setări ultra) și 100 (setări low). 

Pe de altă parte, în programul de benchmarking PCMark 10, laptopul a obținut doar 4063 de puncte, ceea ce-l situează sub categoria de laptopuri de gaming ce obțin punctaje de peste 4800 de puncte.

In editare video, laptopul se descurca in regula și am putut lucra fara probleme cu clipuri 1080p, însă am rămas dezamăgit de timpul lung de export. Un proiect de 5 minute a fost exportat în 25 de min, in modul turbo. 

Așadar, Ryzen 7 3750H pare a fi mai degrabă echivalentul lui Intel i5-9300H și nu ajunge la nivelul lui Intel i7-8750H, regăsit pe alte laptopuri de gaming, in aceasta categorie de preț.

Asus Zephyrus GA502D, bun și pentru munca de birou

Construcția este una solidă, deși carcasa este din plastic, și nu o să ai probleme cu tastatura sau ecranul. Tastatura nu este colorată, doar iluminată, însă este foarte bună pentru scris. M-am obișnuit imediat la layout, iar tastele late au o cursă satisfăcătoare pentru un laptop. Trackpad-ul este decent, însă fiind un laptop de gaming oricum vei atașa un mouse la el.

La nivel audio, Zephyrus G face o treabă destul de bună și cele două difuzoare pot umple o cameră, mai ales dacă laptopul este așezat pe o masă. 

Acest model se va vinde in Romania din octombrie și ar trebui sa aibă un preț de vânzare în jurul a 5500 de lei. Nu este cel mai ieftin, iar în acest interval de preț ai acces și la dispozitive cu procesoare Intel i7 din generația opta pentru performanțe mai bune.

Per total, acest laptop de gaming mi se pare mai potrivit pentru gamerii care vor să se joace competitiv și care vor portabilitate. Dacă vrei un laptop excelent pentru gaming atunci trebuie să te reorientezi către un dispozitiv mai mare, cu o carcasă mai bine ventilată și mai scump.

 

Puncte forte:

- laptop compact

- design minimalist

- autonomie mare a bateriei

Puncte slabe:

- răcire deficitară

- performanța putea fi mai bună

- cam zgomotos




Citeste si