Un fond de investiții gigant, cu 765 de milioane de dolari, caută startup-uri europene

Atomico, fondul de investiții creat de cofondatorul Skype Niklas Zennström, are de dat 765 de milioane de dolari startup-urilor europene care vor să își dezvolte la nivel global produsele.

”Este cel mai bun moment în istorie pentru a fi antreprenor în Europa”, spun reprezentanții Atomico, amintind de multitudinea de talent din zona de tehnologie și de hub-urile prezente în întreaga Europă, de la Lisabona la Tallinn. Sunt peste 4,7 milioane de programatori la nivel european, iar peste 20% dintre absolvenții programelor de MBA aleg să intre pe zona de tehnologie.  În 2016, peste 150 de orașe au găzduit mai mult de 50 de evenimente tech.

Cu sediul la Londra, fondul de investiții Atomico dispune de cea mai mare sumă pusă la bătaie pentru investiții de serie A. Banii vor fi dați către startup-uri tech pentru scalarea afacerilor la nivel global.

Echipa de advisori a fondului de venture capital este formată din oameni care au lucrat pentru giganți din industria tech, precum Facebook, Google, Uber, Skype sau Virgin sau din antreprenori (printre ei, cofondatorul și CEO-ul studioului de gaming eRepublik, Alex Bonte, cofondatorul Lastminute.com, Brent Hoberman, sau cofondatorul Supercell, Mikko Kodisoja).

Potrivit unui raport publicat de Atomico în ceea ce privește industria europeană de tehnologie la nivelul anului trecut, un sfert din startup-urile tech europene care migrează pe continent, sunt atrase de Marea Britanie. Totodată, Europa este înaintea Statelor Unite în ceea ce privește produsele din zona de deep tech (vorbim aici despre inteligență artificială, machine learning, robotică), iar startup-urile europene au devenit atractive pentru achizițiile făcute de companiile de peste ocean (de exemplu ARM, NXO și Skyscanner s-au vândut cu o sumă totală de 71 de miliarde de dolari).

Anul trecut, 14 miliarde de dolari au fost investiți în startup-urile europene în peste 2.800 de runde de finanțare, majoritatea fiind de seria A (prima rundă de investiții mai serioasă, după cea de tip seed).



Citeste si