- 28 Noiembrie 2019
Bittnet vizează în Europa Centrală și de Est în următorii ani
Anul 2019 va intra în istoria Bittnet ca anul cel mai bun de până acum în ceea ce privește consolidarea poziției pe piața din România, care va fi vizibilă printr-o creștere semnificativă a veniturilor la nivelul grupului față de 2018.
Pe tot parcursul anului 2019, Bittnet a menținut 90% din baza sa de clienți, a gestionat bugete mai mari de investiții, extinzând totodată portofoliul de clienți către noi sectoare și linii de business. Fiecare dintre companiile grupului și-a crescut portofoliul și serviciile oferite în 2019, consolidând astfel performanțele financiare generale ale Bittnet.
Pe plan educațional, Bittnet Training a finalizat versiunea beta a UXI, un sistem de management al procesului de învățare (LMS) pentru clienții strategici ai grupului iar Equatorial a lansat trei jocuri educaționale - Oligopoly, simulare de business, dezvoltat împreună cu Raiffeisen Bank, WhiteHat și Bona Fides Agency, jocuri de mobil dezvoltate împreună cu Microsoft.
În ceea ce privește integrarea IT, Dendrio s-a concentrat în 2019 pe serviciile cloud, crescând cu 44% numărul de proiecte livrate și cu 200% valoarea contractelor noi semnate in în această zonă.
În plus, Dendrio a implementat cu succes primele proiecte în zona Robotic Process Automation, o direcție strategică în care compania dorește să-și construiască recunoașterea pe piața locală în viitorul apropiat.
Planurile Bittnet pentru 2020Pe lângă aceasta, grupul și-a continuat extinderea națională și a semnat primul parteneriat strategic cu platforma de investiții ROCA, ce integrează o colaborare în domeniul digitalizării, educației, precum și a piețelor de capital.
Pentru următorii 3-5 ani, Grupul Bittnet propune acționarilor săi aceeași strategie de creștere accelerată, care include și extinderea către piețele externe din Europa Centrală și de Est. Internaționalizarea activității grupului coincide de astfel și cu transferul de pe piața AeRO către Piața Principală a Bursei de Valori București.
„Începând cu anul 2020, intenționăm să implementăm o nouă strategie de dezvoltare care să prevadă activități de M&A pe piețele din Europa Centrală și de Est. Procesul de identificare a țintelor de parteneriat și achiziție va dura ceva timp, dar avem ambiția de a deveni, în următorii doi ani, una dintre cele 5 companii de top de pe piața IT românească, cu o prezență stabilită în regiune. Suntem siguri că transferul către Piața Principală a Bursei de Valori București va ajuta în acest demers prin oferirea de vizibilitate și recunoaștere Grupului Bittnet precum și acces la sume mai mari de capital”, a declarat Mihai Logofătu, CEO, Bittnet Group.
Transferul Bittnet către Piața Principală, care a fost prevăzut inițial pentru sfârșitul anului 2019, se așteaptă să aibă loc în primele luni ale anului 2020. Amânarea procesului a fost direct corelată cu obligația companiei de a republica rezultatele financiare consolidate din ultimii 3 ani în conformitate cu cerințele de raportare IFRS, proces care a durat mai mult decât s-a așteptat inițial conducerea.
„Ne dorim ca transferul Bittnet pe Piața Principală a Bursei de Valori București să se realizeze într-un timp cât mai scurt posibil, deoarece ne așteptăm ca acest proces să ajute Bittnet să înregistreze o evoluție accelerată, similară cu cea pe care am văzut-o între 2015 și 2019, dar la o scară mult mai mare. Acțiunile și obligațiunile Bittnet continuă să beneficieze de o creștere a activității de tranzacționare, acțiunile BNET fiind, de la începutul acestui an, pe locul 24 în clasamentul celor mai tranzacționate acțiuni la Bursa de Valori București. Credem că acest model va continua în perioada de dinainte dar și ulterioară transferului către Piața Principală”, a declarat Cristian Logofătu, CFO, Bittnet Group.
Din 2015, anul în care acțiunile Bittnet au intrat la tranzacționare pe AeRO și până în prezent, acțiunile Bittnet au înregistrat o Rată Anuală Compusă de Creștere (CAGR) de estimativ 65% pentru venituri, de estimativ 65% pentru capitalizarea de piață și de aproximativ 70% pentru capitalul propriu.
Conform estimărilor, se preconizează că piața IT din România va contribui cu 10-15% la PIB în următorii 5 ani iar numărul profesioniștilor IT va crește de la 130.000 astăzi la aproximativ 300.000 până în 2025.