Beats 'n' Brushes - petreceri cu pictură unde buna dispoziție e actor principal pe șevalet

Beats 'n' Brushes este o serie de evenimente pe modelul paint&sip, practicat în mai multe țări. La un astfel de eveniment se strâng oameni ca la o petrecere, cu DJ și atmosferă relaxată, dar în loc de un party clasic, piesa centrală este pictatul. Participanții primesc tot ce le trebuie ca să-și găsească fiorul creativ și să picteze un tablou pe care să-l ia acasă. Cum te poate ajuta un paint&sip în mijlocul vieții de zi cu zi, aflăm de la una dintre fondatoare.

 

Raluca Florea este mintea creativă din spatele Beats 'n' Brushes, petreceri unde oamenii pictează într-un cadru cât mai relaxat și fără presiunea de a deveni următorii Van Gogh. Acest proiect a apărut la începutul acestui an, din dorința fondatoarei de a avea un proiect de suflet pe lângă jobul ei de zi cu zi din zona de user researcher la o companie internațională de software. 

 

”Cât am locuit în Londra, am făcut o mulțime de activități după birou și în weekend, activități care mi-au lipsit de când m-am întors. Cred totuși că Bucureștiul este pe drumul cel bun în materie de opțiuni de entertainment, și mi-am dorit să contribui și eu la această diversitate. Evenimentele de tip "paint and sip" sunt foarte populare în lume, și totuși mi-a luat mult timp să le încerc, știind că nu sunt nici pe departe un talent în pictură. Într-un final, mi-am făcut curaj, și îmi amintesc că, spre surprinderea mea, am ieșit de acolo cu o stare extraordinară. De atunci, am început să mai întreb și alți oameni care au mai participat la evenimente similare, și nu am cunoscut pe nimeni care să nu se fi simțit bine. Beats 'n' Brushes a apărut din dorința de a face cât mai mulți oameni, cu mai mult sau mai puțin talent în pictură, să simtă acea stare extraordinară de a pleca acasă cu un tablou făcut de ei și a-și depăși limitele. Vin din perspectiva participantului care își dorește să încerce ceva nou, și nu neapărat să se perfecționeze în pictat, iar asta mă ajută să creez un eveniment abordabil și distractiv. Eu vin cu partea de experiență și muzică, iar colega mea Smaranda cu latura artistică și tehnică, și ne dorim să aducem ce e mai bun din ambele lumi.” 

Inițiatoarele petrecerilor cu pictură
  • Raluca vine cu experiența unui astfel de eveniment, trăită pe pielea ei. Mai aduce la Beats 'n' Brushes experiența ei profesională prin prisma studiilor în Management hotelier și business Internațional la Hotelschool The Hague în Olanda, dar și pasiunea ei pentru hospitality și product development, apoi pentru User research. ”Practic identificarea a ce au nevoie sau își doresc oamenii, și crearea unui produs sau a unei experiențe care aduce un zâmbet, sau face viața oamenilor puțin mai ușoară”.

 

  • Alături de Raluca este Smaranda, artistă, coordonatoare de proiect, trainer și public speaker. A terminat studiile la Universitatea Națională de Arte din București, secția Pictură. În esență, se definește ca artistă vizuală, care creează imagini, de obicei de mari dimensiuni, despre procesul meu definire a vulnerabilității. ”Interacțiunea mea cu oamenii reprezintă pentru mine o resursă inepuizabilă atât în practica mea artistică, cât și în cea profesională.”

 

Ce este mai exact Beats 'n' Brushes? 

 

Ce a știut Raluca de la început că NU vrea să fie, este un atelier. 

 

”Cultural, ca români suntem perseverenți și concentrați să facem o treabă bună, iar conceptul de atelier poate fi perceput ca fiind prea rigid sau strict, ceea ce nu dorim să transmitem în spațiul nostru B'n'B. În mod obișnuit, evenimentele de tip "paint and sip" au imagini simple și, uneori, plictisitoare, dar noi am învățat că oamenii ne apreciază mai mult pentru faptul că învățăm împreună despre artiști și curente artistice, în afară de tehnicile de bază de pictură. De aceea, am încercat să aducem la fiecare ediție o nouă temă, un artist sau o abordare nouă, astfel încât participanții să plece acasă nu doar cu un tablou frumos și o stare de bine, ci și cu informații valoroase despre artă.”

 

Deci nu atelier, pentru că întregul concept de Beats 'n' Brushes vine dintr-o zonă de relaxare, nu din presiune, nu din a arăta ce poți să creezi sau să aduci competiția în rând cu tine și cu ceilalți. Astfel, acest eveniment merge mai mult în zona de petrecere, care autoimplică ideea unei stări de bine, a unei socializări și a unei relaxări. 

 

”Punem foarte multă grijă în selecția muzicală pentru că melodiile cunoscute ajută oamenii să fie prezenți. Când recunosc o melodie oamenii zâmbesc, o cântă, uneori și dansează, iar asta schimbă total energia experienței. Așa cum am menționat despre copilăria mea, mereu mi-a plăcut să pun muzică prietenilor mei și să îi bucur cu melodii noi, și mă surprind cum trăiesc același sentiment de bucurie mixând pentru oaspeții de la Beats 'n' Brushes. Deși poate nu se pliază pe imaginea tradițională, Beats 'n' Brushes are toate elementele unei petreceri, doar cu pictură. De asemenea, artista noastră prezintă informația într-un mod relaxat și distractiv, tot pentru a nu da acel sentiment rigid de sală de clasă.

 

Cu ce vine nou această petrecere de paint&sip?

 

Beats 'n' Brushes nu este primul astfel de concept în București. Petrecerile cu pictură inițiate de Raluca și Smaranda vin însă cu trei elemente care diferențiază aceste evenimente de altele din aceeași zonă.

 

  • abordarea unică de a aduce mereu teme noi și interesante la fiecare ediție
  • atmosfera creată de muzică 
  • implicarea inițiatoarelor, care nu se manifestă doar în timpul evenimentului, ci și înainte.

    ”Am învățat pe parcurs că este nevoie de mult conținut real și promovare pentru a aduce acest eveniment în atenția oamenilor și a inspira încredere. Pentru că venim cu tematici noi, unele pot părea intimidante pentru necunoscători și încercăm să arătăm în promovare că este perfect potrivit pentru cei ce nu au treabă cu pictura. Nu este nici pe departe un concurs de talente, ci o sursă de stare de bine, iar construirea acestei imagini necesită foarte mult efort constant din partea noastră.”

 

Beats 'n' Brushes a avut atât reacții pozitive și un entuziasm în rândul publicului, dar și reticență, dată fix de îngrijorarea că oamenii n-au talent și n-au ce căuta aproape de pictură. Totuși, deși e un concept foarte nou, Beats 'n' Brushes a reușit să aibă majoritatea edițiilor sold out, adică toate cele 30 de locuri de la un eveniment ocupate.

 

Evenimentul se ține la Mezanin în incinta cafenelei Beans&Dots Cismigiu de la Palatul Universul. Vara au experimentat și un eveniment în aer liber, în grădina celor de la Cooperativa.

Următorul eveniment este unul tematic, de Crăciun, unde participanții vor decora ornamente de lemn cu artă decorativă. Pentru această ediție nu vor fi colinde în playlist, ci o selecție de cele mai tari party bangers din 2004 (anul HipHip si RnB), 2014 (anul Pop si EDM) și 2024 (anul hiturilor pe social media). 

 

Câteva dintre edițiile surprinzătoare la nivel de percepție și participare au fost: 

 

  • Ediția "Hip Hop & Basquiat" - prima ediție în care au abordat un artist și un gen muzical, și prima ediție sold out și cea care ne-a adus un reportaj la știrile Observator. 
  • Ediția "Picasso & Reggaeton" - pentru că a adus niște portrete superbe în stil cubist, dar și cele mai multe mișcări de dans pe care le-au avut la edițiile lor. 
  • "Charcoal & Chill" unde pentru prima oară am lăsat acrilicele pentru cărbune, un mediu intimidant la prima vedere, dar care a creat o ediție super fun și relaxantă.
  • Ediția "Splash!" în aer liber a fost și ea sold out și a fost o combinație perfectă între o lucrare foarte populară, un nivel de dificultate bun, un playlist foarte apreciat  și bucuria unei activități afară.

 

Inspirația pentru evenimente și tematicile lor poate vine de oriunde, de la calendarul propriu-zis și din evenimentele mari din jurul anumitor date, sau pur și simplu inspirație dată de vreme sau de un curent și un artist. 

 

Cum se desfășoară o petrecere cu pictură?

 

  • primim participanții cu un pahar de prosecco și muzică, să începem cu o stare de bine. 
  • pornim cu un intro al tematicii și niște informații de bază. 
  • facem schița în creion la indicațiile minunatei Smaranda, artista noastră, în timp ce eu pun muzică în surdină. 
  • după prima oră imaginea pe pânze prinde contur și participanții sunt mai relaxați, iar muzica e mai tare si mai energică. Smaranda trece printre participanți și dă indicații celor care doresc sau au nevoie. 
  • se pictează, se ascultă muzică, se cântă, se bea prosecco și se zâmbește.

 

Beats 'n' Brushes este o activitate cu o taxă, dar asta nu înseamnă că acest concept e pe făgașul unei activități antreprenroiale, din care inițiatoarele să se poată autosusține. Așa cum ne explică chiar Raluca: 

 

”Frumusețea acestui eveniment, din punctul de vedere al organizatorului, vine și din faptul că nu îl fac în fiecare zi. De asemenea, nu este încă o activitate mainstream, are nevoie de timp pentru ca publicul larg să prindă curaj și interes să o încerce. Pentru că este o petrecere, din start are nevoie de mult mai mulți decât 6-8 oameni pentru o atmosferă frumoasă, dar și pentru a acoperi costurile, de altfel mari, pe care acest eveniment le implică. Este foarte multă pregătire în spatele cortinei, de la materiale (de cele mai multe ori diferite), la playlist, la indicațiile artistice, la sală, la promovare. Momentan sunt mulțumită cu Beats 'n' Brushes ca escapism de la jobul de zi cu zi. Dar niciodată nu spun niciodată.” 

 

Pictura terapeutică 

 

Sunt multe studii care spun că arta are un rol vindecător. Fie că te plimbi într-o galerie de artă, sau că pui mâna pe-o pensulă și lași desenele să curgă din tine. Asta ne spune și Raluca: 

 

”Pictatul este o formă de terapie prin artă. Reduce stresul, dezvoltă imaginația, ajută memoria, atenția și concentrarea. Pe lângă toate aceste beneficii, dă și încredere de sine. Mulți nu se așteaptă să fie capabili de a duce tabloul la bun sfârșit, însă văzând progresul lucrării lor și rezultatul final prind o satisfacție personală foarte mare. Un beneficiu extra este cel de comunitate. Încurajăm participanții să facă cunoștință, să socializeze și se creează o atmosferă foarte frumoasă.”

 

În validarea acestor valori care stau la baza petrecerilor cu pictură vin și testimonialele participanților. Dintre acestea, am rugat-o și noi pe Raluca să ne spună ce feedback i-a rămas la suflet, iar alegerea ei este: 

 

"Dacă vrei să te deconectezi total și să nu te uiți la ceas 3 ore, acesta este locul potrivit. Dacă nu ai nicio treabă cu pictatul, dar vrei să te transformi într-un artist, acesta este locul potrivit". 

 

Își motivează alegerea astfel: ”în ziua de azi, este aproape inimaginabil să faci ceva pentru 3 ore fără să te uiți la telefon, iar pentru noi orice situație în care oamenii sunt luați de valul creativ fără să simtă trecerea timpului este un real succes.”

 

Când îmbini și job și proiect din pasiune, timpul nu mai are aceeași întindere, astfel că am vrut să aflăm de la inițiatoare și relația ei cu burnout-ul: 

 

”În general sunt o persoană activă și implicată, și tind să sacrific somnul în proces. Cu toate acestea îmi monitorizez calitatea somnului și încerc să nu am mai multe nopți în care să nu mă odihnesc. De asemenea, îmi plac foarte mult antrenamentele HIIT și în general sportul, care îmi dau negreșit o stare infinit mai bună. Oricât de ocupată sau obosită aș fi, încerc să ajung măcar de 2-3 ori pe săptămână la sală”. Ea mai adaugă:

 

În general timpul petrecut cu oameni dragi îmi aduce multă bucurie, chiar și într-o săptămână grea. Fie că o sun pe mama sau ies la un suc cu o prietenă, când simt prezența și susținerea cuiva drag mă simt mult mai bine. Nu am o formulă miraculoasă a odihnei sau a fericirii, însă pe mine până acum m-au ajutat cei 4 S: Susținerea oamenilor dragi, Somnul, Sportul și un Scop bine definit.”

 

 



Citeste si