- 22 Septembrie 2022
BCR lansează programul-pilot de educație financiară și de viață LifeLab
Conform unui studiu derulat de Școala de Bani, cu peste 1500 de respondenți, 99% dintre profesori consideră că e nevoie de predarea educației financiare în școli de către profesorul de la clasă. Atât profesorii, cât și elevii au nevoie de conținut de educație financiară cât mai practic, cu exemple și exerciții ce pot fi aplicate imediat. Programul LifeLab, care urmărește să răspundă acestor nevoi identificate în școli, a fost lansat pe 20 septembrie în Colegiul Național “Dinicu Golescu” din Câmpulung Muscel, și pe 21 septembrie în Școala Gimnazială nr. 1 din Poiana Mărului, județul Brașov. La evenimentele de lansare din școlile-pilot au participat profesori și reprezentanți ai autorităților locale, care au avut ocazia de a afla despre program, etapele sale și materialele educaționale folosite.
“Educația financiară nu este numai despre bani, ci despre viață, despre decizii și despre felul în care ne gestionăm resursele pentru a ne putea îndeplini dorințele. Prin cursurile și resursele educaționale oferite de Școala de Bani, BCR a ajutat până acum peste 500 000 de români să aibă acces la educație financiară. Prin LifeLab, ne dorim să extindem această misiune și să sprijinim profesorii în rolul lor de modele de viață, oferindu-le cadrul și resursele cu care să-i ghideze pe elevii lor pentru a-și atinge obiectivele și potențialul prin acest tip de educație. Ne propunem ca LifeLab să genereze o schimbare sistemică, în care educația financiară și abilitățile de viață să fie aproape de elevi și profesori, și să contribuim astfel la formarea unei noi generații de tineri care se bucură de prosperitate și de dorințe împlinite.” a declarat Nicoleta Deliu-Pașol, Director de Comunicare BCR.
Proiectul educațional LifeLab, parte din platforma Școala de Bani a BCR, își propune să aducă în sistemul școlar un format de educație practic, cu o abordare interdisciplinară, prin care noțiunile de educație financiară să fie introduse în predarea mai multor materii, de la clasa 0 la clasa a XII-a. Astfel, prin învățare experiențială, adaptată pentru o multitudine de discipline din programa școlară, elevii înțeleg de ce și cum să gestioneze banii în mod responsabil și să ia decizii de viață, pentru a-și îndeplini dorințele, și deprind abilități de analiză, colaborare și planificare utile pentru viitor. De asemenea, profesorii implicați în program învață să devină „profesori de viață”, să acționeze ca mentori pentru elevii lor și să folosească noi metode didactice pentru a integra educația pentru viață în activitatea lor de predare de zi cu zi, indiferent de specializare.
În luna octombrie, profesorii din cele două școli din programul-pilot vor beneficia de traininguri de educație financiară și metode de predare interdisciplinare susținute de experți educaționali și traineri din cadrul Școlii de Bani.
După parcurgerea programului de training, profesorii vor lucra mai departe cu experți educaționali pentru a dezvolta metode și materiale de educație financiară pentru fiecare ciclu de învățare, pe care le vor aplica la clasă, cu elevii, în perioada noiembrie – iunie 2023. Pe tot parcursul anului școlar, profesorii participanți vor beneficia și de mentorat cu experții educaționali din programul LifeLab.
De asemenea, în școlile-pilot, elevii și profesorii vor exersa noțiunile învățate pe parcursul anului printr-un proiect comun, ce va urmări stabilirea unei dorințe a clasei și îndeplinirea ei. Astfel, copiii, ajutați de profesorii lor, își vor dezvolta abilitățile antreprenoriale, de lucru în echipă, vor învăța să ia decizii împreună și să gestioneze un buget. La finalul anului școlar, participanții vor putea obține un laborator de educație non-formală, pentru a demonstra puterea dorințelor bine planificate și a ajuta generațiile viitoare.
Pe lângă intervenția în școlile-pilot, programul Lifelab urmărește să ofere un punct de pornire pentru dezvoltarea și testarea unui model de bune practici educaționale, care aduc în prim plan metodele de îmbunătățire a calității vieții prin gestionarea corectă a banilor.
Școala de Bani este un proiect al Băncii Comerciale Române, lansat în 2016, care a devenit cel mai amplu program de educație financiară din România. Peste 1.500 de angajați ai BCR au devenit, în mod voluntar, profesori de educație financiară, urmând cursuri specializate, și au reușit să ofere astfel de cursuri gratuite către jumătate de milion de români – copii, tineri și adulți. Cei interesați se pot înscrie la cursuri prin completarea formularului disponibil pe www.scoaladebani.ro, dar și în hub-urile BCR.