CASSINI Hackathon 2023: 4 teme pentru creșterea siguranței în Europa

Au început înscrierile pentru Hackathonul CASSINI, ediția 2023. Cea de-a cincea ediție a CASSINI Hackathon are lor simultan în 10 țări din Uniunea Europeană, iar echipele se pot înscrie pentru a rezolva provocările cu care vin cele 4 teme pentru domeniul apărării pe teritoriul UE.

Astfel, în cadrul ediției din acest an a CASSINI Hackathon se caută proiecte de cybersecurity, spacetech, apărare, iar câștigătorii au șansa de a primi unul dintre premiile în valoare de 4.000 de euro.

În România, CASSINI Hackathon 2023 este organizat de IDEA – Institutul de Excelență în Antreprenoriat, iar perioada de înscrieri este deschisă până pe data de 17 martie 2023.

Așa cum ne-au menționat organizatorii hackathonului, se pot înscrie și echipe care au doar o idee ce poate fi integrată în provocările de acest an, care să aducă un plus în domeniul apărării pe teritoriul UE (cybersecurity, space, defence), iar echipele DEA și ale acceleratorului Commons Accel îi vor ajuta să ajungă până în punctul în care vor putea transforma acele idei în business-uri.

Printre provocările pe care le lansează în 2023 organizatorii CASSINI Hackathon se numără dezvoltarea de soluții pentru mobilitate pentru mai multe tipuri de teren, utile atât pentru forțele de apărare cât și pentru echipele de salvare, soluții pentru protecția maritimă, a infrastructurilor critice și soluții de securitate cibernetică.

Detalii despre teme CASSINI Hackathon 2023 și link pentru a vă înscrie și a fi una dintre echipele care participă la ediția din acest an a hackathonului găsiți aici.

Hackathon-ul Space for Defence & Security se desfășoară în 10 state membre UE, în perioada 24-26 martie 2023. Înscrierile individuale se pot face până pe 17 martie.

Evenimentul este deschis tuturor, experți sau începători și va adresa teme legate de spacetech, mobilitate, cybersecurity și defence. Hackathon-ul va oferi resurse digitale cuprinzătoare pentru a permite participanților să utilizeze datele spațiale în dezvoltarea unui business.

Echipele înscrise vor avea de ales una dintre următoarele patru provocări: 

1. Facilitarea mobilității pe toate tipurile de terenuri. Sunt căutate soluții care să permită mobilitatea forțelor de apărare, a echipelor de intervenție în situații de urgență și a lucrătorilor din domeniul ajutorului umanitar. Ideile participante pot folosi instrumente care să ne ajute la planificarea misiunilor, la logistica operațională și la operațiunile de căutare și salvare.

2. Asigurarea securității maritime. Această provocare invită participanții să dezvolte soluții care au ca scop creșterea siguranței în operațiunile maritime. Sunt vizate aplicații în domeniul serviciilor de informații maritime, monitorizarea amenințărilor la adresa securității sau activităților ilegale pentru a face mările noastre mai sigure.

3. Protejarea infrastructurii noastre critice. Soluțiile propuse vor avea scopul de a preveni pericolele ce pot apărea la adresa infrastructurii și a serviciilor publice. De asemenea vor putea fi dezvoltate și servicii pentru menținerea integrității lanțurilor de aprovizionare, în situații de criză.

4. Lupta împotriva atacurilor cibernetice. Sunt vizate ideile care pot contribui la securitatea informatică a infrastructurii critice sau a sistemelor de comunicații, prin prevenirea situațiilor în care funcționarea acestora ar putea fi alterată de la distanță. 

”În contextul unei cereri și al unor investiții puternic crescute în domeniul apărării și securității, Hackathonul CASSINI este o ocazie unică de a descoperi și de a explora potențialul datelor spațiale ale UE și relevanța acestora pentru utilizatorii finali din domeniul apărării și securității. Aceasta marchează un pas important și inovator către o cooperare europeană mai puternică în domeniul apărării”, spune François Arbault, director pentru industria de apărare la Direcția Generală Industria de Apărare și Spațiul Cosmic (DG DEFIS).

Cassini Hackathon 2023: timeline

17 Martie: termen final pentru înscrierea participanților

24-26 Martie: desfășurarea Hackathonului CASSINI în România

30 Martie: echipa câștigătoare din România își va prezenta idea în fața juriului european, alături de celelalte 9 echipe câștigătoare in tarile participante. Juriul va desemna 3 caștigatori finali care vor primi premii in valoare de 4000 euro.

Aprilie-Septembrie: intervalul de 6 luni in care echipele castigatoare vor beneficia de cca 100 ore de mentorat pentru transformarea ideii intr-un business.



Citeste si