Review ASUS ZenFone 4: Reflexii în direcția potrivită

Acesta review-ul start-up.ro pentru ASUS ZenFone 4, o alternativă interesantă pentru flagshipurile scumpe disponibile în momentul actual.

Cei de la ASUS nu fac smartphone-uri de multă vreme, dar terminalele lansate de ei devin din ce în ce mai interesante. Se mândresc cu specificații bune și prețuri decente, design plăcut și baterii mari. Iar ASUS ZenFone 4 nu este o excepție.

Review ASUS ZenFone 4 - Design

ASUS ZenFone 4 e un telefon cu un mix ciudat componente și o poziționare la fel de ciudată pe piață. Dar despre specificații și preț vom vorbi un pic mai târziu. Să vorbim despre design. Pentru ZenFone 4, taiwanezii au folosit sticlă și metal, adică materiale premium. Aspectul este unul foarte plăcut, elegant, iar reflexiile sticlei de pe spate îți fură ochii imediat. Telefonul este comod de ținut în mână, cu toate că dimensiunile lui nu sunt tocmai mici. Ecranul de 5,5 inch este înconjurat de margini destul de groase, atât sus și jos, cât și pe laterale, iar în partea de jos se găsesc senzorul de amprente și butoanele de navigație. Pe partea din spate e camera principală duală, integrată complet în carcasă, și logo-ul ASUS, în jurul căruia se învârt acele reflexii despre care ziceam mai devreme.

În partea de jos se află portul de încărcare USB-C, slotul pentru căști și un difuzor, iar pe marginea din stânga este slotul combo SIM și/sau microSD. Lucruri de bază. Să vedem cum stă la capitolul specificații.

Specificații și performanțe

Să începem cu display-ul. Pentru modelul ZenFone 4, ASUS a folosit un display AMOLED FullHD care este absolut superb. Culorile sunt vii, contrastul e ridicat, iar luminozitatea maximă e foarte mare. Display-ul e foarte bun din toate punctele de vedere, iar încă un punct pro aici ar fi posibilitatea de a regla intensitatea culorilor, dar și balansul de alb.

Sub display se află un procesor Snapdragon 630, 4GB de memorie RAM și un spațiu de stocare de 64GB. Bateria este de 3.300 de miliamperi.

Procesorul Snapdragon 630 îl vedem, de regulă, pe terminale mid-range sau mid-range premium, dar ZenFone 4 nu se încadrează în acele două categorii. În primul rând, din cauza celorlalte componente și, în al doilea rând, din cauza prețului, care depășește pragul de 2.000 de lei. Cum sunt, totuși, performanțele? Foarte bune. Nici nu mi-am dat seama că telefonul nu folosește modelul Snapdragon 835, prezent pe toate vârfurile de gamă de anul acesta. În testele benchmark, acest lucru este evident, dar în folosirea de zi cu zi nu îți dai seama, din punct de vedere al vitezei, că nu folosești un flagship în adevăratul sens al cuvântului. În aplicații și browsing totul se mișcă excelent, iar jocurile rulează fără sughițuri. E un telefon care merge fără cusur, iar pentru cei care vor și mai multă performanță există și o versiune cu 6GB de RAM.   

Și autonomia este foarte bună. Cât timp nu stai cu luminozitatea la maximum tot timpul, smartphone-ul poate duce și aproape două zile fără să fie reîncărcat. Hai să vedem, totuși, cum stă la capitolul camere foto.

Camerele foto de pe ZenFone 4

Camera foto principală este una duală. Are un senzor de 12MP cu diafragmă F/1.8 și lentile normale, dar și un senzor de 8MP cu lentile wide. Rezultatele sunt bune și foarte bune la lumină normală, atât cu senzorul obișnuit, cât și cu cel wide. E interesant că ASUS a ales aceeași tactică ca LG în ceea ce privește camera dublă, și nu a optat pentru un setup capabil de funcții pentru portret și zoom. Personal, aș fi preferat modul care blurează fundalul, în locul modului care surprinde cadre mai largi, dar asta ține de fiecare.

Problema reală este atunci când încerci să folosești oricare dintre cele două camere noaptea. Cei de la ASUS încă nu au învățat cum să optimizeze modul automat astfel încât să ofere rezultate decente și seara. Vorbim despre imagini cu valori ISO extrem de ridicate, poze atât de pline de purici și atât de evident luminate artificial încât nu-ți vine să le dai share pe rețelele sociale. Lucrurile se schimbă drastic dacă te joci un pic în modul Pro, dar pentru asta ai nevoie de niște cunoștințe minime de fotografie, de răbdare, de timp. În rest, numai de bine - focalizarea e rapidă, declanșarea la fel, iar stabilizarea optică își face bine treaba în timpul filmărilor. Camera foto principală are 8MP și vine cu niște opțiuni de înfrumusețare, iar rezultatele nu sunt rele. Există chiar și o aplicație care îți permite să faci live-uri pe Facebook în timp ce filtrele de beautify sunt active și asta e … puțin ciudat.

Marea problemă - bloatware-ul de pe ZenFone 4

Și, dacă tot am pomenit de acea aplicație, să vorbim și despre altele. Despre multe altele pe care ASUS continuă să le bage pe gât utilizatorilor. Să vorbim despre sistemul de operare și despre bloatware.

ASUS ZenFone 4 vine la pachet cu Android 7.1.1 și lucrurile se mișcă foarte bine, lucru de apreciat. Interfața este destul de puternic modificată, ASUS având aplicații proprii și design propriu. Ce m-a deranjat foarte tare a fost prezența unor butoane pe care nu le-aș folosi vreodată în Control Center. În loc să faciliteze accesul la conexiunea de date, la cea de WiFi, la cea Bluetooth sau la cea GPS, ASUS scoate în evidență Audio Wizzard, aplicația de calculator, Autostart Manager și Power Boost. Să zic că ultimele două sunt ar putea fi utile pentru cei disperați după optimizări, dar cine stă să-și configureze sunetul pe telefon atât de des încât să fie nevoie de Audio Wizzard în Control Center? De asemenea, publicul țintă al ASUS cu acest telefon e format din contabili? De ce există aplicația de calculator lângă una de setări audio? De ce sunt toate acolo sus? Pe lângă asta, telefonul vine și cu o serie de aplicații preinstalate pe care nu le poți dezinstala, ci doar dezactiva, aplicații pe care nu le vei folosi de prea multe ori.

Problema cu bloatware-ul e veche pe dispozitivele ASUS și nu mă refer doar la telefoane, ci și la laptopuri și tablete. Dar să trecem mai departe. Care ar fi concluzia noastră pentru acest dispozitiv?

Review ASUS ZenFone 4 - Concluzie

ASUS ZenFone 4 este un dispozitiv cu multe plusuri. Are un design foarte plăcut, un display excelent, în ciuda marginilor, are performanțe foarte bune și autonomie mare. Camerele foto sunt și ele okay, cu toate că software-ul are nevoie de îmbunătățiri clare, dar bloatware-ul este de-a dreptul enervant.  Aș fi apreciat dacă telefonul ar fi avut rezistență la apă și praf, poate chiar și încărcare wireless.

Pe scurt, ASUS ZenFone 4 este o opțiune bună pentru cei care nu vor să cheltuie peste 3.000 de lei pe un telefon, dar care nu vor să se confrunte cu bătăile de cap pe care le-ar putea oferi telefoanele mid-range. La un preț de 2.200 de lei, Zenfone 4 merită achiziția și nu dezamăgește.



Citeste si