Cel mai bun prieten al cartofilor: Best French Fries (BFF), un business cu finanțare prin Start-Up Nation

Inspirat de cartofiseriile din Amsterdam (deși acest preparat este originar din Belgia), un tânăr din Bacău și-a lansat propriul business de profil, a luat bani prin Start-Up Nation pentru a-și extinde afacerea și a accesat un grant european pentru a începe și un business cu drone pentru agricultură.

Aceasta este, în linii mari, povestea lui Andrei Brașoveanu, fost participant al taberei de antreprenoriat Startup Your Life (dacă ați ratat primele 5 ediții, vă puteți înscrie la cea de-a șasea, aceasta fiind programată pentru intervalul 17-20 octombrie 2019, tot la Poiana Brașov).

După cum menționam și la început, ideea deschiderii business-ului Best French Fries la Bacău i-a venit lui Andrei după ce a văzut acest concept implementat, cu succes, în alte orașe europene.

”Mi-a plăcut ideea de a face acei cartofi prăjiți pe care îi servesc în conuri de hârtie cu o grămadă de sosuri. Am vrut să aducem acest concept și aici, la Bacău”, spune Andrei, care a deschis primul food truck care vinde, în principal, cartofi prăjiți, în Bacău, în parcarea de la Hotel Decebal.

Diversificare

Spun în principal pentru că, după cum ne menționa chiar el, oferta va fi diversificată pentru a satisface toate dorințele consumatorilor.

Nu poți să stai în același loc, toată vara, cu cartofi și 5-6 sosuri, mereu aceleași.

”Vrem să diversificăm tot timpul, să jonglăm cu sosurile, să mai aducem și alte produse. Acum avem crispy chicken, și vrem să mai diversificăm și cu aripioare. Depinde foarte mult și de ce găsim pe piață ca să fie de calitate. Ce vindem acum este pui 100% natural. Ideea e să ne diversificăm tot timpul și să surpindem clienții cu ceva nou. Nu poți să stai în același loc, toată vara, cu cartofi și 5-6 sosuri, mereu aceleași. Vrem ca în fiecare lună să venim cu ceva nou”, precizează Andrei (foto).

Acesta declară faptul că și-a dorit să aducă pe piață produse premium, ”iar asta a însemnat să aducem cei mai scumpi cartofi de pe piață, cei mai scumpi de la furnizori, dar și cei mai buni. Au un înveliș de făină de orez. Sosurile sunt de la branduri celebre, în special de la Remia, Heinz, Hellmans”.

Business

În ceea ce privește investiția inițială în această afacere cu un food truck care vinde cartofi prăjiți, aceasta s-a ridicat la circa 10.000 de euro, costul rulotei cu tot echipamentul din ea.

Andrei este, însă, convins că va reuși să intre pe break even în cel mult o jumătate de an, dar fiind faptul că food truck-ul Best French Fries (BFF) este amplasat în centrul orașului Bacău, într-o zonă cu vad foarte bun.

”Sper ca autoritățile locale să prindă ideea asta și să o înglobeze în proiectele viitoare. Măcar pe plan local să creem un food corner, așa cum am văzut în București”, mai spune el.

Și pentru că a venit vorba despre București, Andrei spune că a intrat în parteneriat cu un antreprenor de aici, Rareș, alături de care va extinde business-ul Best French Fries și în Capitală.

Extindere finanțată prin Start-Up Nation

Iar pentru a realiza acest plan, s-a înscris în cadrul ediției Start-Up Nation care a debutat la finalul lui 2018 și a intrat pe lista companiilor eligibile pentru a primi finanțare.

”Am câștigat cu această firmă pe Start-Up Nation anul acesta. Vom mai achiziționa 3 rulote, iar cu una dintre ele va fi făcută special pentru festivaluri. Pentru alte 2 vom vedea locații, poate una în București și una în Iași, vom vedea”, afirmă Andrei. ”Putem să scalăm puțin, fiind fiecare în altă parte”, adaugă el.

Dacă nu merge și nu merge, o rulotă poți să o muți în altă parte, e o investiție mult mai mică și poți să recuperezi banii

Ideea de a fi și în București nu este una nouă. De altfel, după cum recunoaște chiar el, inițial și-a dorit să deschidă un restaurant în Capitală, însă, analizând costurile pe care le-ar fi implicat o astfel de locație fixă, a decis să meargă pe o variantă care are un grad mai mare de siguranță și costuri ceva mai mici: un food truck.

”Dacă nu mergea nimic, nu mai aveai ce recupera. De acolo am plecat pe partea de rulotă. Dacă nu merge și nu merge, o rulotă poți să o muți în altă parte, e o investiție mult mai mică și poți să recuperezi banii. Am jucat-o safe, ca să zic așa”, spune el râzând.

Andrei precizează faptul că, după planul de afaceri pe care l-a făcut pentru Start-Up Nation, banii vor ajunge pentru restul de 3 rulote. ”Am plusat un pic cu angajații, am trecut 6 în plan, ne-am asumat asta, dar având în vedere că avem rulota asta și avem deja 2 angajați și ne gândim la al treilea angajat, cu celelalte 3 rulote sper să acoperim acest punct. E un risc, chiar dacă sunt bani de la stat. Tot la stat se întorc. Dar e o responsabilitate destul de mare”, declară el.

Drone pentru agricultură

Totuși Andrei Brașoveanu nu s-a limitat doar să fie cel mai bun prieten al cartofilor prăjiți (bănuiesc că sunteți familiarizați cu acronimul BFF – Best Friends Forever).

E o idee care se folosește în afară pentru agricultura de precizie

Așa că a aplicat și pentru fonduri europene, prin programul Startup Yourself, și își lansează și un business cu drone pentru agricultură.

”Banii au fost mai puțini, undeva la 33.000 de euro, dar m-au ajutat să înființez firma, să achiziționez dronele”, spune el.

În ceea ce privește acest business, Andrei spune că are în plan achiziția a 2 drone, urmând să angajeze 3 persoane, precum și să participe la o serie de târguri destinate agricultorilor.

”E o idee care se folosește în afară pentru agricultura de precizie. Practic, această dronă scanează 200 de ha pe oră și-mi oferă date. Fotografiile sunt procesate de un senzor multispectral care îmi oferă date despre starea culturii, unde este nevoie de îngrășăminte, unde sunt afectate plantele de anumiți dăunători, apa în sol. Eu îi ofer fermierului aceste date iar el intervine doar acolo unde este nevoie. Astfel el câștigă economisind îngrășământ și timp”, declară Andrei Brașoveanu.  

Și-ar dori să lucreze direct cu asociații de fermieri, care însumează cel puțin 200 de hectare, astfel încât să poată scana câmpul de minimum 2 ori pe an.



Citeste si