Ce trebuie să știi ca să fii business angel

În cazul în care ai strâns ceva mai mulți bani și nu vrei să-i spargi pe vreun apartament sau mașină de lux, ai putea lua în considerare alte investiții.

Cum ar fi o investiție într-un startup aflat la început de drum. Însă, înainte de a te prezenta în fața fondatorilor cu un teanc de bani, ar fi cazul să știi niște chestii despre ceea ce presupune să fii un angel investor.

De principiu, ar fi indicat să îți scrii foarte bine pe hârtie răspunsurile pentru niște întrebări definitorii: cât de mult ești dispus să investești, unde găsești startup-urile pe care să le susții, cum poți avea un portofoliu diversificat.

Am aflat de la un angel investor, care are deja ceva experiență pe zona de investiții în startup-uri, cum poți începe acest proces și la ce ar trebui să te aștepți.

Împacă-te cu ideea că ai putea pierde banii

Am tot scris despre faptul că o bună parte din startup-urile din întreaga lume dau greș la scurt timp după lansare. Nu mai e nicio noutate aici, deși cifrele referitoare la rata de eșec variază în funcție de sursa studiilor.

Ideea e că sunt mai mari șanse ca un startup pe care decizi să-l susții să dea greș decât să aibă un succes fulminant. Așa că, în momentul în care decizi să investești, împacă-te cu ideea că ai putea să-ți pierzi banii pe care i-ai pus în joc.

Un investitor de tip angel are un return bun dacă reușește să-și facă un portofoliu diversificat, cu câteva ”vedete” clare. Va dura ceva, însă până vei ajunge să câștigi bani de pe urma companiilor în care investești.

Sfatul experților: fii sigur că investești doar bani de care te poți lipsi.

Fii permanent la curent cu dezvoltarea startup-ului

Este dificil pentru un fondator de startup și pentru echipa sa să îți dea raportul zilnic referitor la ceea ce fac. Trebuie să-i înțelegi. Însă asta nu înseamnă că nu ar trebui să te intereseze deloc ceea ce se întâmplă acolo, mai ales că o relație de încredere, între tine, ca investitor, și fondatorii startup-ului se construiește în timp. În acest caz, măcar o dată pe lună ar trebui să afli ce se mai întâmplă în business-ul în care ai investit. Și să fii gata mereu să oferi sfaturi fondatorilor oricând ți le-ar putea cere. Încă o pereche de ochi nu are cum să strice.

Cere sfatul investitorilor experimentați și învață permanent

Odată ce ai decis să fii investitor, asta nu înseamnă că le știi pe toate. Chiar din contră. De aceea, ar trebui să cauți îndrumarea investitorilor cu ceva mai multă experiență și ar trebui să te educi în permanență. Sunt chiar și niște cursuri pentru angel investori ce se pot găsi pe platformele dedicate. Acestea sunt disponibile și în cadrul acceleratoarelor pentru startup-uri. Acest gen de platforme sunt o ocazie bună și pentru networking.

Află și alte sfaturi despre cum ar trebui să abordezi ideea de a deveni angel investor pe TheNextWeb.

Photo by Paul Bence on Unsplash



Citeste si