- 1 Mai 2017
”Waze”-ul pentru incendii: bucureștenii care merg la hackathonul global al NASA cu aplicația care te scoate din calea focului
Echipa Sparky, formată din Alin Zdurlan (iOS developer), Erkut Demirhan (Android developer), Ionuț Zaharia (product/project) și Auraș Mihai Geambașu (product/marketing), s-a calificat la faza globală a NASA Space Apps Challenge, cel mai mare maraton de programare din lume.
Cei patru tineri au creat o aplicație mobilă (atât pentru smartphone-urile Apple, cât și pentru cele cu Android), care poate alerta lumea în cazul izbucnirii unui incendiu în apropriere. Aplicația SafeFromFire este utilă atât pentru utilizatorii individuali, cât și pentru pompieri.
În cazul cetățenilor, aceștia ar urma să primească alerte privind incendiile din apropierea lor, putând, la rândul lor să informeze autoritățile de profil în cazul unui incendiu. În plus, ar avea acces la ghiduri pentru prevenție, la prognoze privind riscul de izbucnire a unui incendiu pe baza informațiilor existente și a condițiilor meteo, și la cele mai sigure căi de ieșire în cazul unui incendiu.
În ceea ce privește ajutorul dat pompierilor, aplicația românilor poate scurta timpul de așteptare și intervenție în cazul semnalării unui incendiu la 112, iar pompierii ar putea crea online o hartă a celor mai bune rute de intervenție și salvare.
Pe viitor, echipa din spatele SafeFromFire își dorește să ofere alerte pentru utilizatori (de exemplu, atunci când este vremea să își curețe coșurile caselor – circa 30% din incendiile din țara noastră au drept cauză curățarea deficitară a coșurilor sobelor -, sau când trebuie să își verifice instalația electrică). În plus, în cazul pompierilor, aplicația SafeFromFire ar urma să fie integrată în centrul de comandă, dar și cu senzori și camere de securitate, citind date provenite în timp real de la sateliți (de exemplu, NASA Earth Data).
”Momentan, aplicația este un prototip, însă ne dorim să o ducem mai departe. Am pornit de la zero cu ea în cadrul hackathonului”, ne-a precizat Auraș Mihai Geambașu, unul dintre membrii echipei.
O altă echipă câștigătoare a hackatonului NASA din Capitală este The Transcenders, care a creat Leaf Tracker, o platformă de crowdsourcing care încurajează cetățenii să participe în mod activ la monitorizarea și rezolvarea problemelor de mediu. Leaf Tracker folosește informațiile obținute prin biomonitorizarea frunzelor pentru identificarea factorilor de poluare.
Cea de-a treia echipă care va participa la faza globală a NASA Space Apps Challenge este Sun:200.
NASA Space Apps Challenge 2017 a avut loc între 29 și 30 aprilie. Space Apps este un hackathon global de 48 de ore în care participă mii de oameni din toată lumea. Scopul este de a produce soluții open-source pentru a rezolva unele din problemele lumii, care pot fi aplicate pe Pământ, dar și în spațiu. În cadrul evenimentului din București au participat 64 de persoane – 12 echipe.
Află ce echipe din Cluj vor merge mai departe la NASA Space Apps Challenge.